Serena Pečiūnaitytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Jaukios ir šviesios Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Ž. Šančių padalinio (Sandėlių g. 7) erdvės birželio 5-29 dienomis lankytojus kviečia į profesionalios dailininkės animalistės Serenos Pečiūnaitytės kūrybos darbų parodą, žaismingu pavadinimu „Snukučiai“. Animalistinis dailės žanras – tai meno kūriniai, kuriuose vaizduojami gyvūnai. Ši meno sritis ypatinga, reikalaujanti išskirtinio atidumo ir menininės nuojautos, profesionalaus įžvalgumo. Nedaug šio žanro kūrėjų.

Menininkės S. Pečiūnaitytės parodoje „Snukučiai“ eksponuojami nuostabūs naminių ir laukinių gyvūnų portretai. Darbuose žaismingumas, nuotaika, anatomija ir plastika perteikiama lengvu pieštuko brūkštelėjimu. Gyvūnų atvaizdai alsuoja gyvybe, juos taip ir norisi paglostyti, pakalbinti. Lankytojų veidai nušvinta, bežiūrėdami į paveikslus nejučia ima švelniai šypsotis. Gamtos, gyvūnijos pasaulis žmogų veikia palankiai: nuramina, atgaivina, skatina atsinaujinti, pradžiugina.

Dailininkės paveiksluose daug šilumos, žaismės, laimės, begalinio ilgesio lietuviško kaimo aplinkai. Tokiuose darbuose kaip „Sartoji“ ar „Gaidys Velzumeris“, „Naminiai triušiai“ ir „Kalakutai“ kupina kaimiško jaukumo, prigimtinės savasties, jie tarsi kvepia ganyklomis. Gražu ir gera atrasti darbinį arklį, pakumpusiu nuo sunkių kasdienybės darbų  sprandu, – Vaižganto ašvienį, traukiantį jungą per Aukštaitijos lygumas, prijaukintą telyčaitę Mažę, beėdančią miltus iš delno ir apiprunkščiančią šėrėjo veidą, kai laižosi sau nosį. Gyvūnai personifikuoti: čiauška, mūkia, ropinėja, žiūri į tave, kalbina savo išraiškomis, kurios neretai būdingos ir žmonėms. Autorės žvilgsnis nukreiptas į grafinį gyvūno vaizdą, kuriame dominuoja linijų, faktūrų įvairovė. Daugumoje menininkės piešinių ir drobių svarbus ne tapybiškumas, bet gyvūno išraiška, informatyvus ir meditatyvus, įtaigus gyvulio portretas, pavyzdžiui, subtilus roplio faktūros perteikimas. Kompozicija kartais pabirusi, kartais sutelkta, šokinėjanti linija panaši į katino žaidimus.

Dailininkė S. Pečiūnaitytė kuria daug ir įvairių animalistinio dailės žanro darbų: piešia ir tapo gyvūnų portretus, kuria freskas ugdymo įstaigose, iliustruoja knygas vaikams apie gyvūnus, moko animalistinio meno paslapčių, kuria gyvūnus iš natūros ir atminties. Tai 15-oji personalinė paroda. Kūrėjos Serenos Pečiūnaitytės darbai gerai žinomi Lietuvoje ir užsienyje (Lenkijoje, Švedijoje, Slovėnijoje, Japonijoje). Nuo 1991-ųjų metų dailininkė dalyvauja menininkų pleneruose, kūrybinėse-edukacinėse stovyklose, meniniuose projektuose, konkursuose, įvairiuose zoologų ir gamtininkų renginiuose, organizuoja meno bienales mokyklose, dalyvauja grupinėse parodose.

Menininkės Serenos Pečiūnaitytės animalistinio meno paroda „Snukučiai“ labai mėgstama vaikų. Jie garsiai reiškia emocijas, jų akelės laksto per paveikslo lauką, gaudydamos įspūdžius. Miela vieta prie Nemuno, Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šančių padalinys (Sandėlių g. 7), puiki erdvė meninėms parodoms, renginiams. Čia, kūrybiškoje aplinkoje, žaismingi „Snukučiai“ šiltai traukia smalsuolius pakeliauti po gyvūnų portretų karalystę.

Serena Peciunaityte 2

Serena Pečiūnaitytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Užsuk ir tu. Galbūt panorėsi kurį gyvūną iš parodos turėti savo namuose, o gal norėsi savo mielo augintinio portreto. Pašnibždėk tai dailininkei Serenai į ausį… Patikėk – svajonės pildosi.

Dailininkės animalistės Serenos Pečiūnaitytės žymiausi darbai:

2002 m. freska „Flora“ (pagal S. Botticelli) Lukšių miestelio pieninės fojė.

2002 m. animalistinė freska „Gyvūnijos dienoraštis“ Lukšių miestelio vaikų darželyje.

2003 m. freska „Liepų žiedai“ Liepalotų bendruomenės centre.

2004 ir 2005 m. sukūrė vėliavas „Zyplių žiogai-2“ ir „Zyplių žiogai-3“ menininkų kūrybiniams plenerams Zyplių dvare.

2005 m. iliustruota fotomenininko Algimanto Žižiūno knygelė: eiliuota pasaka vaikams apie poledinę žūklę „Eketės paslaptys“.

2005 m. Velykų proga nutapė didžiausią Lietuvos margutį Lukšių miestelio centre.

2010 m. freska „Teatro mūzos: muzika, daina, šokis“ Šakių rajono Kudirkos Naumiesčio kultūros centre.

2010 m. iliustruotos Viktorijos Guseinovos knygos vaikams: „Ko liūdi kumelė“, „Kaip triušis morkas pamėgo“, „Augo girioj drakoniukas“.

2011 m. freska „Debesų pipirai“ Kauno ikimokyklinio ugdymo mokyklėlėje „Raganėlė Pipirina“.

2017 m. sukūrė I ir II aukšto interjerą „Boružiukai“ ikimokyklinio ugdymo įstaigoje „Boružėlių pieva“.

2018 m. sukūrė pažintinę freską „Keturi metų laikai – Medeinos miškas“ Kauno vaikų darželyje „Žemyna“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: