Organizatorių archyvo nuotr.

Socialinė žiniasklaida pilna sėkmingų, kalnus verčiančių ir į karjeros olimpą šuoliuojančių žmonių, todėl vis dažniau iškyla klausimas – kaip jiems tai pavyksta? Ar jie turi daugiau valandų paroje, ar jiems tik be galo sekasi? Nors gali pasirodyti, kad nuolatos žongliruojame galybe skirtingų darbų ir pareigų, bet pažvelgus atgal – stulbinančio rezultato nematyti. Dar blogesniu atveju, viskas baigiasi ne karjeros aukštumose, o psichologo kabinete. Tačiau organizacija „Neribota ateitis“ sako, kad mes visi galėtumėme būti ir sveikesni ir produktyvesni, jei lavintumėme savo emocinį intelektą ir sąmoningumą.

Šių metų rugsėjo 27 d. spalio 5 d. ,,Neribota ateitis Kaune surengė Europos sąjungos Erasmus+ programos, skatinančios žmones tobulėti visą gyvenimą, finansuojamus Jaunimo darbuotojų mokymus „EI ir sąmoningumas darbe su jaunimu“, kuriuose dalyviai 9 Europos šalių, ieškojo būdų kaip pakelti darbo su jaunimu kokybę ir pritaikyti emocinio intelekto (EI) ir sąmoningumo principus savo darbe ir gyvenime.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kas tas emocinis intelektas ir kuo jis gali mums padėti?

Emocinis intelektas (EI) – tai gebėjimas atpažinti, suprasti ir valdyti savo emocijas, taip pat užjausti ir harmoningai bendrauti su kitais. Kita vertus, sąmoningumas – tai praktika išlikti esamuoju, sąmoningu ir nesmerkiančiu momentu. EI ir sąmoningumo integravimas į kasdienį gyvenimą ir darbo procesus gali pakeisti mūsų bendravimą, sprendimus ir bendrą gerovę. Paprastai tariant, EI ir sąmoningumas gali padėti mums sukurti harmoningesnę aplinką, pasiekti geresnių rezultatų, produktyviau dirbti ir geriau jaustis savo veikloje ir gyvenime. Tyrimais įrodyta, kad emocinis intelektas integruotas profesinėje veikloje sėkmę gali padidinti iki 58 %, o produktyvumą net iki 93 %.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kaip ugdyti emocinį intelektą?

Labai svarbu suprasti, kad dažnai sąmoningumas ir emocinis intelektas, nėra kažkokia dvasinė praktika, bėgimas nuo realybės ar mantrų giedojimas. Tai – gebėjimas būti dabartyje, emocijų pripažinimas nesmerkiant ir geresnės aplinkos sau ir kitiems kūrimas. Tai ypatingai svarbu darbe su jaunimu, kai siekiame, kad jie gebėtų ne tik pasiekti gerų rezultatų, bet ir netaptų dar vienomis perdegimo aukomis. Todėl šiuo projektu buvo siekiama pakeisti 35 su jaunimu dirbančių darbuotojų ir NVO savanorių supratimą ir elgesį. Dalyviai pasinėrė į transformuojančią patirtį – nuo pagrindinių EI principų supratimo iki užuojautos kupino bendravimo ir prasmingų pokalbių dirbant su jaunimu. Jie tyrinėjo atsipalaidavimo technikas, įsikūnijimo meditaciją ir mokėsi atpažinti ir analizuoti savo ego charakterius. Užsiėmimuose, kuriuos vedė patyrę treneriai iš Lietuvos ir Bulgarijos, buvo taikomi neformaliojo ugdymo metodai, užtikrinantys, kad mokymasis būtų interaktyvus, įtraukiantis ir paremtas realiais scenarijais. Visi kartu dalyviai mokėsi, dalinosi asmeninėmis patirtimis, motyvavo ir įkvėpė vienas kitą ir sukūrė tikrą tarptautinių ryšių tinklą. Taip pat per patirtis išmokome, kaip atpažinti, kovoti ir mažinti stresą darbe su jaunimu ir palaikyti savo nevyriausybines organizacijas šiuose procesuose, siekiant tikslų. Iš mokymų dalyviai išvyko turėdami ne tik žinių. Jie išsinešė su savimi šviesesnės, emociškai išmintingos ir sąmoningos Europos jaunimo ateities pažadą.

Organizatorių archyvo nuotr.

Ar įmanoma to išmokti patiems?

Šie jaunimo darbuotojų mokymai padėjo net 35 dalyviams suprasti apie gilų EI ir sąmoningumo poveikį ne tik jų profesinei veiklai, bet ir sudėtingam asmeniniam gyvenimui. O jei tai norėtumėte išbandyti ir jūs, keletą paprastų patarimų galite nedelsdami pritaikyti savo veikloje:

Dieną pradėkite nuo kvėpavimo. Kiekvieną dieną pradėkite nuo 5 minučių gilaus kvėpavimo pratimo. Tai sutelkia protą ir kūną ir padeda ramiai pradėti dieną.

Lavinkite aktyvųjį klausymąsi. Kalbėdamiesi sutelkite dėmesį tik į kalbantįjį. Venkite formuluoti atsakymą, kol jis vis dar kalba. Ši praktika didina dėmesingumą ir emocinį supratimą.

Įterpkite sąmoningumo pertraukėles. Nustatykite kas valandą priminimus padaryti 1-2 minučių pertraukėlę. Jos metu išsitieskite, kvėpuokite ir įsitvirtinkite dabarties akimirkoje.

Stebėkite savo emocijas. Keletą kartų per dieną sustokite ir įvardykite savo emocijas. Pripažindami jausmus galite užkirsti kelią nesąmoningai jų įtakai sprendimams.

Lavinkite savo empatiją. Prieš reaguodami į kolegos žodžius ar veiksmus, apsvarstykite jo požiūrį ir jausmus. Empatiškas reagavimas gali pakeisti tarpasmeninių santykių dinamiką.

Organizatorių archyvo nuotr.

Pildykite savo dėkingumo žurnalą. Kiekvienos darbo dienos pabaigoje užsirašykite tris dalykus, už kuriuos esate dėkingi. Šis paprastas veiksmas nukreipia dėmesį į pozityvumą ir gerina emocinę savijautą.

Tik po vieną užduotį vienu metu. Užuot žongliravę keliomis užduotimis, nustatykite jų prioritetus ir spręskite po vieną. Taip ne tik padidinsite efektyvumą, bet ir ugdysite sąmoningumą.

Išbandykite bent keletą dienų savo gyvenime pritaikyti šiuos metodus ir pamatysite, kokia didelė galia slypi jūsų pačių galvoje.

Projektas EI ir sąmoningumas darbe su jaunimu liudija Europos atsidavimą puoselėti vertingiausią savo turtą – jaunus protus. Bet kuriam su jaunimu dirbančiam darbuotojui ar organizacijai žinia yra aiški: pasinerkite į EI ir sąmoningumo sritį ir stebėkite, kaip vyksta revoliucija.

Asociacija „Neribota ateitis“ šiltai dėkoja Europos Sąjungos Erasmus+ programai bei Jaunimo reikalų agentūrai, kurių dėka buvo finansuotas šis projektas. Taip pat visiems prisidėjusiems prie šio projekto įgyvendinimo ir sėkmės. O visus projekto rezultatus, sąmoningumo bei EI lavinimo praktikas ir tolimesnes naujienas rasite adresu www.facebook.com/neribota.ateitis

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: