Organizatorių archyvo nuotr.

Daugeliui darbas sau, verslo turėjimas atrodo kaip siekiamybė, kuri suteikia gyvenimo laisvę, dažniausiai džiugina didesniu užmokesčiu, žinoma, taip pat suteikia galimybę save realizuoti. Žinoma, dažniausiai viskas tik atrodo paprasta, o realybė – ne tokia paprasta, ne tokia maloni ir tuo pačiu reikalaujanti kur kas daugiau darbo valandų.

Visgi, tai nesutruko žmonėms mesti darbus pagal sutartis ir gyventi taip – kaip visada norėjo. Apie tai kalbamės su Rūta, kuri jau daugiau nei 10 metų dirba su individualios veiklos pažyma rinkodaros srityje.

Kas pastūmėjo mesti samdomą darbą ir pradėti dirbti sau?

Turbūt tai, kad gyvenau tik sau ir paprasčiausiai neturėjau ko prarasti. Žinoma, tiems, kurie turi šeimas ir didelius finansinius įsipareigojimus – viskas kur kas baisiau. Tačiau net ir tokiais atvejais žinau ne vieną sėkmingą istoriją, kuri išlaisvino žmogų iš nuobodaus darbo ir atvėrė jam kūrybos galimybes.

Kas baisiausia pradedant dirbti sau?

Žinoma, finansinis nestabilumas. Pačioje pradžioje niekada negali žinoti – ar būsi konkurencingas, ar turėsi klientų, kaip juos rasti. O jeigu dar reikalingos pradinės investicijos. Nemaža dalis šiuolaikinių freelancininku (aut. past. – laisvai samdomi specialistai) dirba skaitmeninio marketingo sferoje, tad gerai, jog tokiam darbui dažniausiai nereikia pradinių investicijų.

O kaip buhalterijos tvarkymo niuansai?

Taip, pačioje pradžioje taip pat atrodė, kad tai gali būti baisu. Tačiau viskas – kur kas paprasčiau. VMI bei Sodros darbuotojai labai maloniai konsultuoja, o sąskaitų išrašymui bei buhalterijos vedimui naudoju sąskaita123. Taigi, čia baimės tikrai mažai.

Kaip rasti klientus?

Žinoma, kiekvienas renkasi jam labiausiai tinkamą būdą. Aš galiu pasidžiaugti tuo, kad šiuo metu jie jau patys mane randa per rekomendacijas. Tačiau pačioje pradžioje naudojausi įvairių forumų pagalba, kurie padėjo skleisti žinią apie savo teikiamas paslaugas. Taip žingsnis po žingsnio subūriau savo klientų ratą, kurie jau ne vienerius metus naudojasi mano paslaugomis.

O ar norisi kartais grįžti vėl prie samdomo darbo?

Žinoma, būna visokių dienų. Kai kuriomis labai džiaugiuosi, kad toks mano gyvenimas yra šiuo metu, jos yra. Ypač kai lauke geras oras ir aš einu pasivaikščioti, o ne sėdžiu prie kompiuterio. Visgi, kai po 20 valandos man vis dar skambina klientai, atrodo, norisi grįžti  biurą, kur galima išėjus iš jo pamiršti darbą. Dirbant sau tai beveik neįmanoma. Taip pat dirbant sau dažniausiai sunkiau planuoti atostogas ir panašiai. Visgi, galiausiai įpranti prie to. Jeigu lieku prie šio darbo tipo, tai rodo, kad jis man tinka, jis turi daugiau naudos nei minusų.

Nuo ko pradėti darbą sau?

Nuo ryžto, nuo baimių pamiršimo, nuo veiklos įteisinimo, nuo informacijos paieškų…Viską reikia imti  į savo rankas vienu metu. Tiesa, jeigu galite laiko prasme dirbti daugiau nei 40 valandų per savaitę – tokiu atveju geriausia greta freelancinimo papildomai dirbti ir, pavyzdžiui, 0,5 etatu pagal sutartį. Taip jausitės finansiškai stabiliau ir po truputį galėsite pilnu tempu pereiti prie darbo sau.

Ko palinkėtum tam, kur šiuo metu apie tai svarsto, tačiau vis nedrįsta?

Norėčiau palinkėti nebijoti, tačiau turbūt palinkėsiu susidaryti planą. Dažniausiai tada viskas kur kas paprasčiau. Žinoma, kai kurie chaotiškai pasineria į naują veiklą. Tai irgi gali būti geras variantas. Tačiau konkretus planas dažniausiai suteikia saugumo, ramybės jausmą. Galiausiai, jeigu tik yra galimybės – būtinai tarkitės su tais, kurie dirba tokio tipo darbus, tai yra dirba sau. Kitų patirtis tampa neįkainojama ir padeda mokytis iš klaidų.

Ačiū.

Partnerių turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: