Vitas Vasiliauskas spaudos konferencijoje/Dainiaus Labučio nuotr.

2015-ųjų sausio 1-ąją, vidurnaktį, Lietuva įsivedė bendrąją Europos valiutą eurą, tapdama devynioliktąja euro zonos nare. Techninis perėjimas prie bendrosios valiutos vyksta sklandžiai.

„Bankų sistema pademonstravo gerą pasirengimą euro įvedimui. Dauguma bankomatų jau išduoda eurus, sėkmingai vyksta ir atsiskaitymai kortelėmis. Dėkoju bankų ir Lietuvos banko darbuotojams, inkasatoriams ir visiems kitiems, užtikrinusiems sėkmingą euro naudojimo pradžią“, – sakė Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Lietuvos komercinių bankų bankomatų tinklas buvo įjungtas praėjus pusvalandžiui po vidurnakčio.  Mokėjimo kortelių ir kortelių skaitytuvų veiklos pertrūkiai taip pat buvo trumpi, suplanuoti taip, kad sukeltų kuo mažiau nepatogumo gyventojams, o nemaža dalis skaitytuvų apskritai veikė be jokių trikdžių. Pirmieji sėkmingi atsiskaitymai kortelėmis fiksuoti jau keliolika sekundžių po vidurnakčio.

Bankai intensyviai atnaujina ir elektroninės bankininkystės veikimą. Kai kuriuose bankuose jau galima pasitikrinti sąskaitų likučius, atlikti mokėjimus ir kitas kasdienes operacijas. Numatoma, kad visų komercinių bankų internetinės bankininkystės veikimas turėtų būti visiškai atkurtas iki sausio 2 d.

Savo ruožtu Lietuvos bankas sėkmingai vykdo mažmeninės mokėjimų sistemos, per kurią bankai perduoda savo klientų lėšų pervedimus į kitų bankų klientų sąskaitas, perjungimą į patobulintą, mokėjimus eurais apdorojančią sistemą. Per paskutiniąsias tris 2014 m. dienas ši sistema apdorojo rekordinį mokėjimų litais skaičių – 0,7 mln. mokėjimų, t. y. 2–3 kartus daugiau nei įprastai. Nuo rytdienos sistema bus parengta apdoroti mokėjimus eurais nauju bankų klientams patogesniu režimu: vyks net devynios kasvalandinės tarpuskaitos vietoj praėjusiais metais buvusių keturių. Be to, sistema veiks ilgiau – iki 17 val.

„Patobulinus mokėjimų sistemą ir sutankinus tarpuskaitas, paprasti bankų klientų pervedimai eurais iš vieno banko į kitą jau nuo rytdienos nukeliaus per mažiau nei valandą, o mokėjimai eurais bus keliasdešimt kartų pigesni, nes įkainiai sumažės iki buvusių vietinių pervedimų litais lygio“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Iki gruodžio 31 d. komerciniai bankai iš Lietuvos banko paėmė 620,8 mln. eurų, dalis jų buvo paskirstyti verslo subjektams, kurie prisiėmė pareigą iki euro įvedimo dienos naująją valiutą tinkamai saugoti ir jos neišleisti į apyvartą. Iš viso išankstiniame paskirstyme dalyvavo per 10 tūkst. verslo įmonių, tarp jų – daugiau nei 2000 mažųjų įmonių, kurios eurų gavo pagal supaprastintą tvarką.

Šiandien taip pat pradedamas nemokamas grynųjų litų keitimas į eurus. Visose apskrityse litus į eurus šiandien keis 40 komercinių bankų padalinių, o 12 val. darbą pradėjo Lietuvos banko kasos Vilniuje ir Kaune.

Lietuvos pašte ir kai kuriose kredito unijose litai į eurus nuo sausio 2 d. neatlygintinai, fiksuotu kursu – 3,4528 lito už eurą – bus keičiami du mėnesius,

komerciniuose bankuose – pusę metų, dalyje komercinių bankų padalinių – visus metus. Lietuvos banke litai į eurus neatlygintinai bus keičiami neribotą laiką.

„Visą keitimo vietų tinklą sudaro beveik 700 keitimo taškų, apimančių visą šalies teritoriją, keitimui numatyta daug laiko“, – pažymi V. Vasiliauskas.

Jis teigiamai vertina tai, kad visuomenė aktyviai rengėsi euro įvedimui. Gyventojams vis dažniau renkantis elektronines mokėjimo priemones, įnešant grynąsias pinigų santaupas į sąskaitas bankuose, sparčiai mažėjo grynųjų pinigų kiekis apyvartoje. Gruodžio 31 d. apyvartoje buvo likę liko 5,81 mlrd. Lt  – 51 % mažiau nei 2014 m. pradžioje.

Iki euro įvedimo buvo sėkmingai išplatinti beveik 900 tūkst. pažintinių lietuviškų eurų monetų rinkinių visuomenei, sudarant galimybę susipažinti su naująja šalies valiuta.

Įskaitant išplatintus pažintinius euro rinkinius, iš viso šiuo metu apyvartoje yra apie 0,622 mlrd. eurų, jie sudaro beveik 28 % viso grynųjų pinigų kiekio apyvartoje – 2,3 mlrd. eurų (įskaitant 1,68 mlrd. eurų vertės apyvartoje esančius litus).

Visuomenės apklausos patvirtina, kad iki euro įvedimo didžioji dauguma Lietuvos gyventojų jautėsi gerai arba pakankamai gerai informuoti apie eurą, jau naudojo eurus atsiskaitymams, galėjo nurodyti eurų apsaugos požymius. Naujausios įprastinės Eurobarometro apklausos rezultatai rodo, kad eurą palaiko 63 proc. gyventojų.

Praėjusią naujametę naktį, nuo vidurnakčio iki maždaug 10 val. ryto, nemokamos euro telefono linijos 8 800 34528 ir speciali Lietuvos banko linija sulaukė tik keliolikos skambučių iš Lietuvos gyventojų. Jie labiausiai domėjosi, kur ir kada galima pasikeisti litus į eurus, ar neribojama keitimo suma, teiravosi dėl kitų praktinių keitimo klausimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: