Organizatorių archyvo nuotr.

Mokyklose vaizdo stebėjimo kameros jau ne naujiena. Tačiau vaikų saugumą lopšeliuose-darželiuose dažniausiai užtikrina tik sargas, tvora ar rakinami varteliai. Privačios iniciatyvos dėka, šį rudenį situacija Kaune keičiasi: 5 ikimokyklinio ugdymo įstaigose diegiamos „Hikvision“ išorės vaizdo stebėjimo sistemos. Projekto vertė – 20 tūkstančių eurų.

Neatmetama galimybė projektą tęsti ir kitose ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

„Ieškojome dukrai darželio. Pradėjus klausinėti apie saugumą, įeinančių žmonių kontrolę elektroninių kortelių pagalba ar teritorijos stebėjimo sistemas,  sulaukdavome nuostabos lyg kalbėtume apie kažkokias ateities technologijas“, – prisimena bendrovės „BK grupė“ plėtros direktorius Andrius Dapkevičius.

Pasak idėjos autoriaus, didesnio saugumo klausimas darželiuose keliamas nuolat. Svetimas žmogus į teritoriją ar patalpų vidų gali patekti beveik nekliudomas. Nemažai žalos turtui padaro ir vakarais ar naktį čia pasilinksminti susirenkantis jaunimas.

„Dažnai mes imamės veiksmų tik įvykus skaudžiai nelaimei. Tikrai nesinorėjo jos laukti ir pasitarę su kolektyvu nusprendėme  skirti paramą bei įrengti vaizdo stebėjimo sistemas keliose ugdymo įstaigose, kurias padėjo atrinkti savivaldybės darbuotojai“, – sakė A. Dapkevičius.

Pirmoji vaizdo stebėjimo sistema sumontuota Kauno lopšelyje darželyje „Vaiksytė“. Čia įrengtos 8 vaizdo stebėjimo kameros, monitorius ir vaizdo įrašymo įrenginys.  Artimiausiu metu analogiškų sistemų montavimo darbai prasidės Kauno 1-ajame vaikų darželyje, savo eilės laukia „Atžalėlė“ ir lopšeliai-darželiai „Žuvintas“ bei „Čiauškutis“.

Ikimokyklinės ugdymo įstaigos šiam projektui buvo atrinktos atsižvelgus į šalia jų įsikūrusias įmones, pasilinksminimo vietas, atsiklausta tėvų.

„Plataus diapazono kameros užtikrina visos teritorijos stebėjimą, o vaizdas transliuojamas monitoriuje, kurį gali stebėti atsakingas žmogus. Visa nufilmuota medžiaga įrašoma. Tad, pavyzdžiui, jeigu kas nors nuspręs pasilinksminti darželio teritorijoje ir sugadins turtą, policijai bus galima perduoti aukštos kokybės vaizdo medžiagą“, – sakė A. Dapkevičius.

Pasak įmonės atstovo, naujos kartos „Hikvision“ sistemos turi kur kas daugiau funkcijų: gali nuskaityti į teritoriją įėjusio žmogaus veidą, perspėti personalą apie nepažįstamus ar į „juoduosius sąrašus“ įtrauktus asmenis. Yra galimybė kameroms nuskaityti atvažiavusių automobilių numerius, sekti žmonių judėjimo srautus, paliekamus įtartinus daiktus ir t.t.

Specialios programėlės pagalba fiksuojamas vaizdas gali būti transliuojamas į mobiliuosius įrenginius.

Tiesa, tokiems techniniams sprendimams reikalingas visų tėvų, darželio darbuotojų ir savivaldybės sutikimas bei didesnės investicijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: