© Jono Petronio nuotr.

Ar žinojote, kad Bankoko Suvarnabhumi oro uostas sulaukia daugiau socialinių tinklų žymų („tagų“) nei bet kuris kitas? O tai, kad Pietų Korėjos prezidentė ėmėsi koordinuoti Azijos šalių išminavimo projektus su NATO pagalba? VDU studentai ir svečiai, susirinkę į Rytų Azijos dieną, turėjo galimybę gyvai pasiklausyti, kaip savo šalis pristato, diskutuoja ir net susiginčija užsienio diplomatai ir ekspertai.

Rytų Azijos dieną VDU Azijos studijų centras organizavo jau penktą kartą. Baigiamasis šių metų renginio akcentas buvo vieša dr. Namtip Akssornkool (Tailandas) paskaita. N. Akssornkool yra nepriklausoma raštingumo bei švietimo ekspertė, buvusi Raštingumo ir neformaliojo švietimo bei Pagrindinio išsilavinimo skyrių vadovė Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) būstinėje Paryžiuje.

Savo paskaitoje „Lietuva – Pietryčių Azija: plėtotina partnerystė?“ sociolingvistikos mokslų daktarė papasakojo apie kiekvieną Pietryčių Azijos šalį ir neretai su humoru skatino studentus įsiminti šių šalių ekonomikos aktualijas. Štai turizmu garsėjantis jos gimtasis Tailandas sulaukė kritikos, kai bandė savo turizmo sektorių reklamuoti naudojant socialiniame tinkle Instagram pamatytos keliautojos ieškančio vaikino istoriją. Nejaugi valstybė skatina sekioti nepažįstamus asmenis socialiniuose tinkluose? „Galėtume pasimokyti iš Malaizijos – jų kampanija „antri namai“ buvo jauki ir niekam neužkliuvo,“ – pasakojo ekspertė.

© Jono Petronio nuotr.

Rytų Azijos dieną į studentus kreipėsi ir Japonijos, Kinijos bei Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos diplomatai. Japonijos ambasadorė Kazuko Shiraishi pasidžiaugė, kad Japoniją ir Lietuvą glaudžiai sieja tarpukariu Kaune dirbusio konsulo Chiunės Sugiharos asmenybė, bet pabrėžė, kad Lietuvoje nepelnytai užmirštama Lietuvos generalinio konsulato Lenkijos tuomet valdytame Vilniuje tarnautoja Birutė Verkelytė-Federavičienė, kurios išduoti leidimai įvažiuoti į Lietuvos teritoriją leidę Lenkijos žydams gauti garsiąsias Sugiharos vizas.

© Jono Petronio nuotr.

Kinijos ambasados konsulas Huang He pasakojo, kaip jo šalies užsienio politika remiasi senovės kinų filosofijos principais, o NATO Ginklų kontrolės ir koordinavimo skyriaus vadovas Williamas Alberque‘as pristatė Azijos šalių saugumo bendradarbiavimą. Tiesa, trijų minėtų diplomatų požiūriai į užsienio politiką išsiskyrė, o tai buvo proga svečiams išgirsti gyvą jų diskusiją.

© Jono Petronio nuotr.

Tiems, kas mėgsta diskutuoti diplomatijos temomis, VDU ketina pasiūlyti dar vieną renginį – Jungtinių Tautų simuliaciją.

Daiva Repečkaitė yra VDU Azijos studijų centro jaunesnioji mokslo darbuotoja. VDU Azijos studijų naujienas socialiniame tinkle Twitter galite sekti, naudodami žymą #vduazija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: