© Rimanto Lazdyno nuotr./ Wikimedia Commons

Jei jau lankėtės visuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, skersai išilgai išnaršėte Baltijos jūros pakrantę ir pasigėrėjote vaizdais nuo visų mūsų krašto piliakalnių, metas pakeliauti po dvarus! Tai – ganėtinai nišinė, bet tikrai jūsų laiko bei dėmesio verta pramoga, nepaliksianti abejingų. Kokius dvarus vertėtų aplankyti šiais metais ir kuo apskritai šie statiniai yra ypatingi, savo sukauptomis žiniomis dalijasi dovanų ekspertai – dovanusala.lt komandos atstovai.

Lankymasis dvaruose – labai netikėtas ir smagus poilsis gamtoje. Lankantis dvarų apylinkėse, galima pajusti ore tvyrančią istoriją ir atgimstančią praeitį. Prie unikalių įspūdžių prisideda ir tai, jog Lietuvos dvarai nėra apgriuvusių pastatų liekanos – atvirkščiai, jie taip atrenovuoti, kad net yra tapę visuomenės kultūros židiniais!

Viena iš tokių vietų – senojo dvariško gyvenimo ypatumus pajusti kviečiantis Pakruojo dvaras. Čia vyksta įvairios šventės, renginiai, savaitgaliais žmonės kviečiami linksmintis atkuriant pramogas ir papročius, kurių laikėsi mūsų senoliai. Be to, dvare yra įrengtas „Gyvasis muziejus“, kuris leidžia prisiliesti prie autentiškų amatų, dvaro gyvenimo ir pažvelgti į atgyjančią istoriją. „Tarp Pakruojo dvare organizuojamų pramogų galima rasti išties unikalių, mūsų šaknis ir praeitį menančių veiklų. Pavyzdžiui, galima leistis į Alaus kelią, kuris vyksta autentiškame XIX a. alaus bravore. Jis nominuotas kaip geriausia Lietuvos gastronominė programa“, – netikėtais atradimais dalijasi dovanusala.lt komanda.

Tuos, kuriuos domina parfumerija, Pakruojo dvaras kviečia pasigaminti savą eterinių aliejų mišinį. Čia taip pat galima susipažinti su eikliaisiais dvaro žirgais ar autentiškame vėjo malūne įsikūrusiame kino teatre pasižiūrėti istorinį filmą. Ir tai – dar ne viskas! Pakruojo dvare galima net paviešėti: čia įrengtas viešbutis, restoranas, galima pabėgti nuo miesto šurmulio mėgaujantis SPA paslaugomis ar dvariškais masažais. Taigi šis Lietuvos perlas siūlo ištisą amplitudę pramogų: tereikia spėti rinktis.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ne ką mažiau dėmesio vertas ir Šiaurės Lietuvoje stovintis Bistrampolio dvaras. Dabar jis tapęs dviejuose pastatuose – centriniuose rūmuose ir buvusioje dvaro vežiminėje – įsikūrusiu viešbučiu. Visi dvaro kambariai apstatyti išskirtiniais, iš natūralaus medžio pagamintais baldais, dekoruotais antikvarinėmis detalėmis. Čia taip pat galima apsilankyti vandens pramogų zonoje, išmokti jodinėti šalia įsikūrusiame žirgyne, aplankyti greta gyvenančius danielius ar išbandyti sporto pramogas.

Bistrampolio dvare įsikūręs ir restoranas: jame visi patiekalai yra ruošiami pagal senus lietuviškus receptus. Šiame dvare organizuojamos ir ekskursijos su gidu, todėl istorijos mėgėjai gali pasisemti daug vertingų žinių.

Taigi, jei ieškote unikalių vietų Lietuvoje bei atok kampelių, kurie dovanotų ne vieną naują potyrį, nepraleiskite progos apsilankyti dvaruose. Ūksmingos alėjos, dvaro menėse alsuojanti praeitis, viliojantys dvaro virtuvės skoniai ir gausybė pramogų – visa tai jau laukia jūsų. Tereikia noro atrasti!

Užsakymo Nr. KMC210055

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: