© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Du Seimo komitetai trečiadienį įpareigojo Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM) prieštarauti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento keitimui, kad vaikams būtų tiekiamas tik geriamasis pienas, atsisakant jo produktų.

“Man labai keista, kad keičiamas reglamentas, kad jis siaurinamas. Pieno produktai iškrenta, tik pienas akcentuojamas. Suprantame, kad keisti vartojimo įpročius labai sudėtinga ir vaikai nelabai noriai geria pieną. Manome, kad Lietuva turi išsakyti aiškią ir griežtą poziciją, kad neturi būti siaurinamas pieno produktų asortimentas, kad sūreliai, varškė, jogurtai vaikams turi būti tiekiami pagal šį reglamentą”, – trečiadienį po bendro Seimo Kaimo ir Sveikatos reikalų komitetų posėdžio žurnalistams sakė pastarojo pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis atkreipė dėmesį, kad tik pradėjus vykdyti europinę programą “Pienas vaikams”, darželinukams ir pradinukams siūlytas tik liesas pienas, tuomet programoje dalyvavo tik dešimtadalis vaikų, palyginti su dabar dalyvaujančiaisiais.

“Manome, kad geriamasis pienas – ne panacėja pratinant maitintis tiek pieno produktais, tarp jų ir jogurtais, kefyru ar rūgpieniu, ar sūrelį, varškę pasiūlant vaikui, kad jis žinotų, jog tai sveikas produktas”, – sakė R.Krasuckis.

Jo duomenimis, dabar Lietuvoje 205 tūkst. vaikų iki 10 metų nemokamai darželiuose ir mokyklose gauna pieno ir jo produktų, o 183 tūkst. vaikų – vaisių ir daržovių.

Iš nacionalinio biudžeto abiem programoms skiriama per 19 mln. litų, o pridėjus Europos Sąjungos skiriamą dalį bendra suma viršija 22 mln. litų.

Trečiadienį komitetai taip pat įpareigojo Vyriausybę per tris mėnesius atlikti apklausas, su kokiomis problemos susiduria švietimo įstaigos, savivaldybės, ūkininkai vykdydami vaisių ir daržovių bei pieno tiekimo švietimo įstaigoms pagalbos programas.

Dalis komitetų narių nuogąstavo, kad abi programos nėra efektyvios, nes perkami pigiausi, todėl nebūtinai sveikiausi produktai. Buvęs Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ragino uždrausti už programos lėšas pirkti užsienyje išaugintus vaisius ir daržoves.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: