Vladas Kalvaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

2018 m. rugsėjo 6 d.  pasiekė žinia apie itin gerbiamo bei išskirtinio Lietuvos didžiavyrio, poeto ir prozininko Vlado Kalvaičio mirtį.

Savo akimis matęs antrojo asaulinio karo baisumus, ir, vėliau, nuožmius gyvenimo išbandymus tremtyje, Sibiro kalėjimuose ir lageriuose praėjęs bei juos  išgyvenęs Lietuvos patriotas, tyliai užgeso šiandieniniu taikmečiu, savo namuose – Tytuvėnų miestelyje, daug nuveikęs, nors ir nesuspėjęs įgyvendinti kai kurių, ilgai puoselėtų, literatūrinių sumanymų – jie liko Vlado ranka rašytuose rankraščiuose, kuriuos, tikėkime, kas nors, kada nors, ateityje, iššifruos, ir pateiks rašytojo kūrybos gerbėjams.

Vladas Kalvaitis 1942–1948 m. mokėsi Radviliškio gimnazijoje. 1948 m. už dalyvavimą pogrindinėje veikloje buvo suimtas. Bausmės laikotarpį praleido Komijos ASSR, Intoje. Vėliau buvo ištremtas į Irkutsko sritį. 1964 m. baigė studijas Irkutsko universiteto Istorijos filologijos fakultete, įgijo filologo, rusų kalbos mokytojo specialybę. 1966 m. grįžo į Lietuvą. Dirbo Veliučionių specialiojoje proftechninėje mokykloje, Tytuvėnų žemės ūkio technikume, Kelmės rajono neakivaizdinėje vidurinėje mokykloje, Tytuvėnų vidurinėje mokykloje. Lietuvos rašytojų sąjungos narys – nuo 2008 m.

V. Kalvaičio žinomiausia knyga „Sustiprinto režimo barakas“. Už šį novelių romaną rašytojas apdovanotas Žemaitės literatūrinė premija. Taip pat įvairius apdovanojimus yra pelnę jo knygos „Svečias iš Magadano”, „Volungė”, „Kolega įsiūlė“.

Rašytojas Tytuvėnuose gyveno su dukros šeima.

Liūdi artimieji ir draugai.

Pagerbti ir atsisveikinti su rašytoju galima laidojimo namuose (Maironio g. 2 A, Tytuvėnai, Kelmės raj.). Laidotuvės įvyks sekmadienį (rugsėjo 9 d.) 17-tą val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: