© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Visi žinome, kad be deguonies neišgyventume daugiau nei kelių minučių, tačiau retas, kuris pagalvoja apie netaisyklingo kvėpavavimo galimus padarinius.

Netaisyklingai kvėpuojant gaunama mažiau deguonies, dėl to lėtėja medžiagų apykaita, patiriamas stresas, trigdantis energijos tekėjimą, jaučiamas silpnumas, nuovargis, greitai pavargstama. Kinų medicinos teigimu, taisyklingas kvėpavimas, sveikatai turi didesnės įtakos negu sveika mityba. Siekiant suvaldyti savo emocinę būseną reikia išmokti taisyklingai ir kryptingai kvėpuoti. Įvairūs kvėpavimo pratimai teigiamai veikia nervų sistemą ir organizmo apykaitos procesus.

Kaip taisyklingai kvėpuoti

Mokslininkai ištyrė, kad tikslingiausiai kvėpuoja tik kūdikiai. Taip yra dėl to, nes jie dar nėra patyrę jokių streso ar baimės išraiškų. Toks kvėpavimas turi būti gilus, lėtas ir ritmingas. Giliai kvėpuojant naudojama diafragma, kurios dėka įkvėptas oras pasiekia apatinę ir pačią didžiausią plaučių dalį. Įkvepiant, diafragma slenka žemyn ir pilvas išsipučia, o kai iškvepiama – pakyla į viršų ir pilvas sumažėja. Taigi tikslingiausias kvėpavimas yra pilvu, kuomet iškvėpimas yra ilgesnis už įkvėpimą. Sergant astma, sąnarių, širdies, kraujagyslių ligomis šis kvėpavimo metodas ypatingai reikalingas.

Mokslininkų teigimu, gaunant reikiamą kiekį deguonies, greitėja virškinimas, o taip pat ir medžiagų apykaita. Sportuojant, mankštinantis būtina teisingai atlikti kvėpavimo pratimus. Derinant mankštą ir kvėpavimą sulaukiama veiksmingų lieknėjimo rezultatų.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kaip atpažinti, kad kvėpuoji teisingai

Neužtenka žinoti, tik tiek, kad įkvėpiant orą, pilvą reikia išpūsti, o iškvėpiant – įtraukti. Žinoma, tai pagrindinė taisyklė, siekiant taisyklingo kvėpavimo, tačiau kvėpuojant dėmesį reikėtų atkreipti į dar kelis aspektus. Kvėpavimas teisigas, jeigu:

  • negirdite kaip kvėpuojate;
  • kvėpuojant krūtinės ląsta ir pečių juostos raumenys nesikilnoja;
  • kvėpuojama pro nosį;
  • nesinori giliai atsidusti;
  • pridėjus ranką prie nosies, iškvėpimo metu jaučiama šiluma;
  • kvėpavimo dažnis 10 – 15 kartų per minutę.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: