© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vyriausybė neprieštarauja iniciatyvai leisti rinkti “pagalvės” mokestį ne tik kurortuose, bet ir kituose miestuose. Vyriausybė trečiadienį nutarė palaikyti Seimo nario Juro Poželos siūlomus atitinkamus Rinkliavų įstatymo pasikeitimus.

“Būtent savivaldybėse veikia verslininkai, kurie priima turistus, teikia apgyvendinimo paslaugas ir, matyt, savivaldybė, priimdama šituos sprendimus, atsižvelgs į verslo ir vietinių gyventojų interesus. Galų gale atvykstantys žmonės vistiek naudojasi vietine infrastruktūra, o šios infrastruktūros priežiūra ir rūpinimasis ja savivaldybei kainuoja”, – Vyriausybės posėdyje teigė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Po posėdžio R.Šadžius žurnalistams sakė, kad kiekviena savivaldybė spręstų, ar reikia taikyti tokį mokestį.

“Vyriausybė mano, kad savivaldybėms ši teisė turi būti suteikta. (…) Savivalda turi turėti teisę nusistatyti vietines rinkliavas. Ne vien už komunalinių atliekų rinkimą ar gyvūnų laikymą”, – kalbėjo R.Šadžius.

Jo teigimu, “pagalvės” mokestis dažniausiai būna simbolinis, tačiau savivaldybės galėtų nustatyti ir didesnį mokestį, o visos surinktos lėšos nukeliautų į jų biudžetą.

Skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, Vilniuje nustačius 0,58 euro (2 litų) rinkliavą, miestas gautų papildomai beveik 580 tūkst. eurų (2 mln. litų) pajamų per metus.

Visuotinį “pagalvės” mokestį pasiūliusio parlamentaro nuomone, rinkliava būtų svarbi turizmo plėtrai ir itin aktuali didiesiems miestams – Vilniui, Kaunui, Klaipėdai, investuojantiems nemažas lėšas į turizmą.

Visuotinio “pagalvės” mokesčio įvedimas Seime pradėtas svarstyti pernai lapkritį – tuomet J.Požela teigė, kad kiekviena savivaldybė galėtų spręsti, ar imti mokestį. Pataisas vėl ketinama svarstyti pavasario sesijoje, gavus Vyriausybės išvadą.

Šiuo metu tokia rinkliava renkama Druskininkuose, Birštone ir Palangoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: