Organizatorių archyvo nuotr.

Rugsėjo 18 -22 dienomis Kaune oro temperatūra bus gerokai aukštesnė už vidutinę daugiametę. Šią gamtos anomaliją sukels tarptautinis šokio festivalis „AURA’23“.

Festivalio metu Kauno Nacionalinio dramos teatro, Kamerinio teatro ir Kauno sporto halės scenų prožektoriai bus nukreipti į Afrikos šokio platformą, tad žiūrovų lauks kaitria Afrikos saule įkrautų šokėjų kūrybinės iškrovos.

Supratimą apie Afriką lydi stereotipai

Formuluotė „šiuolaikinis Afrikos šokis“ skamba neįprastai. Dažnam europiečiui Afrikos žemynas asocijuojasi su atsilikimu ir tamsa, o žodžiui „šiuolaikinis“, atrodytų apskritai nėra vietos mūsų suvokime. Kaip ir dauguma dalykų, esančių už mūsų tiesioginio patyrimo lauko, ilgainiui apauga stereotipais, kuriais mes tenkinamės, nebetikrindami, ar tai – tiesa. „Nerasime žmogaus, netgi kilusio iš Afrikos, kuris kitam asmeniui galėtų apibrėžti, kas iš tiesų yra Afrika“, – sakė Pietų Afrikos choreografė Boyzie Cekwana.

Šokio kalba yra vienas instrumentų, kuris aprėpia ir atskleidžia tiek žmogaus kaip asmenybės, tiek kaip socialinio subjekto asmeninę, kultūrinę, istorinę patirtį ir pasaulio suvokimą. Šokis įgalina išspinduliuoti visą patirtį, kurią žmogus sugėrė į save dar būdamas įsčiose.

Organizatoriai tikisi, kad festivalis „Aura’23“ padės atlaupyti stereotipų ir tikrovės neatitinkančių įsivaizdavimų žievę, kuria apaugęs mūsų supratimas apie šį žemyną. Tai galimybė per šokį pabandyti pajusti, kokia yra šiuolaikinės Afrikos tapatybė.

„Afrika yra tikrai daug daugiau, nei liaudies šokiai, būgnų ritmas ir trepsėjimas basomis pėdomis. Dauguma mūsų Afriką pažįstame iš etninių šokių. Tačiau afrikiečiai nori būti šiuolaikinio pasaulio dalimi, todėl ieško nišos ir šiuolaikiniame mene, šokyje, ką ir pamatysime šių metų festivalyje“ – sakė „AURA’23“ meno vadovė Birutė Letukaitė.

Kalbėti pasauliui renkasi šokį

Festivalio tikslas nesikeičia – atvežti į Lietuvą šokio oro, kuriuo kvėpuoja pasaulis. Kaip ir kasmet, AURA’23 pristatys garsiausius pasaulio choreografus, trupes, šokėjus. 23-ojo festivalio scenose – nauji veidai ir jau publikos numylėtiniais tapę kūrėjai.

Festivalio programa itin įvairi ir gausi. Per penkias festivalio dienas žiūrovai išvys net 15  šokio spektaklių. Šiuolaikinį Afrikos šokį atstovauti pakviesti choreografai ir šokėjai kilę iš Benino, Dramblio Kaulo Kranto, Senegalo, Nigerijos, Maroko, Malio, aktyviai kuriantys ir pripažinti  visame pasaulyje.

Naujoji šio žemyno karta atsisako kieto ir iškreipiančio tikrąjį vaizdą „afrikietiškumo“ korseto, į kurį daugybę metų jie yra bandomi įsprausti. Afrikos šiuolaikinio šokio kūrėjai save suvokia kaip viso, o ne „trečiojo pasaulio“ dalį ir siekia savo požiūrį bei idėjas komunikuoti per šokį visam pasauliui.

„Ilgai galvojau, ką pasakyti žmonėms, kurie kalba apie Afriką, iš tiesų nežinodami, apie ką jie kalba. Todėl šiandien aš į juos kreipiuosi Šokiu“, – sako viena festivalio dalyvių, šiuolaikinio šokio žvaigždė Germaine Acogny iš Senegalo.

Pirmą sykį festivalyje – gatvės šokio atstovai

Germaine Acogny, Kettly Noel, Taofiqas Izeddiou, Blanca Li – tai tik keletas pasaulinio lygio žvaigždžių su kurių kūryba galėsime susipažinti jau visai netrukus. Festivalyje taip pat svečiuosis pasaulinį pripažinimą pelniusi trupė „Liquid Loft“ iš Austrijos, žiūrovų mėgiami atlikėjai iš Izraelio, taip pat kaimyninės Lenkijos.

Festivalio uždarymo vakaras įvyks Kauno sporto halėje. Pirmą kartą festivalio istorijoje „AURA’23“ rengėjai pristatys gatvės šokio atstovus su spektakliu „Elektro Kif“. Tai bendras festivalio organizatorių ir Kauno halės projektas.

Visame pasaulyje žinoma choreografė Blanka Li festivalio uždarymo vakarą Kauno halėje žada siautulingą, sprogdinantį ir dėmesį kaustantį pasirodymą, kuriame šiuolaikinis šokis maišosi su Paryžiaus priemiesčiuose gimusiais gatvės šokiais.

Kveičia jungtis prie pasaulinės iniciatyvos

Rugsėjo 21 d. tarptautinė organizacija „Peace One Day“ skelbia taikos dieną. Visame pasaulyje   skirtinguose pasaulio miestuose projekto ”Peace One Day” dalyviai šoks vardan taikos. Būtent šią dieną festivalio „AURA’23“ šokio spektakliai dedikuojami „One Day One Dance“ iniciatyvai.

„Tai nuostabi proga ne tik sudalyvauti festivalio renginiuose, tačiau ir paremti kilnią idėją, vienijančią per 600 mln. žmonių visame pasaulyje. Kviečiame visus prisijungti prie taikos su savimi, draugais, kolegomis ar galiausiai taikos pasaulyje šokio“, – sakė Kauno šokio teatro „Aura“ atstovė spaudai Edita Kiznienė.

Festivalio dienomis Kauno šokio teatre „Aura“ vyks šokio meistriškumo seminarai, kuriuos ves Afrikos platformos dalyviai. Pirmasis seminaras – jau rugsėjo 17 d., kurį ves Michel Kouakou iš Dramblio Kaulo Kranto.

Festivalio žiūrovai taip pat galės susipažinti su Nacionalinio Kauno dramos teatro foje eksponuojama  Edmundo Kolevaičio paroda, kurioje pristatoma fotografijų ciklo „Pangea“ dalis „Afrika“.

Tarptautinis šokio festivalis „Aura’23“

Rugsėjo 18 – 22 dienomis

Daugiau informacijos www.dancefestival.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: