© Marina Bychkova

Beveik prieš šešis dešimtmečius atsiradus pirmąjai lėlei „Barbei“ (Barbie) ėmė smarkiai populiarėti ir kitos, įvairaus stiliaus lėlės, prasidėjus masinei lėlių gamybai pradėta ieškoti kažko naujo ir orginalaus, skirto ne tik vaikams, tačiau ir suaugusiems. Bėgant metams ir keičiantis laikams atsiranda vis daugiau menininkų, kurie kuria vienetines porcelianines lėles suaugusiems. Viena iš tokių rusų kilmės kūrėja Marina Bychkova.

Pati Marina gimė TSRS, Rusijos Novokužnecko mieste. 1997-aisiais ji persikėlė gyventi į Kanadą, Vankuverį.  Viename interviu pati Marina sakė, jog idėja kurti lėles jai gimė, kuomet ji buvo dar 6-erių. Tuomet, masiškai gaminamos lėlės jai atrodė nuobodžios ir vienodos, todėl ji užsimojo kurti  savo, orginalias lėles ir išreikšti jų grožį savaip. Deja, su savo lėlėmis mažoji Marina galėjo žaisti tik vaizduotėje, nes pačiai pasigaminti jas buvo per sunku.

Pirmosios Marinos lėlės gimė studijuojant Emily Carr dizaino institute Vankuveryje. Kiek vėliau ji suprato, jog lėlių kūrimas gali tapti nebloga karjera ir pradėjo dirbti pagal užsakymus. Savo lėles M.Bychkova vadina “Enchanted doll” (“Užburiančios lėlės”), šis pavadinimas kūrėjai kilo iš rašytojo Paul Gallico trumpos istorijos tuo pačiu pavadinimu.

Į kūrinius menininkė įdeda be galo daug meilės ir darbo, sukurti lėlę trunka nuo 150 iki 350 valandų. Kiekviena lėlė turi savo sielą, nėra dviejų vienodų, kiekviena iš jų yra skirtinga. Pati Marina viename interviu sakė – „Kurdama lėles aš tampu ne tik menininkė – būnu dizainerė, juvelyrė, skulptorė, tapytoja. Lėlių kūrimas yra daugybė specialybių vienoje vietoje. Aš noriu arba jų visų, arba nei vienos!”. Kiekviena lėlė gaminama iš porceliano, veidas piešiamas akriliniais dažais, rūbai ir papuošalai gaminami iš aukščiausios rūšies medžiagų, tokių kaip: sidabras, auksas, šilkas, kašmyras, kai kurie rūbai puošiami Swarovski kristalais.

Dažniausiai lėlės kuriamos nuogos, jų  veidai atrodo susimąstę, akys paslaptingos, liūdnos, taip, lyg būtų pažeistos tikrojo gyvenimo skausmo.  Kiekvienas Marinos kūrinys atskleidžia tam tikras socialines pasaulio problemas, tarkim kovą prieš krūties vėžį, taip pat kūrėja savo darbuose interpretuoja ir pasakų herojus. „Gražuolę ir pabaisą“ interpretuojančia lėle ji bando atskleisti „Stokholmo sindromą“ , Snieguolės lėle ji palietė nekrofilijos temą. Pasaka apie Princesę ant žirnio turėjo didelės įtakos Marinos gyvenime – „Nuo mažens sirgau skolioze, miegodavau be čiužinio, todėl buvau šokiruota, jog toji mergina negali miegoti tik dėl vieno žirnio, todėl reikalauja kiek įmanoma daugiau čiužinių.“ Šią princesę Marina vaizdavo sergančią sunkia hemofilija, todėl ji negalėjo liestis prie nieko, kas nėra švelnu.

Užburiančias lėles galima įsigyti Ebay, kurių viena kainuoja keliasdešimt tūkstančių dolerių, pačios brangiausios lėlės kaina siekia 76 500 dolerių.

Marina Bychkova

Marina_Bychkova8

Marina_Bychkova10

Marina_Bychkova11

Marina_Bychkova12

Marina_Bychkova13

Marina_Bychkova14

Marina_Bychkova7

Marina_Bychkova5

Marina_Bychkova4

Marina_Bychkova2

Marina_Bychkova1

© Marina Bychkova

Taip pat skaitykite: Ekstravagantiškas menininkas, kuris nebijo būti nesuprastas (N-18)

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: