Lietuvos kariai Afganistane © Sauliaus Paukščio nuotr. / Fotobankas.lt

Šių metų birželio pabaigoje iš Afganistano grįžo paskutiniai Lietuvos kariai. Jiems Afganistane talkinę vertėjai prašo prieglobsčio Lietuvoje. Neseniai pareigūnai pranešė, jog prieglobstis suteiktas bus, tačiau iki šiol nė vienas šių pagalbininkų nėra atvežtas į Lietuvą.

JAV ir NATO pajėgos į Afganistaną įžengė po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro atakų Jungtinėse Valstijose. Lietuvos kariai Afganistane tarnavo nuo 2002-ųjų. Vertėjai, kurie teigia 2005-2013 metais padėję kariams komunikuoti su vietiniais, prašo prieglobsčio Lietuvoje. Kadangi jie dalyvavo karinėse operacijose prieš Talibano kovotojus, dėl šio bendradarbiavimo sulaukė grasinimų.

Šių metų birželio viduryje užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paskelbė, kad Lietuvos kariams Afganistane padėjusiems vertėjams, sulaukusiems talibų grasinimų, bus suteiktas prieglobstis Lietuvoje. „Tai yra žmonės, kurie, neabejoju, gali rasti ir darbą, užsiimti ekonomine veikla Lietuvoje“ – teigė jis.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas birželį portalui 15min tikino, kad Lietuva nepaliks šių žmonių likimo valiai. „Kadangi žmonės talkino mums, tai vis tiek yra ir svarbus moralinis įsipareigojimas“, – teigė A.Anušauskas.

Gauta virš 30 prašymų, bet nė vieno vertėjo dar nėra Lietuvoje

Krašto apsaugos ministerija (KAM) rugpjūčio mėnesį patvirtino, kad politinis sprendimas dėl pagalbos Lietuvos kariams Afganistane padėjusių vertėjų nesikeičia. Anot ministerijos atstovų, šiuo metu tikrinami visi galimai Lietuvos kariams padėję asmenys, siekiama identifikuoti, kurie turėjo sutartis su Lietuvos kariuomene. KAM pabrėžia, kad labai svarbu patikrinti šiuos asmenis, ar jie nekelia grėsmės Lietuvai.

Šiuo metu žinoma, kad yra gauta virš 30 pagalbos prašymų iš Lietuvos kariams Afganistane galimai talkinusių asmenų. KAM duomenimis, 16 iš paraiškas pateikusių asmenų turėjo sutartis su Lietuvos kariuomene. Vis dėlto, nei vienas šių asmenų dar nėra atvykęs į Lietuvą.

Ministerija teigia neturinti informacijos apie visus, sutartis su Lietuvos kariuomene Afganistane turėjusius vertėjus, todėl atsakyti ar kurie nors jų dabar yra Lietuvoje, galimybės kol kas neturi. KAM žiniomis, po NATO sprendimo pasitraukti iš Afganistano, į Lietuvą neatvyko nei vienas. Taip pat nėra žinoma, kiek šių žmonių jau išvyko iš Afganistano.

Procedūros gali užtrukti net pusmetį

Migracijos departamento (MD) direktorė Evelina Gudzinskaitė LRT.lt portalui teigė, kad Lietuvos kariams Afganistane talkinusių vertėjų prieblosčio suteikimo klausimus išspręsti nėra paprasta, kyla nemažai iššūkių.

„Dabar sprendžiame logistinius klausimus, kurie labai sudėtingi todėl, kad tie vertėjai išsibarstę po visą Afganistaną, juos reikia kaip nors surinkti ir atvežti į Lietuvą. Iš karto kyla klausimas, kas tai darys, kas už tai mokės, iš kur mokės, iš kurios ministerijos biudžeto. […] Kas liks kaltas, jei padarysime spragą saugumo patikrinimuose? Neduok Dieve. Nenorime rizikuoti savo visuomene. Taigi būtina skubėti, bet negalime ignoruoti saugumo aspektų“, – komentavo E. Gudzinskaitė.

Pasak E. Gudzinskaitės, jei būtų nutarta suteikti prieglobstį Afganistane Lietuvos kariams padėjusiems žmonėms, šis procesas užtruks. Teigė, jog tai gali užtrukti nuo dviejų, keturių ar šešių mėnesių. Anot jos, nuo tada, kai Lietuvos kariai prisidėjo prie misijų Afganistane, Lietuva yra suteikusi keliems asmenims prieglobstį. Vienas iš jų – Abdulas Basiras Yoususi, nuo 2016 metų gyvenantis ir dirbantis Lietuvoje.

KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas atasakydamas į KaunoZinios.lt redakcijos pateiktą paklausimą apie Lietuvos pagalbą Afganistano vertėjams, padėjusiems Lietuvos kariams tarptautinės operacijos Afganistane metu pareiškė: kad „Šią savaitę Krašto apsaugos ministerija inicijavo Vyriausybės Migracijos komisijos posėdį, kuriame, tikimės, bus priimti reikalingi sprendimai dėl Afganistano piliečių perkėlimo į Lietuvą. Krašto apsaugos ministerija, bendradarbiaudama su kitomis atsakingomis institucijomis, šiuo metu intensyviai planuoja siūlomų sprendimų įgyvendinimą. Rūpindamiesi, tiek Lietuvos institucijų atstovų, dalyvausiančių perkėlimo operacijoje (veiksmuose) saugumu, tiek perkeliamų asmenų saugumu, šiuo metu atskleisti daugiau detalių negalime, tačiau tikimės turėti daugiau informacijos mėnesio pabaigoje.”

Lietuva yra neatsiejama NATO aljanso dalis, ir tai kaip mes elgiamės su savo sąjungininkais formuoja šalies reputaciją tiek išorėje, tiek viduje. Padėti Lietuvos kariams Afganistane talkinusiems vertėjams, atsidūrusiems akivaizdaus pavojaus akivaizdoje, yra šalies garbės reikalas, negalime gaišti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: