knygos.lt archyvo nuotr.

Kitą ketvirtadienį vyksiančiame pirmajame Konstitucijos egzamino etape dalyvauti jau pareiškė norą daugiau nei 30 tūkst. mūsų šalies gyventojų, pranešė Teisingumo ministerija.

“Šiais metais egzamino klausimai pareikalaus ne tik teorinio pasirengimo, bet ir gebėjimo teisines žinias pritaikyti praktiškai. Rengdami užduotis siekėme, kad klausimai nebūtų sudėtingi, “sausi”, bet naudingi ir pritaikomi gyvenime”, – teigė Konstitucijos egzamino užduočių rengimo grupės narė, Mykolo Romerio universiteto prodekanė Regina Valutytė.

Minint 20-ąsias Konstitucijos metines, egzamine pirmą kartą dalyvaus aukštosios Lietuvos mokyklos. Pasitikrinti teisines žinias kviečiami ne tik studentai, bet ir dėstytojai, administracijų darbuotojai. Konstitucijos egzaminą laikys ir valstybės tarnautojai, politikai. Jis bus rengiamas Seimo rūmuose. Tarp užsiregistravusiųjų – ministerijų darbuotojai, Seimo nariai. Kaip įprastai egzaminą laikys ir mokyklų moksleiviai bei visi kiti norintys piliečiai.

Egzaminą, kaip ir praėjusiais metais, laikys nuteistieji, suimtieji bei įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai: akcijoje jau užsiregistravo 11 pataisos ir įkalinimo įstaigų, kuriose testines užduotis atliks daugiau nei 200 asmenų.

Tikimasi, kad akcijoje aktyviai dalyvaus ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

Kaip ir praėjusiais metais, teisines žinias pasitikrinti galės ne tik paprasti piliečiai, bet ir teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys asmenys – jiems bus parengtos skirtingos užduotys.

Konstitucijos egzaminas organizuojamas atskiroms grupėms – skirtingos egzamino užduotys parengtos 5-7, 8-10 ir 11-12 klasių moksleiviams, teisę studijuojantiems ir teisinį išsilavinimą turintiems asmenims, likusiems piliečiams ir nuteistiesiems asmenims.

Laikantiesiems egzaminą internetu bus pateikti du egzamino testai – turintiems teisinį išsilavinimą ir studijuojantiems teisę bei visiems kitiems piliečiams. Laikyti egzaminą internetu itin kviečiami ir į užsienį išvykę piliečiai.

Egzaminą laikysiančių piliečių žinias vertins speciali komisija, kurios pirmininku šiais metais yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius. Komisijai taip pat priklauso Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto dekanė Rima Ažubalytė, Teisingumo ministerijos Teisės sistemos departamento Teisės taikymo skyriaus patarėjas Darius Trinkūnas, Švietimo ir mokslo ministerijos Teisės skyriaus vyresnioji specialistė Nadežda Kučaidzė, Kalėjimų departamento Teisės ir personalo skyriaus viršininkė Erika Vaivadienė.

Egzaminas bus vertinamas dviem etapais. Po antrojo etapo egzamino vertinimo komisija susumuos rezultatus ir išrinks 28 prizininkus – kiekvienoje grupėje po tris geriausiai pasirodžiusius dalyvius, išskyrus 1-4 klasių moksleivių grupę – joje bus išrinkti keturi nugalėtojai.

Nugalėtojus spalio 25 dieną, Lietuvos Konstitucijos minėjimo dieną, Prezidentūroje apdovanos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: