Daug kauniečių netoli Kauno esančiose Lapių ir Drąseikių apylinkėse turi sodus arba važiuoja pailsėti prie Drąseikiuose esančių karjerų. Tačiau pėsčiųjų žygius čia organizuojantis istorikas Nerijus Budrys sako, kad nepaisant to, vietinio turizmo prasme šios vietovės išlieka beveik neatrastos. Nors pamatyti ir sužinoti čia tikrai yra ką.

„Šiais metais dėl koronaviruso gerokai sumažėjus kelionių į užsienį apimtims, žymiai išaugo susidomėjimas vietiniu turizmu. Ir tai daugeliui lietuvių padeda atrasti iki tol nežinotus gimtosios žemės privalumus. Paimkime, kad ir šiaurinę Kauno rajono pusę.

Daugelis kauniečių nežino apie čia esančius piliakalnius, nuo kurių atsiveria puikūs vaizdai į Neries slėnį, vieną senesnių Lietuvoje – Lapių pilį. O kur dar kvapą gniaužianti Neries atodanga prie Drąseikių ir Andriuškonių kaimų, didžiausias Lietuvoje upių akmuo Gaidys!“, –  vietovių įžymybes vardijo pašnekovas.

Tačiau didžiausią nuostabą ne tik svečiams iš kitų Lietuvos regionų, bet ir patiems kauniečiams sukelia pasakojimai apie lenkišką šių vietovių praeitį ir čia įsikūrusį Šančių kaimą.

„Ypač kauniečiai negali atsistebėti, iš kur čia atsiradęs Šančių kaimas, kai tokio paties pavadinimo rajonas yra ir mieste. Pasakodamas apie Lapių apylinkes, kurios dar palyginti visai neseniai buvo lenkiškos, paminiu, kad ir Kaune buvo tokia pati situacija iki XX a. pradžios.

Tuo kauniečiams sunku patikėti, nes jau kurį laiką šis miestas laikomas lietuviškiausiu šalyje didmiesčiu“, – apie žygeivių atradimus pasakojo žygių organizatorius ir socialiniuose tinkluose gyvuojančio projekto „Aplink Lietuvą“ autorius.

Istorikas ir komunikacijos specialistas Nerijus Budrys su bendraminčiais jau daugiau kaip dešimtmetį intensyviai keliauja po Lietuvą, o prieš dvejus metus automobiliu apkeliavo aplink Lietuvą. Taip „Facebook“ ir „Instagram“ socialiniuose tinkluose atsirado projektas Aplink Lietuvą, kur nugulė įspūdžiai ne tik iš šios, bet ir kitų kelionių bei kas antrą šeštadienį organizuojamų žygių po Lietuvą.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: