Organizatorių archyvo nuotr.

Antradienį Raudondvaryje Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu aptarė kultūros paveldo situaciją rajone, apžiūrėjo  restauruojamą dvaro tvorą, aptarė tolesnius darbus.

Senai ir nesaugiai tvorai atstatyti lėšų skyrė KPD, tačiau juos šiek tiek pristabdė nepalankūs orai. Restauratoriams visą darbų teritoriją teko uždengti polietilenu, o kad sutvirtėtų betonas – panaudoti elektrinius šildytuvus. Tvoros restauravimo darbus numatyta tęsti kitąmet.

Atgimstančiame Raudondvario dvare reikėtų nuveikti ir daugiau svarbių darbų. Bene labiausiai apleisti architektūros ansamblio statiniai – oficinos. Jas numatyta išpirkti iš gyventojų. Dvaro parke ateityje planuojama įrengti fontaną, sutvarkyti želdinius.

Kauno rajono savivaldybė ieško pirkėjo kitam prie Nevėžio įsikūrusiam – Kačiūniškės dvarui. Netrukus turėtų įvykti jo aukcionas.

Savivaldybė yra įsteigusi Bažnyčių rėmimo fondą,  kurio pagalba bažnyčiose įrengiama gaisrinės saugos sistema, keičiama elektros instaliacija. Pernai iš šio fondo buvo skirta 10 tūkst. eurų Lapių Šv. Jono Krikštytojo šventoriaus archeologiniams tyrimams.

Kartu su Kauno miesto savivaldybe buvo įkurtas Kauno tvirtovės istorinis parkas, kuriame vyksta intensyvūs tvarkymo darbai.

Kauno rajone yra net 22 piliakalniai. Vieną jų – Pyplių piliakalnį, Kauno rajono savivaldybė ketina sutvarkyti iš esmės. V. Makūnas sakė, kad jau yra parengtas techninis projektas, ruošiamasi pirkti rangos darbus.

Permainų sulauks ir kuklus, tačiau įdomią istoriją turintis Čekiškės miestelis. Jame yra unikalių medinės architektūros statinių.  Savivaldybė ketina nupirkti dažų, o seniūnija organizuos talkas namų fasadams dažyti. Kitąmet šalia Čekiškės gimnazijos turėtų atsirasti biustas Vasario 16-osios akto signatarui Pranui Dovydaičiui. Monumentą žymiam politikui kuria skulptorius Stasys Žirgulis.

Nemažai darbų reikėtų nuveikti ir Obelynėje, kur įsikūręs profesoriaus Tado Ivanausko muziejus. V. Makūnas tvirtino, kad vienas strateginių kitų metų darbų paveldo išsaugojimo srityje bus Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios restauravimo ir aplinkos tvarkymo darbai. Šiam tikslui reikėtų maždaug milijono eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: