© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Bendrovė “Parrot” sukūrė “išmanųjį vazoną”, kuris ne vien tikrina, ar augalams pakanka šviesos ir trąšu, bet ir palaisto juos, kai prireikia.

Paryžiuje įsikūrusi “Parrot”, žinoma dėl savo gaminamų bepiločių orlaivių ir laisvų rankų įrangos automobiliams, savo naujuoju išradimus pasaulyje pradės prekiauti šiais metais, o “išmaniojo vazono” numatoma kaina dar nebuvo paskelbta.

Vazonuose įtaisyti jutikliai matuoja, ar augalas gauna pakankamai šviesos, drėgmės, šilumos ir trąšų, “Parrot’ atstovė Vanessa Loury (Vanesa Luri) sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP Las Vegase vykstančioje parodoje “Consumer Electronics Show”.

“Jame taip pat yra vandens, todėl jis palaistys augalus už jus”, – aiškino V.Loury.

Kiekviename vazone esančio vandens rezervuaro pakanka palaikyti reikiamą grunto drėgnumą nuo kelių savaičių iki mėnesio, nelygu augalo poreikiai.

Jeigu augalui reikia daugiau šviesos arba trąšų, vazonas automatiškai išsiunčia perspėjimą per nemokamą programėlę “Flower Power”, kurią galima įdiegti “Apple”, “Android” arba “Windows” išmaniajame įrenginyje.

Programos parametrus galima pasirinkti iš duomenų bazės, sudarytos padedant mokslininkams, kurioje sukaupta informacija apie sąlygas, reikalingas daugiau negu 7 tūkst. augalų rūšių. Tinkamą režimą galima parinkti daugeliui lapinių augalų ir gėlių, arbatoms ir prieskoniams naudojamų augalų ir netgi kanapėms.

Išmanusis vazonas buvo sukonstruotas naudojant technologiją, kuri prieš dvejus metus buvo pritaikyta atskirai pardavinėjamuose “Flower Power” jutiklių įrenginiuose, kuriuos galima naudoti įprastuose vazonėliuose.

“Tai nėra beprotiška idėja, – pabrėžė V.Loury. – Mes tuo iš tikrųjų domimės.”

“Parrot” taip pat bendradarbiauja su ūkininkais, kurie naudoja bepiločius orlaivius stebėti pasėliams, pagal kurių lapiją nustatoma, kada augalus reikia tręšti, pridūrė bendrovės atstovė.

“Tai žaliasis požiūris – taip pat sutaupantis išlaidų ūkininkams”, – sakė ji.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: