© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trečiadienį prasidedantis žmogaus teisių kino festivalis “Nepatogus kinas” pristatys 42 dokumentinius filmus.

Festivalio metu laukia ir edukaciniai renginiai bei susitikimai su 17 užsienio svečių – kino kūrėjų, filmų herojų ir visuomenininkų, pranešė organizatoriai.

Filmai šiemet suskirstyti į aštuonias temas, skirtingai nušviesiančias žmogaus teisių klausimą.

Anot pranešimo, ypač ryškiai žmogaus teisių skirtumai atsispindės programos temose “Teisė žinoti” bei “Pasaulis 2015”. Pirmosios filmai kalba apie žodžio ir žiniasklaidos laisvę, apsimestinį naudojimąsi jomis bei didžiąsias pastarųjų metų paslaptis, susijusias su “Wikileaks” bei “Google”.

Kinijos okupuoto Tibeto temą nagrinės programos “Tibetas iš arčiau” filmai “Saulė už debesų” ir “Ugnis sniego šalyje: susideginimai Tibete”.

Organizatoriai tikisi, kad didelio dėmesio sulauks trečius metus į festivalio filmų sąrašą įtraukiama “Posovietinės panoramos” programa. Šiemet svarbus šios programos dalies motyvas – pilietinė visuomenė.

Tuo metu penki “Visi į gatvę!” kategorijos filmai pakvies atidžiau pasižiūrėti į pastarųjų metų gatvės protesto judėjimus: kaip iš tiesų atrodė Wall Street užėmimas bei kokios idėjos veda “Pussy Riot” nares.

Programa “Nereikalingi žmonės” nagrinės etninės neapykantos, senatvės, neįgalumo, lyčių lygybės temas, dar viena festivalio dalis bus skirta ekologijai ir vandeniui.

Festivalio metu bus pristatyti ir nauji Lietuvos režisierių filmai “Igruški”, “Pokalbiai rimtomis temomis”, “Antra klasė”. Pastarasis rodo emigracijoje gyvenančių lietuvių savijautą bei nenorą tapti dar vieno gailestį keliančio televizijos reportažo objektais.

“Nepatogus kinas” siekia būti prieinamas visiems, todėl kiekvienas žiūrovas pats gali nuspręsti, kiek kainuoja bilietas į filmą. Mažiausiai tai gali būti 1 centas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: