© Artūro Žuko nuotr.

Apie gamyklos statybų pradžią Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) daugiau nei 40 tūkst. darbuotojų turinti, 35 šalyse ir 125 vietose veikianti „HELLA“ paskelbė prieš metus. Šį rudenį „HELLA“ gamykla Kaune oficialiai pradėjo veiklą, o „HELLA Lithuania“ komandą jau sudaro daugiau nei 70 žmonių iš Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių. „Pirmasis mūsų tikslas pasiektas – gamykla pastatyta per 10 mėnesių, gamyba pradėta laiku, bet tai tik pirmas žingsnis ilgame kelyje“, – sako „HELLA Lithuania“ žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovė Jurgita Macijauskienė.

Pasak J. Macijauskienės, elektronikos ir apšvietimo sprendimus automobilių pramonei kuriančios „HELLA“ sėkmės pagrindas – efektyvus komandinis darbas.

Tai, kaip dirbame ir bendraujame vieni su kitais, yra didžiausia mūsų stiprybė. Esame jauna, ambicinga, smalsi, kartu noriai auganti komanda. Kiekvienas „HELLA“ darbuotojas pagal savo kompetencijas prisiima atsakomybę ir priima sprendimus, kurie turi įtakos galutiniam rezultatui. Tai skatina kiekvieną komandos narį laikytis įsipareigojimų, gerbti ir padėti vienas kitam“, – sako „HELLA“ atstovė.

Pokalbis su J .Macijauskiene – apie tai, kaip Vokietijos milžinei sekasi žengti pirmuosius žingsnius Lietuvoje, kylančius iššūkius, darbo rinkos ir ateities tendencijas.

Kaip apibūdintumėte „HELLA“ startą Lietuvoje?

Kalbant bendrai, startas buvo sėkmingas. Žinoma, pradėti gamybą per tokį trumpą laiką buvo ambicingas iššūkis, kildavo daugybė klausimų „o kas, jei?“, galinčių kelti grėsmę mūsų planams, tačiau toks trumpas laiko tarpas tik dar labiau paskatino susikoncentruoti į tikslus, laikytis disciplinos kasdieniniuose darbuose ir svarbiausia – dirbti komandoje. Greitai išmokome, jog dirbant automobilių pramonėje, tik komandinis darbas gali duoti puikių rezultatų.

thumbnail_J.Macijauskiene_HELLA Lithuania

Jurgita Macijauskienė / Organizatorių archyvo nuotr.

Kaip vertinate konkurencinę aplinką?

Kol kas labai sunku vertinti, nes gamybą pradėjome tik prieš tris mėnesius. Šiuo metu esame komandos kūrimo stadijoje, diegiame gamybos standartus ir gerąją praktiką iš kitų „HELLA“ padalinių. Tam, kad galėtume lygintis su kitais „HELLA“ padaliniais, pardavimai turėtų siekti 100 mln. eurų per metus – šį tikslą planuojame įgyvendinti iki 2021 metų.

Kalbant apie Lietuvos darbo jėgos konkurencingumą – mūsų komandoje dirbantys žmonės yra patyrę, ambicingi ir labai noriai mokosi. Būtent dėl to šiuo metu koncentruojamės į darbui automobilių elektronikos pramonėje reikalingų žinių ir įgūdžių stiprinimą, nes tokia patirtis Lietuvos specialistams dar nėra įprasta.

Šiuo metu „HELLA“ Lietuvoje turi apie 70 darbuotojų, kiek iš jų – lietuvių? Kokie darbo pasiūlymai sulaukia daugiausia dėmesio?

Dauguma darbuotojų yra iš Lietuvos, šiuo metu čia dirba tik 9 užsieniečiai iš Vokietijos ir Rumunijos. Jie – patyrę specialistai, kurie padeda ir apmoko vietinius specialistus. Be to, daug specialistų iš įvairių „HELLA“ padalinių atvyksta į Lietuvą, o mūsų darbuotojai taip pat dažnai keliauja į mokymus ir seminarus, vykstančius įvairiuose „HELLA“ padaliniuose. Toks tarptautinis bendradarbiavimas – svarbi mūsų verslo dalis, tai padeda greičiau ir efektyviau kelti naujosios „HELLA“ komandos kompetencijas.

Džiaugiamės, kad beveik visi darbo pasiūlymai sulaukia daug dėmesio, turime daug susidomėjusių kandidatų į įvairias pozicijas, tad neatsiliekame nuo įdarbinimo plano. Skelbimai studentams taip pat sulaukia dėmesio, gauname nemažai paraiškų praktikoms, bakalauro ar magistro baigiamiesiems darbas. Šiuo metu galime pasiūlyti tris apmokamas praktikos vietas studentams, tačiau ateityje šis skaičius tikrai augs.

thumbnail_Nuotr. (7)

©  Artūro Žuko nuotr.

Darbas didelėje, tarptautinėje kompanijoje gali tapti ir nemenku iššūkiu. Gal turite patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis darbą tokioje kompanijoje?

Visi limitai yra tik mūsų galvose. Žinoma, darbas didelėje ir mažoje įmonėje yra skirtingas, darbiniai įpročiai tarp lietuvių, vokiečių ar rumunų taip pat gali skirtis, bet šie skirtumai nėra tokie dideli, kokie gali pasirodyti pačioje pradžioje. Svarbiausia, ar esate plačių pažiūrų, jei taip – sunkumų nekils. Kai reikia įsilieti į naują ir nežinomą aplinką, bet joje jaučiatės laukiami, sutinkate daug draugiškų žmonių, kurie linkę padėti, keli kultūriniai skirtumai tik suteikia papildomo žavesio.

Neseniai Lietuvoje veikianti bendrovė „Engineer“ paskelbė mažinanti darbo dienos trukmę pusiau, tad bus dirbama nuo 9 iki 14 val., bet darbuotojų atlyginimai dėl to nesikeis. Tai sukėlė nemažai diskusijų viešojoje erdvėje. Kaip manote, kas labiausiai motyvuoja darbuotojus? Kaip apibūdintumėte darbo aplinką „HELLA“?

Nei Lietuvoje, nei kituose padaliniuose „HELLA“ nesikoncentruojama į darbo valandas. Viena iš „HELLA“ vertybių – vertinti pasiektus rezultatus, o ne prie jų praleistą laiką. Gerbiame ir laikomės Lietuvos darbo įstatymų, stengiamės diegti kiek įmanoma mažiau taisyklių ir apribojimų. Darbo laikas yra dalinai lankstus, įgyvendiname atviro biuro ir darbo iš namų koncepcijas, suteikiame lankstumo komandiruočių metu.

Daug kalbama apie tai, kad ketvirtoji pramonės revoliucija automatizuos daugybę darbo vietų, dirbtinis intelektas ir kitos pažangios technologijos gerokai paveiks įmonių veiklos procesus. Pasaulio ekonomikos forumas skelbia, jog jau iki 2020 metų net 35 proc. įgūdžių, kurie šiuo metu pripažįstami svarbiausiais darbo rinkoje, pasikeis. Į kokias savybes šiuo metu labiausiai krypsta darbdavių akys?

Nepaisant pramonės revoliucijos, būti žmogumi vis dar madinga. Pagrindinės, tradicinės žmogaus savybės bus vertinamos visuomet. Žinoma, globalizacija ir pramonės pažanga vyksta sparčiai ir tokios savybės kaip globali mąstysena, lankstumas, greitas prisitaikymas prie pokyčių, skaitmeniniai ir analitiniai įgūdžiai tampa vis svarbesnės.

thumbnail_Nuotr. (30)

©  Artūro Žuko nuotr.

HELLA Lithuania“ dalyvauja KTU „WANTed“ karjeros dienos 2018, kokie yra jūsų lūkesčiai? Ar „HELLA“ aktyviai dalyvauja karjeros mugėse ir kitose šalyse?

Glaudus bendradarbiavimas su universitetais ir kitomis švietimo institucijomis yra svarbi „HELLA“ žmogiškųjų išteklių politikos dalis. Visi „HELLA“ padaliniai turi specialias programas studentams, kuriose atsižvelgiama į vietos specifiką. Be to, turime praktikų mainus tarp skirtingų „HELLA“ padalinių Lietuvoje jau stažavosi du studentai iš Vokietijos.

Šiuo metu KTU studentams galime pasiūlyti mokamas ir nemokamas praktikas, temas bakalauro ir magistro darbams, dalintis savo patirtimi praktinių paskaitų metu ar ekskursijų gamykloje metu. Karjeros dienose tikimės sutikti daug jaunų, besidominčių ir norinčių mokytis žmonių, kurie užsuks prie mūsų stendo ne tik dėl suvenyrų. Žinoma, tradicinių suvenyrų čia taip pat rasite (šypsosi, red. past.).

Pasidalinkite savo karjeros istorija, kas jus atvedė į dabartinę poziciją?

Sėkmės suvokimas pats savaime yra labai individualus, tai kaip nepilna stiklinė – vienam ji atrodys pusiau tuščia, kitam – beveik pilna. Aš džiaugiuosi savo karjeros keliu ir manau, jog tai sąlygoja kelios priežastys. Pirmiausia, aš mėgstu savo darbą, jame matau prasmę ir tai mane skatina imtis vis naujų iššūkių. Tačiau to nebūtų be atkaklumo, motyvacijos siekti užsibrėžtų tikslų ir sunkaus kasdienio darbo. Ne mažiau svarbus dalykas, padedantis visose gyvenimo situacijose – humoro jausmas.

* * *

HELLA“ patenka į 40-ies didžiausių automobilių komponentų gamintojų pasaulyje sąrašą ir yra viena iš 100 didžiausių pramonės bendrovių Vokietijoje. Iš viso per trejus pirmojo plėtros etapo metus „HELLA“ Kaune planuoja įdarbinti apie 250 darbuotojų. Norintys daugiau sužinoti apie praktikos ir darbo galimybes „HELLA Lithuania“ kviečiami į didžiausias Baltijos šalyse KTU „WANTed“ karjeros dienas, vyksiančias spalio 24 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje. Renginio metu taip pat vyks konferencija „WANTed Talks“. Daugiau informacijos apie renginį: https://karjerosdienos.ktu.edu/.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: