Kaunozinios.lt nuotr.

Miesto tarybos narė, TS-LKD atstovė, Adrijana Filinaitė informavo, jog atradienį į posėdį susirinkusi Kauno miesto taryba be kitų sprendimų pakeitė ir „Kauno akcentų“ programos finansavimo tvarką bei sudarė naują komisiją, kuri patars dėl projektų įgyvendinimo. Pasak jos, „Kauno akcentų“ programoje „kartais dalyvauja savivaldybės administracijos darbuotojų giminės, netikėtai laimėdami šiuos konkursus“.

„Šiandien Kauno miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą (TR-529), po kurio sprendžiant gan kontekstualius klausimus viešosiose miesto erdvėse nebelieka Ekspertų darbo grupės (žmonių iš išorės – menotyrininkų, architektūrologų, skulptorių ir t. t.), o juos keičia Komisija urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams, kurios pirmininkas (surprise surprise!) – miesto meras.

Toliau rikiuojasi sūnus, kiti tarybos nariai ne iš opozicijos, administracijos darbuotojai. Vienu žodžiu – Rytų Europa, viena nuomonė, viskas patogiai, greitai, operatyviai. Kam tos ekspertinės pozicijos ir nuomonės?“ – socialiniame tinkle uždavė klausimą A. Filinaitė. Politikė kelia klausimą, kodėl iš „Kauno akcentų“ sprendžiamojo organo eliminuoti savo sričių personalai?

Aiškėja, kad Komisija, kurioje mero Visvaldo Matijošaičio bendražygiai ir administracijos direktorius Vilius Šiliauskas, rekomendacijas teiks patys sau.

„Yra pasiūlymas ekspertinį vertinimą keisti naudingumo vertinimu, rekomendacijas administracijos direktoriui teiktų komisija urbanistiniams klausimams spręsti. Ši komisija renkasi kiekvieną savaitę, ją sudaro tiek administracijos, tiek tarybos nariai. Manome, kad būtų operatyviau sprendžiami klausimai“, – miesto tarybos posėdyje pareiškė Strateginio planavimo, analizės ir programų valdymo skyriaus vyresnioji patarėja Vijolė Karpienė.

Taigi, Kaune priimtas sprendimas statyti paminklus (viešųjų erdvių akcentus) be ekspertų vertinimo, remiantis jų naudingumu, kurį nustatys ne kultūros srities žinovai ir ekspertai, o patys valdančiosios daugumos miesto politikai. Panašu, kad už galutinį sprendimą kur ir kokį viešosios erdvės objektą statyti bus atsakingas Kauno meras, pirmininkaujantis minėtai komisijai.

„Tad jei eidami mieste nustebsite dėl kokio nors kičinio naujadaro – žinot kam padėkoti“, – perspėja A. Filinaitė.

Rementis nutarimu „Eksperto“ sąvokos nelieka, o ekspertų darbo grupė keičiama komisija, kurią pagal patvirtintą teisės akto projektą sudarys šie asmenys:

– komisijos pirmininkas – Visvaldas Matijošaitis, Kauno miesto savivaldybės meras;
– komisijos pirmininko pavaduotojas – Andrius Palionis, Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas;
– Jonas Audėjaitis, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys;
– Paulius Keras, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas;
– Šarūnas Matijošaitis, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys;
– Aloyzas Pakalniškis, Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas;
– Saulius Rimas, Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas;
– Radeta Savickienė, Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja;
– Vilius Šiliauskas, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius;
– Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė, Kauno miesto savivaldybės administracijos Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja;
– Nerijus Valatkevičius, Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas;
– Donatas Valiukas, Kauno miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamo turto skyriaus vedėjas.

Nauja „Kauno akcentų“ tvirtinimo tvarka numato, jog Strateginio planavimo, analizės ir programų valdymo skyriui pavedama koordinuoti paraiškų administracinės atitikties vertinimą, o paraiškų naudingumo vertinimą organizuos Kultūros paveldo skyrius. Taip pat nuspręsta, kad komisija teiks rekomendacijas administracijos direktoriui dėl projektų atrankos ir finansavimo, taip pat trumpinamas terminas, per kurį pareiškėjas turės pateikti papildomą informaciją, keičiama informavimo apie atmestas paraiškas tvarka.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: