pexels.com nuotr.

Lietuvos įmonės teigiamai vertina Vyriausybės siūlomus Darbo kodekso pakeitimus, kurie padėtų kurti naujų darbo vietų, pritraukti užsienio kapitalo, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) analitikai.

“Mes pabrėžiame, kad priimtas socialinis modelis skatintų kurti naujas darbo vietas iš darbdavių pusės. Atleidimo palengvinimas sudaro sąlygas lengviau reaguoti į rinkos pokyčius, o šiuo metu mes turime didelį neapibrėžtumą rinkoje, kuris tęsiasi kelerius metus, todėl tai būtų puikus įrankis prisitraukti užsienio įmones ir kartu mūsų vietinės įmonės galėtų kurti papildomas darbo vietas, labiau prisiimant riziką ir einant į naujas eksporto rinkas”, – antradienį spaudos konferencijoje sakė LPK analitikas Juozapas Preikša, pristatydamas pramonės ir transporto įmonių tyrimą.

LPK Verslo socialinės politikos ir teisės departamento direktorė Dovilė Baškytė kalbėjo, kad pakeitus Darbo kodeksą, darbuotojo ir darbdavio santykiai taps kur kas lankstesni.

“Mes neabejojame, kad dabartinę teisinę bazę būtina keisti pagal naujo Socialinio modelio principus. Dabartinio Darbo kodekso nuostatai yra daugiau skirti gamykliniam darbui, kurio šiuo metu mažėja ir vis daugėja paslaugų. Kalbant apie lankstumą, nereikėtų sakyti, kad lankstumas iš esmės yra tik lengvesnis atleidimas, prisitaikymas prie besikeičiančių sąlygų”, – argumentavo D.Bakšytė

LPK apklausė 150 pramonės ir 75 transporto bendroves. 44,8 proc. jųtvirtino, kad palengvinus terminuotųjų sutarčių sąlygas, jos ketina priimti papildomų darbuotojų, tačiau 55,2 proc. nurodė, kad tai įtakos darbuotojų priėmimui neturės. Tačiau didesnis lankstumas, atleidžiant darbuotoją, paskatintų 47,9 proc. įmonių sukurti daugiau darbo vietų.

18,8 proc. įmonių tvirtino, kad mažesnės darbuotojų garantijos paskatintų pasirašyti kolektyvines sutartis, o 58,3 proc. neplanuoja imtis tokių veiksmų. 22,9 proc. įmonių tvirtino kol kas nepakankamai susipažinusios su kolektyvinės sutarties sąlygomis.

Seimui pateiktas naujas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo teisę bei pertvarkyti “Sodros” pensijų sistemą. Priimti Darbo kodekso ir dar maždaug 40 teisės aktų pataisas tikimasi rudenį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: