Organizatorių archyvo nuotr.

Tai jau įaugę man į kraują. Tas nuolatinis veiksmas, sukimasis apie prekes ir bendravimas su pirkėjais yra tai, be ko savo gyvenimo neįsivaizduoju“, – sako jau 15 metų turguje prekiaujantis Aurelijus Česnavičius.

Turgus – jau tūkstančius metų egzistuojanti prekybos forma, turinti savo tradicijas, gaubiama išskirtinės auros sėkmingai gyvuoja ir dabar. Kas pirkėjus traukia užsukti į turgų šiandien, kaip atrodo turgaus prekybininko diena, ko pirkėjai tikisi iš pardavėjų ir kas prekiautojus žavi šiame darbe?

Apie tai ir kitus dalykus, susijusius su darbu turguje pasikalbėjome su A.Česnavičiumi, kuris vaisiais ir daržovėmis prekiauja jau penkiolika metų, o Centriniame Kauno turguje darbuojasi nuo pat jo atidarymo 2009 m.

Prieš pradėdamas prekybą turguje Aurelijus išbandė daug įvairiausių darbų, buvo net išvykęs darbuotis Ispanijon.

„Tuo metu pažinojau keletą žmonių, kurie vertėsi didmenine vaisių ir daržovių prekyba. Jie ir pasiūlė man užsiimti mažmenine prekyba. Kai pabandžiau, taip ir prekiauju iki šiol. Dabar tai man jau įaugę į kraują. Patinka tas nuolatinis veiksmas visą dieną. Sukiesi, nešioji, dėlioji, perrenki prekes, aptarnauji pirkėjus, atsakai į klausimus, patari, parenki. Nėra tai lengvas darbas, bet man patinka, tai ką darau“, – sakė vyras.

Išties, toks darbas nėra įprastas ir, galbūt, ne kiekvienam įkandamas. Kasdien turguje jau reikia būti apie 6–6.30 val., kad spėtum priimti naujai atvežtas prekes, jas išsidėlioti. Be to, pagrindinė prekyba vyksta savaitgaliais, tad ir laisvadienius tada, kai dauguma ilsisi, reikia pamiršti.

„Kiekvienas čia taip dirbam. Turim sąrašiukus ūkininkų, žiūrim, kurios prekės jau į pabaigą, skambinam, užsakom. Ką tik įmanoma gauti – perkam lietuviškas, iš ūkininkų, nes tokių ir ieško dauguma mūsų klientų. Dabar va, jau turim lietuviškų salotų, ridikėlių, svogūnų laiškų, agurkų, nuo praeitų metų derliaus bulvių, morkų, kopūstų yra, dar šio bei to. O visa kita, kaip ir vaisius bei uogas, šiuo metu perkam iš didmenininkų, kurie atveža iš šiltesnių kraštų, kur visa tai auga“, – pasakojo A. Česnavičius.

Pasak jo, pirkėjai labai laukia, kol bus lietuviškų uogų naujas derlius – tai viena iš labiausiai pageidaujamų prekių turguje.

aurelijus2

Paklaustas, kas šiais laikais žmones traukia į turgų, pašnekovas įvardija keletą priežasčių.

„Manau, kad labiausiai klientai vertina šviežumą ir kokybę. Mes iš ūkininkų ir didmenininkų perkame labai nedideliais kiekiais, todėl pas mus produkcija neužsistovi ir visada yra šviežia. Be to, vos tik turime laisvo laiko, nuolat renkame perrenkame, kad ant prekystalio liktų tik gražios ir sveikos daržovės bei vaisiai. Taip pat ir pasirinkimas čia tikriausiai didesnis nei daugelyje parduotuvių. Pažiūrėkite, kiek čia prekybininkų – ir kiekvienas nori kažkuo išsisiskirti, pritraukti pirkėją. Be to, į mūsų turgų daug kas atvyksta mėsos, ypač rūkytos produktų, kurių čia labai didelis pasirinkimas, tad tuo pačiu ir daržovių, ir pieno produktų nusiperka ir dar visko, ko reikia“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, yra ir ne toks pragmatiškas aspektas, dėl ko žmonės mėgsta užsukti į turgų. „Tikrai yra tokių nuolatinių klientų, kurie, jauti, kad ateina ne dėl to, kad čia ar pigiau, ar prekės geresnės. Jauti tiesiog, kad čia žmogui smagu ateiti, pasikalbėti, patinka pas tave pirkti. O mums, aišku, irgi malonu tokių klientų sulaukti“, – džiaugėsi Centriniame Kauno turguje dirbantis prekiautojas.

turgus

Jis taip pat sako, kad turgaus prekybininkai neretai sulaukia pirkėjų klausimų, ką ir kaip būtų galima paruošti iš vienos ar kitos daržovės ar vaisiaus.

„Savaime suprantama, kad prekiaujant didesniais kiekiais ir norint pateikti pirkėjams tik aukščiausios kokybės produkciją, dalis jos lieka ir ją suvartojame patys, namuose. Todėl žinome daugybę įvairių receptų ir paruošimo būdų, kas su kuo labiausiai dera ir panašiai. Galima sakyti, šioje srityje esame tikri ekspertai, tad ir patarimų tikrai negailime“, – šypsodamasis pasakojo A. Česnavičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad visai neteisingas yra mitas, jog turguje labiau mėgsta lankytis tik vyesnio amžiaus žmonės. „Sakyčiau, ateina po lygiai tiek vyresnių žmonių, tiek jaunų, ypač šeimų su vaikais. Tai rodo, kad turgus yra ir dar ilgai išliks reikalingas žmonėms“, – sakė patyręs prekybininkas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: