Organizatorių archyvo nuotr.

Efektyvus ir ekonomiškas temperatūros vidaus patalpose reguliavimas šiandien tampa vis svarbesniu klausimu. Maža to, šildymo sistemoms keliama vis daugiau reikalavimų: siekiama mažinti neigiamą poveikį aplinkai, didinti saugumą, vartotojai nori plataus funkcionalumo ir naudojimo patogumo. Ar yra nors vienas šildymo būdas, kuris atitinka visus šiuos reikalavimus? Taip, tai šilumos siurbliai, kurių naudojimas rinkoje sparčiai auga. Kviečiame daugiau sužinoti apie šiuos šildymo įrenginius.

Šilumos siurbliai – kas tai?

Šilumos siurbliais vadinami šildymui skirti įrenginiai, kurie perkelia šilumą iš vienos vietos į kitą. Jų veikimas yra pagrįstas termodinamikos principu. Jei jo nepamenate iš fizikos kurso, priminsime, kad šiluma juda iš šiltesnio kūno į šaltesnį. Šį veikimo principą naudoja ir šaldytuvai, tačiau šilumos siurbliai veikia atvirkščiai – jie iš aplinkos surenka šilumą ir perduoda ją į vidaus patalpas.

Šilumos pernešimui gali būti naudojama keletas būdų, nuo to priklauso ir šilumos siurblio pavadinimas. Vieni populiariausių rinkoje – oras-oras, oras-vanduo šilumos siurbliai, kiek rečiau naudojamas geoterminis šildymas.

Kartais šilumos siurbliai yra tapatinami su oro kondicionieriais, tačiau toks teiginys nėra visiškai teisingas. Nors įrenginių veikimo principas ir panašus, jie atlieka skirtingas funkcijas, tad skiriasi ir jų veikimas. Nors oras-oras šilumos siurbliai taip pat gali ir vėsinti patalpas, pagrindinė jų užduotis yra šildymas, o štai oro kondicionierių – vėsinimas, nors kai kurie jų gali šildyti. Čia svarbus efektyvumo klausimas.

Šilumos siurblių veikimo principas

Šilumos siurbliai, nepriklausomai nuo rūšies, veikia pasitelkiant termodinamikos principą (II termodinamikos dėsnį). Tai gana paprasta: šiluma yra perduodama į šaltesnės temperatūros kūną. Šilumos siurbliai turi du blokus, kurių vienam montuojamas lauke, o kitas – viduje. Išorinis blokas iš aplinkos absorbuoja šilumą ir perduoda ją į vidaus patalpas.

Svarbiausi šilumos siurblių elementai – šaldiklis, šilumokaitis, kompresorius. Vertinant bendrai, jų konstrukcija yra gana paprasta, tad šie įrenginiai retai genda, pasižymi ilgaamžiškumo, o priežiūros reikalauja palyginti nedaug.

Plačiau panagrinėkime, kaip šilumos siurbliai veikia. Visų pirma, šaldiklis absorbuoja šilumą iš žemos temperatūros šaltinio, pavyzdžiui, oro, žemės, vandens. Ši šiluma perduodama į šilumokaitį, kuris atiduoda ją aplinkai, pavyzdžiui, dujų (oro) pavidalu. Bene svarbiausias vaidmuo atitenka kompresoriui, kuris atsakingas už kondensacijos procesą. Šiluma yra paskirstoma ventiliatoriumi (oras-oras šilumos siurbliai) arba keliauja į radiatorinę sistemą vandeniu (oras-vanduo šilumos siurbliai).

Šilumos siurblių pranašumai

Šis šildymo būdas turi išties daug pranašumų, tačiau bene svarbiausias yra tai, kad naudojami atsinaujinantys šilumos šaltiniai ir nedaroma žalos gamtai. Taip pat svarbu ir tai, kad šilumos siurbliuose nėra naudojamas degimo principas, tad aplinkoje nepadidės tarša – tai itin aktualus tiems, kurie nori mėgautis švariu oru savo kieme. Be to, šilumos siurbliai yra nepalyginamai saugesnis ir patogesnis būdas šildyti namus, palyginti su kieto kuro katilais. Tai tarsi ateities technologija, kuri veikia paprastai, bet suteikia daugybę pranašumų.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: