Mantas Kvedaravičius / Viganto Ovadnevo nuotr. BNS

Ukrainoje žuvo Lietuvoje ir pasaulyje garsus kino režisierius Mantas Kvedaravičius (45 m.).

Kaip  pranešama, lietuvis buvo sušaudytas rusų kareivių. Jis buvo skubiai išgabentas į ligoninę, tačiau joje netrukus mirė.

Apie lietuvių režisieriaus mirtį socialiniouse tinkluose patvirtino ir garsus rusų dokumentalistas bei festivalio Artdocfest organizatorius filmų režisierius Vitalijus Manskis:„Mūsų draugas, lietuvių dokumentalistas Mantas Kvedaravičius šiandien nužudytas Mariupolyje su filmavimo kamera rankose“.

Mantas Kvedaravičius gimė 1976 m., baigė studijas Vilniaus universitete, kur įgijo bakalauro išsilavinimą. Oksfordo Universitete režisierius įgijo kultūrinės antropologijos magistro laipsnį.

2003–2005 m. jis dėstė religijos, teisės, ir politikos teoriją JAV. 2011 m. Režisierius sukūrė dokumentinę kino juostą „Barzakh“, apie Čėčėnijoje dingusius žmones, kuri pelnė „Amnesty International“ premiją bei Ekumeninės žiuri prizą. „Barzakh“ taip pat buvo apdovanota „Sidabrine gerve“ už geriausią metų dokumentinį filmą. O 2016 m. režisierius pristatė dokumentinį filmą „Mariupolis“ pastarasis pateko į Berlyno kino festivalį.

Šis M.Kvedaravičiaus kūrinys nominuotas tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ apdovanojimui.

Juostos „Partenonas“ premjera startavo Venecijos kino festivalyje – kino kritikų savaitės programoje.

Apie lietuvio mirtį tviteryje pranešė ir Ukrainos gynybos ministerija.

„Okupantai nužudė lietuvių režisierių Mantą Kvedaravičių“, – teigiama išplatintoje Twitter žinutėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: