© Živilės Žilionytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Dauguma tėvelių vos gimus vaikui pradeda galvoti apie jo ikimokyklinį ugdymą. Atrodytų, kad gyvenant kapitalistiniame pasaulyje neturėtų nieko trukti, deja realybė kitokia.

Vilniuje apie 1,5 tūkstančio vaikų negali lankyti darželio dėl vietų trūkumo.  Iškyla klausimas ar bandyti sulaukti savo eilės valstybiniame  darželyje, ar vesti vaiką į privatų. O gal lankyti privatų darželį mados reikalas?

Vilniuje vis dar trūksta darželių

Šiuo metu Vilniuje yra maždaug 140 savivaldybei priklausančių darželių ir 40 privačių darželių. 2010 metų liepą įsigaliojo nauja higienos norma, leidžianti lengviau pritaikyti įvairios paskirties patalpas vaikų darželių veiklai, sumažinti reikalavimai paskatino privačių darželių steigimą Vilniuje. Kol Vilniaus savivaldybės darbuotojai kalba apie dviejų darželių steigimą tėvai galvoja kur palikti savo vaiką, jeigu jam darželyje vietos neatsiras. Šią problemą planuojama spręsti paprastai – į darželių grupes priimti trim vaikais daugiau nei iki šiol. Vienas iš savivaldybės argumentų yra tas, jog vidutinis darželio lankomumas apie 70 procentų, todėl padidinus grupes vistiek nebus peržengtos higienos normos. Tuo tarpu šią problemą privataus darželio direktorė siūlo spręsti kiek kitaip. Ji galvoja, kad savivaldybei skyrus paramą privatiems darželiams sumažėtų privačių darželių mėnesinis mokestis ir daugiau vaikų turėtų galimybę lankyti darželius.

Kur yra geriau?

Vieno privataus darželio direktorė atskleidė, kad privačiuose darželiuose su 18 vaikų dirba trys pedagogai ir padėjėja, tuo tarpu valstybiniame darželyje dirbanti auklėtoja teigė: ,,Pagal higienos normas vaikų skaičius grupės sąraše turi būti 22 darželio grupėje  ir 15 lopšelio, bet vaikų yra daugiau. Tai yra vienas iš pagrindinių skirntumų tarp valstybinių ir privačių darželių. Dėl mažesnio auklėtojų kiekio auklėtojos teigimu vaikai lankę valstybinį darželį yra savarankiškesni. Vaikų psichologė turi kiek kitokią nauomonę ,,Didesnėje grupėje mažesnės galimybės individualiam priėjimui prie vaiko. Mažesnėje grupėje ugdymas gali būti labiau individualizuotas – vaiką galima geriau stebėti, matyti, kokia veikla jam geriau sekasi, kokia – blogiau, ką jis mėgsta, į ką kaip reaguoja ir pan. Pagal tai parinkti jam veiklas.”

Privataus darželio auklėtojai turi būti įvairiapusiškesni, nes jiems dėl patalpų trūkumo tenka dirbti su įvairaus amžiaus vaikais vienoje grupėje, o valstybiniame darželyje auklėtojai turi būti kūrybiškesni. Dėl mažesnio biudžeto jiems tenka pasitelkti didesnę išmonę organizuojanti kuo įvairesnes veiklas, žaidimus vaikams. Psichologė teigia, kad vaiko ugdymui tai yra labai svarbu ,,Žaidimai vysto vaiko protines ir fizines galias.

Žaisdamas vaikas mokosi suprast aplinką, kontroliuoti savo veiksmus, laikytis susitarimų, taisyklių, mokosi socialinių vaidmenų, mokosi būti partneriu su kitu vaiku, mokosi įveikti savo baimes, spręsti konfliktus, geriau suprasti savo emocijas.” Privačiame darželyje labiau atsižvelgiama į vaikų poreikius. Jeigu auklėtojos mato, kad grupės sąraše daugiau berniukų tai praplečia berniukams skirtą žaidimų centrą, jei grupėje daugiau mergaičių tada jų žaidimų centras padidėja. Dėl šios priežasties jie turi didesnę erdvę savirelizacijai.  Direktorė sakė ,,Vaikai lankydami privatų darželį, manau yra laisvesni. Tai yra laisviau reiškia savo mintis, idėjas. Gali veikti jiems priimtinu tempu, būdu. Išreikšti save įvairesnėmis raiškos priemonėmis. Rūpintis jaunesniais, būti kartu su broliu ar sese.” Privatūs darželiai išsiskiria  priemonių gausa, taip pat ugdymo įvairove, naudojama metodika, bendravimu su tėvais. Tėvai apie savo vaikų ugdymą ir pasiekimus žino daugiau. Susirinkimai privačiuose darželiuose vyksta ,,aktyviai”. Tėvai atlieka užduotis, žaidžia žaidimus, rašo savo vaikiams laiškus ir kartu su jais piešia. Šiuose darželiuose auklėtojoms labai svarbu bendradarbiauti su tėvais, įtraukiant juos į vaikų ugdymą.

Darželių mokesčiai ženkliai skiriasi. Tėvai valstybinėje įstaigoje moka už maitinimą (vienos dienos kaina – 7.32 litų)  ir 50 litų abonentinį mokestį kartą per mėnesį. Per metus maždaug dar išleidžia apie 200 litų įvairioms priemonės ir renginiams. Tuo tarpu privačiuose darželiuose mėnesinės įmokos prasideda nuo 1 tūkstančio litų.  Ikimokyklinuko krepšelį gauna visi darželiai vienodą  – 37 procentus reikalingos sumos, tačiau valstybiniuose darželiuose dar 42 procentus skiria savivaldybė. Privačiuose darželiuose likusi sumos dalis surenkama iš tėvelių, todėl čia kainos žymiai didesnės. Ikimokyklinuko krepšelio paskirtis yra skiriama vaiko ugdymui, tačiau valstybiniuose darželiuose juos naudoja kitur. Už tuos pinigus yra apmokamos komunalinės paslaugos ir sumokami auklėtojų atlyginimai. Privatūs darželiai gautus pinigus iš valstybės naudoja tik veiklai susijusiai su ugdymu.

Teisingo atsakymo nėra

Tiek privatūs, tiek valstybiniai darželiai turi savo pliusų. Valstybiniuose darželiuose vaikai būna savarankiškesni, greičiau priima patys sprendimus, o privačiuose darželiuose yra kreipiamas didesnis dėmesys vaiko poreikiams, prisitaikoma prie jo tempo ir taip atrandami jo gabumai. Sąlygos vaikui žaisti, miegoti ir valgyti yra panašios visuose darželiuose, nes yra laikomasi įstatyme numatytų higienos normų. Ikimoklyklinis ugdymas, žaidimų įvairovė, priemonės ir darželyje tvyranti atmosfera priklauso nuo auklėtojos patirties ir turimų žinių bei kūrybiškumo. Ir su mažomis lėsomis galima padarti labai jaukią aplinką, orginalius žaislus ir puikias sąlygas vaikui ugdytis, viskas priklauso tik nuo auklėtojos įdėtų pastangų ir noro tobulėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: