Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trečiadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas ragina užtikrinti, kad vežant gyvūnus būtų laikomasi ES taisyklių, o jų pažeidėjams būtų taikomos griežtos sankcijos. Siūloma nustatyti 8 val. skersti vežamų gyvūnų kelionės apribojimą, skatinti skersti gyvūnus kuo arčiau jų auginimo vietos, taip pat ES lygmeniu iš palydovo kontroliuoti gyvūnų vežimo trukmę.

Europos Komisija neseniai nustatė, jog per 2005–2009 m. laikotarpį Sąjungoje smarkiai padaugėjo vežamų gyvūnų: galvijų – 8 proc., kiaulių – 70 proc., avių – 3 proc., ir tik vežamų arklių sumažėjo 17 proc. Tuo tarpu „gyvūnų gerovė XXI amžiuje yra humaniškumo išraiška ir Europos civilizacijos bei kultūros uždavinys“, pažymima rezoliucijoje.

EP ragina valstybes tinkamai įgyvendinti esamus šios srities ES teisės aktus, o Europos Komisiją – tai užtikrinti, prireikus – ir taikant sankcijas jų neįgyvendinančioms šalims. Rezoliucijoje raginama atlikti daugiau gyvūnų gerovės ir jų vežimo patikrinimų iš anksto nepranešus, taip pat sugriežtinti sankcijas pažeidėjams bei jas suderinti visose ES šalyse.

Europarlamentarai ragina iš naujo svarstyti klausimą dėl 8 val. skersti vežamų gyvūnų kelionės trukmės apribojimo su tam tikromis moksliškai ir geografiškai pagrįstomis išimtimis. Kartu rezoliucijoje pripažįstama, kad vežimo laiko apribojimas nėra vienintelis veiksnys, lemiantis gyvūnų gerovę, – taip pat svarbūs ir tinkamas transporto priemonės įrengimas bei gera gyvūnų priežiūra. Todėl Parlamentas prašo Europos Komisijos iki 2014 m. sausio 1 d. pateikti teisės akto projektą dėl palydovinio gyvūnų vežimo trukmės stebėjimo ir duomenų rinkimo ES lygmeniu.

Kadangi vežti mėsą ir kitus gyvūninius produktus techniškai yra lengviau ir etiniu požiūriu racionaliau negu gyvus gyvūnus, kuriuos vėliau ketinama skersti, europarlamentarai mano, kad gyvūnai turėtų būti skerdžiami kuo arčiau jų auginimo vietos. Todėl jie siūlo ES mastu skatinti vietos perdirbimo veiklą ir stabdyti mažų vietinių skerdyklų skaičiaus mažėjimą. Parlamentas taip pat pabrėžia esminę mažmenininkų, maisto tiekimo įmonių ir maisto produktų gamintojų pareigą užtikrinti, kad mėsa būtų gaunama iš gyvūnų, kurie užauginti ir paskersti vietoje ir vežti laikantis gerovės normų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: