Organizatorių archyvo nuotr.

Demokratija dažnai asocijuojasi su laisve, lygiomis teisėmis ir geresniu gyvenimu. Visgi matome, kad pastaraisiais dešimtmečiais pasitikėjimas demokratija susvyravo – ne vieną pilietį apima jausmas, kad svarbiausi sprendimai priimami neatsižvelgiant į eilinius žmones ir demokratijos institucijas. Pastaruoju laikotarpiu galime įžvelgti suaktyvėjusius piliečius bei ryškėjančią demokratinių vertybių svarbą.

Asociacija „Neribota Ateitis“ matydama šias problemas nusprendė prisidėti prie sprendimų paieškų ir aktyvių piliečių ugdymo įgyvendindama jaunimo mainų projektą „Democracy Challenge“, kuris vyko 2022 metų birželio 2 – 10 dienomis, Kaune ir buvo finansuojamas Europos Sąjungos, Erasmus+ programos.

Organizatorių archyvo nuotr.

Projektas buvo orientuotas į jaunus žmones, norinčius sužinoti, kaip demokratinėse valstybėse vyksta sprendimų priėmimo procesai ir kodėl kiekvieno iš mūsų balsas yra svarbus. Projektas buvo skirtas skatinti aktyvų dalyvavimą šalies politiniame gyvenime bei padėti geriau suprasti, kodėl tai apskritai svarbu pačiam demokratinės sistemos veikimui. Šio projekto tikslas buvo – ugdyti jaunimo kompetencijas aktyvaus pilietiškumo ir įsitraukimo srityje.

Organizatorių archyvo nuotr.

Projekte dalyvavo jaunuoliai iš keturių šalių – Lietuvos, Bulgarijos, Latvijos ir Šiaurės Makedonijos. Jaunimo mainų veiklos buvo paremtos neformaliojo ugdymo metodais. Projekto metu jauni žmonės vykdė įvairias veiklas, tokias kaip „pasirink savo poziciją“, pilietinių iniciatyvų laboratorija, vietinių gyventojų apklausa, kūrė mokomuosius filmukus, kaip efektyviai protestuoti ir apskritai diskutavo apie protestų būtinybę bei naudą.

Iš Bulgarijos atvykusi komanda pasidalino, ko išmoko projekto metu: „Projekto metu mes sužinojome su kokiais demokratijos iššūkiais susiduria kitos valstybės bei tobulinome aktyvaus pilietiškumo ir įsitraukimo kompetencijas. Pirmiausiai, mes pristatėme kas yra demokratija, diskutavome ir aiškinomės, kokie yra demokratijos pliusai ir minusai.

Organizatorių archyvo nuotr.

Taip pat kitus dalyvius supažindinome su Roger Hart's dalyvavimo kopėčių
konceptu ir pristatėme, su kokiais iššūkiais demokratijoje susiduriame Bulgarijoje. Po projekto norėjome motyvuoti žmones dalyvauti protestuose ir išreikšti savo balsą, todėl visoje sostinėje išplatinome lipdukus „Eikite protestuoti“. Džiaugiamės dalyvių aktyvumu ir užsidegimu projekto metu įgytas žinias ir motyvaciją skleisti savo vietos bendruomenėse.

Viena įsimintiniausių projekto veiklų – vizitas Kauno miesto savivaldybėje. Jo metu dalyviai turėjo galimybę susipažinti su savivaldybės veikla, struktūra, papasakojo kaip priimami su miestu susiję sprendimai.

Organizatorių archyvo nuotr.

Vėliau dalyviai patys turėjo galimybę praktiškai sudalyvauti savivaldybės tarybos posėdžio simuliacijoje – patyrė ir pamatė kaip vyksta balsavimas dėl vieno ar kito, su Kauno miestu susijusio, klausimo. Dėkojame Kauno miesto savivaldybei už priėmimą ir jaunuoliams suteiktą galimybę tiesiogiai susipažinti, kaip atrodo darbas savivaldybėje ir kaip priimami svarbūs miestui sprendimai.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kiekvienas pilietis turi teisę ir pareigą aktyviai dalyvauti valstybės gyvenime, todėl svarbu ugdyti jaunų žmonių aktyvaus pilietiškumo ir įsitraukimo kompetenciją, suteikti žinių ir paskatinti, būti aktyvia demokratinės sistemos veikimo dalimi. Tam, kad demokratija veiktų, kiekvienas turime prisiimti atsakomybę už priimamus sprendimus, o tam pirmiausiai reikia žinoti, kaip tie sprendimai yra priimami.

Projekto rezultatai bei detalesnė informacija, susijusi su projekto tema, bus skelbiama asociacijos „Neribota Ateitis“ Facebook paskyroje: Https://www.facebook.com/neribota.ateitis.

Užsakymo Nr. KMC220167

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: