© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Kiekvienas informuotas asmuo turėtų žinoti kas yra Bitcoin, kadangi tai gali būti vienas iš svarbiausių pasaulio pokyčių‟, teigia Leon Louw, Nobelio Taikos premijos nominantas. Bitcoin – pirmoji decentralizuota skaitmeninė valiuta, kurią pasauliui pristatė Satoshi Nakamoto.

Oficialios „Bitcoins.com‟ svetainės duomenimis, tai yra skaitmeninė valiutos forma, sukurta ir naudojama elektroniniu būdu. Šios valiutos niekas nekontroliuoja. Bitcoin nespausdinami, kaip litai ar eurai – jie gaminami daugybės žmonių, besinaudojančių kompiuteriais ir specialia programine įranga, kuri sprendžia matematines užduotis, pasauliniu mastu. Tai pirmasis augančios kategorijos pavyzdys, žinomos kaip kriptografinė valiuta.

Kuo ši valiuta skiriasi nuo tradicinių?

Bitcoin gali būti naudojami pirkti prekes internetinėje erdvėje. Principas panašus kaip ir įprastomis valiutomis, kuriomis taip pat prekiaujama skaitmeniniu būdu. Tačiau Bitcoin valiutos svarbiausia savybė, kuri ją išskiria iš tradicinių pinigų – ji yra decentralizuota. Jokia institucija nekontroliuoja Bitcoin tinklo. Tai pasaulio gyventojams nesukelia jokių neramumų, kadangi joks bankas neturi galimybės kontroliuoti žmonių pinigų.

Kas sukūrė Bitcoin?

Programuotojas, žinomas kaip Satoshi Nakamoto, pasiūlė Bitcoin koncepciją, kuri buvo elektroninių mokėjimų sistema, pagrįsta matematiniais skaičiavimais. Idėja buvo sukurti valiutą, nepriklausomą nuo bet kokios centrinės institucijos, perleidžiamą elektroniniu būdu, daugiau ar mažiau greitu būdu su minimaliais sandorių mokesčiais.

Kas Bitcoin spausdina?

Niekas. Ši valiuta nėra fiziškai spausdinama centrinių bankų, neatskaitinga gyventojams ir kurianti savas taisykles. Tokie bankai, kokiais mes esame įpratę naudotis, gali tiesiog pagaminti daugiau pinigų, kad padengtų valstybės skolas, taip devalvuojant savo valiutą. Taigi Bitcoin sukurta skaitmeniniu būdu, bendruomenės žmonių, prie kurios prisijungti gali kiekvienas. Bitcoin yra „iškasami‟, angliškas terminas – „mined‟, tam tikrame tinkle (Bitcoin tinklo nariai gali savanoriškai skirti savo kompiuterio resursus atlikti matematiniams skaičiavimams, kurie naudojami Bitcoin transakcijos patvirtinti. Tie nariai, kurie tai daro, atlyginami naujai sukurtais Bitcoin valiutos vienetais, angliškas tokio nario terminas – „miner‟). Šis tinklas taip pat apdoroja operacijas, atliekamas su virtualia valiuta, veiksmingai sukuriant savo pačios, Bitcoin valiutos, tinklą.

Taigi neįmanoma pasigaminti neribotą kiekį Bitcoin?

Tikrai taip, Bitcoin protokolas – taisyklė, kuri priverčia veikti sistemą – gali būti sukurta tik 21 milijonas Bitcoin valiutos vienetų. Tačiau, čios monetos gali būti suskirstytos į mažesnes dalis – mažiausia suma yra 1/100000000 Bitcoin, vadinama „Satoshi‟, pagal idėjos kūrėjo vardą.

Kuo ši valiuta pagrįsta?

Tradiciškai valiuta pagrindžiama auksu ar sidabru. Tuo tarpu, Bitcoin valiuta nėra pagrįsta auksu, ji remiasi matematika. Žmonės naudojasi programine įranga, kurios remiasi matematinėmis formulėmis, taip gamindamos Bitcoin. Šios matematinės formulės yra laisvai prieinamos, tad kiekvienas gali jas patikrinti. Naudojama atvirojo kodo programinė įranga, kuri reiškia, jog kiekvienas gali  žinoti kaip ir kodėl veikia programa, taip pat įsitikinti, kad ji daro būtent tai, ką turėtų pagal veitikimo protokolą.

Kokios Bitcoin charakteristikos?

Bitcoin valiuta turi keletą svarbių bruožų, kurie ją išskiria iš įprastų valiutų:

  • Decentralizuota – tai reiškia, jog jokia centrinė institucija negali sukelti valiutos žlugimo;
  • Lengva naudoti – nereikia susidurti su bankų biurokratija, galima per kelias sekundes susikurti Bitcoin adresą, jokių papildomų trukdžių, jokiu mokesčių;
  • Anonimiška – Bitcoin adresai nėra susijusi su asmenine informacija;
  • Minimalūs sandorių mokesčiai – tradiciniai bankai gali reikalauti nemažų mokesčių už tarptautinius pervedimus, tuo tarpu, Bitcoin neturi tokių savybių;
  • Greita – galima pinigus siųsti į bet kurį pasaulio kampelį ir jie nukeliaus per kelias minutes;
  • Negrąžinama – kai Bitcoin siunčiama, nėra galimybės nutraukti siuntimo, jei gavėjas Bitcoin grąžina pardavėjui, pinigai dings visiems laikams.

Bitcoin reziume:

Ši valiuta yra nauja koncepcija, tačiau įžengimo į rinką procesas jau vyksta, daugėja vartotojų, prekybininkų, investotojų visame pasaulyje. Kadangi šis procesas sėkmingai plėtojasi, priežastys pradėti naudoti Bitcoin valiutą tampa patrauklesnės. Šiuo metu tereikia didinti investicijas į šį sektorių ir plačioji visuomenė palaipsniui sulauks vis daugiau palankių pasiūlymų, kaip būtų galima Bitcoin panaudoti kasdieniam vartojimui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: