© KaunoZinios.lt nuotr.

Kauno senamiestyje verslus turintys kai kurie verslininkai dėl ilgiau nei planuota – o tai yra jau pusantrų metų – besitęsiančios Vilniaus gatvės rekonstrukcijos ne tik skaičiuoja nuostolius, bet nemaža jų dalis buvo priversti užsidaryti. Kapitalinio gatvės remonto pasekmes tiesiogiai pajuto populiarus restoranas „Režisierius“, kuris jau nebedirba, ir kiti barai, kavinės, parduotuvės. Šiuo metu senamiestyje yra tuščios maždaug trečdalis patalpų pirmuose aukštuose – iki rekonstrukcijos čia veikė įvairūs verslai. Ne paslaptis, kad bankrutuojantys verslai atveria galimybes pigiai supirkti patalpas. Aiškinomės, ar taip atsitiko ir kaip rekonstrukcija sujudino Vilniaus gatvės nekilnojamojo turto nuomos ir prekybos rinką.

Kauno senamiesčio verslininkai jau yra išgyvenę sudėtingų laikotarpių. Daugelis prisimena prieš keliolika metų apmirusio senamiesčio vaizdą. Taip nutiko, kai šalia Nemuno salos 2007 m. buvo atidarytas pramogų ir prekybos centras „Akropolis“. Tuomet pirkėjų srautai pasuko į naują traukos vietą, o senamiestis ir centras staiga tapo nebepopuliariais. Nemažai verslų tuomet užsidarė, kai kas išgyveno.

Išgyvenę senamiesčio verslininkai nesėdėjo rankų sudėję – ieškojo išeities, kaip vėl į savo gatvę pritraukti žmones. Savo lėšomis imti organizuoti įvairūs pasirodymai prie kavinių, restoranų, parduotuvių. Ši idėja pasiteisino – po truputį į Vilniaus gatvę ir kitas jaukias senamiesčio gatveles sugrįžo kauniečiai ir miesto svečiai. Verslininkams net pavyko pasiekti, kad į senamiestį specialiai pradėtų vykti, pavyzdžiui, savaitgaliui svečiai iš užsienio.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Palengva senamiestis atsitiesė. O po kurio laiko iš Kauno m. savivaldybės pasklido žinia, kad šioje teritorijoje reikia pakeisti inžinerinius tinklus, tvarkyti grindinį – atlikti kapitalinį remontą. Tokios savivaldybės naujienos verslininkus pasiekė iki Popiežiaus Pranciškaus vizito 2018 m. Kai kurie verslininkai jau tada sakė žiniasklaidai, kad su jais savivaldybė nesitaria dėl tokių darbų. Galiausiai nuspręsta Vilniaus gatvės kapitalinio remonto nepradėti, visos pajėgos mestos į Kauno centrinių gatvių ir šaligatvių sutvarkymą.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Po Popiežiaus vizito senamiesčio remonto užmojai vėl buvo ištraukti iš stalčiaus. Verslininkai pripažino, kad su jais apie konkrečias datas savivaldybė ir vėl nebuvo linkusi kalbėtis. Tiesa, ne visi verslininkai nurodė, kad apie terminus nežinojo.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Praleista galimybė gatvę sutvarkyti per pandemiją

Negana to, labai skaudžiai HORECA (angl. hotel, restaurant, catering, liet. viešbutis, restoranas, maitinimas) sektoriaus įmonėms kirto 2020 m. prasidėjusi pandemija. Buvo planuojama Kauno senamiesčio gatvės kapitalino remonto darbus pradėti jos metu, tačiau kilo problemų rangovo parinkimo konkurse, dalyviai įsivėlė į teisminius ginčus, tad buvo praleista ideali galimybė šią gatvę sutvarkyti tada, kai daugelis restoranų ir barų buvo priversti užsidaryti dėl pandemijos ribojimų.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Galiausiai Vilniaus gatvės renesansas pasibaigė pernai liepą, kai į šią gatvę su sunkiąja technika įvažiavo darbininkai, pėsčiųjų gatvė buvo uždaryta. Kauno m. savivaldybės paskelbtą senamiesčio gatvės kapitalinio remonto konkursą, kaip ir daugelį kitų merijos skelbtų, laimėjo UAB „Autokausta“. Kai kurių gyventojų, verslininkų, visuomenės nepasitenkinimo sulaukė savivaldybės užmojis išrausti istorinį Vilniaus gatvės grindinį, jį nugludinti ir vėl atgal sudėti – esą taip bus patogu neįgaliesiems ir tėvams, stumiantiems vaikų vežimėlius.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Dalis gatvės buvo uždaryta, po to atidaryta, bet teko braidyti po žvyrą. Dabar gi grindinys jau vėl grąžintas į savo vietą ir vyksta tolimesni gatvės tvarkymo darbai. Vilniaus gatvėje nuolat girdisi darbininkų technikos ūžimas, plytelių pjovimo garsai – dabar tvarkomos prieigos prie pastatų. Kauniečius nustebino senųjų šviestuvų nuėmimo istorija – vietoj senųjų, kuriuos, kaip įvardijo savivaldybė, nebuvo galimybės atkurti, sumontuoti nauji, apversto butelio formos šviestuvai.

“Režisierius” © Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Nutrūko „Režisieriaus“ sėkmės istorija

Šią vasarą planuota rekonstrukcijos pabaiga, kaip kad anksčiau buvo pranešusi Kauno m. savivaldybė, akivaizdu, jog užsitęsė. Dabar beveik trečdalis verslų Vilniaus gatvės lankytojus pasitinka uždarytomis patalpomis. Vienas tokių – didelio kauniečių populiarumo sulaukęs keletą metų veikęs restoranas „Režisierius“ – tai dviejų aukštų restoranas šalia Kauno arkikatedros.

Režisieriaus“ patalpos XVI amžiuje priklausė turtingam ponui, jo interjere puikiai derėjo stiklu dengta autentiška senojo pastato siena. Susisiekti su „Režisieriaus“ atstovais ir sužinoti, kodėl sėkmės istorija tapęs restoranas užsidarė nepavyko.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Senamiesčio draugija bendrauja tiesiogiai su valdžia

Visai kita situacija yra tiems verslininkams, kurie Kauno senamiestyje savo veiklai ne nuomojasi (besinuomojančių yra dauguma), o turi savo patalpas – pavyzdžiui, Edmundas Kolevaitis. Jam ir akcininkei Vilniaus gatvėje priklauso patalpos, kuriose jau daug metų veikia „Avilio“ restoranas, taip pat ir jaunimo pamėgstas „Yzy“ baras. Prasidėjus pandemijai, šis restoranas ir baras buvo uždaryti. Buvo planuojama juos atidaryti šią gegužę, nes vasarą savivaldybė jau planavo gatvės remonto darbų pabaigtuves. Darbams dėl grindinio peripetijų užsitęsus, „Avilys“ ir „Yzy“ duris atvėrė liepą.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Mes jau dirbame nuo vasaros, bet negaliu pasakyti, kad žmonės sugrįžo į senamiestį. Gal kaip kažkada vėl teks organizuoti renginius, kad sugrąžinti žmones į Vilniaus gatvę“, – svarsto E. Kolevaitis. Verslininkas taip pat yra Kauno Senamiesčio draugijos valdybos narys. Ši draugija jiems rūpimus klausimus aptaria su Kauno valdžia.

Portalui „KaunoŽinios.lt“ E. Kolevaitis teigia, jog toks gatvės remontas senamiesčio verslams yra didelis iššūkis, bet neremontuoti – grindinio, inžinerinių tinklų – buvo negalima. „Šiuos darbus būtinai reikėjo atlikti ir nebuvo kaip atidėti, – kalba verslininkas. – Tie, kas iš verslininkų norėjo gauti informaciją apie darbų eigą, ją galėjo gauti. Jos savivaldybė nelaikė paslaptyje nei nuo mūsų, nei nuo kitų verslininkų. Mes turim visą reikiamą informaciją apie gatvės remonto eigą.“

© KaunoZinios.lt nuotr.

Viešbučio svečiams teko klampoti per „kemsynus“

Apie tai, jog Kauno senamiestis ir vėl yra apmiręs, kalba ir 4 žvaigždučių istoriniame pastate veikiančio viešbučio „Daugirdas“, esančio šalia Rotušės aikštės, akcininkas Vytautas Gustas. Jis pasigenda aktyvesnio savivaldybės bendradarbiavimo su senamiesčio verslininkais, kad būtų aiškūs terminai, datos ir verslas galėtų planuoti savo veiklą. „Susidaro įspūdis, kad kaip tame posakyje „skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas“, – sako V. Gustas.

Viešbutis “Daugirdas: © KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Viešbučio akcininkas prisimena svečių nusiskundimus, kai jiems teko „klampoti per kemsynus, skaldą“ iki „Daugirdo“, kai atgal dar nebuvo suklotas nugludintas grindinys. „Man sunku atsakyti, kada mes kaip viešbutis pajusime sutvarkytos Vilniaus gatvės efektą. Juo labiau, kad po to prasidės ir Rotušės aikštės kapitalinis remontas – taigi, nuolatiniai remontai tęsis toliau“, – konstatuoja „Daugirdo“ vadovas V. Gustas.

Istorinio Rotušės pastato atnaujinimas prasidėjo 2022 m. pradžioje. Kauno m. savivaldybės skelbtą Rotušės vidaus patalpų rekonstrukcijos konkursą laimėjusi UAB „Kaminta“ darbus įsipareigojo baigti per pusantrų metų – t. y. iki 2023 m. rugpjūčio. Kitąmet numatoma pradėti ir Rotušės aikštės sutvarkymą, kol kas šių darbų pabaigos terminas dar neskelbiamas. Taigi, tai reiškia, kad statybininkus dar ilgai matysime Kauno senamiestyje.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Oficiali gatvės darbų pabaiga planuojama pavasarį

Vilniaus gatvės remonto darbų eigą komentuoja Kauno m. savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis: „Kol kas kapitalinis Vilniaus gatvės remontas nėra priduotas, bet bendras vaizdas jau matomas – įrengti bortai, šaligatviai, šviestuvai. Atnaujintas ir beveik visas gatvės grindinys. Pagrindinius darbus tikimės užbaigti iki metų pabaigos. Oficialiai užbaigti visus darbus ir procedūras planuojame kitų metų pavasarį.“

A. Pakalniškio klausiame ir apie Rotušės bei ją supančios aikštės remontą. „Rotušės aikštės atnaujinimo klausimas šiuo metu yra projektavimo stadijoje. Maždaug metus truko paveldo vertybių tikslinimas. Viliamės, kad jau kitąmet pavyks turėti techninį projektą. Pačioje Kauno Rotušėje jau atlikta didžioji dalis inžinerinių sistemų įrengimo darbų, išbetonuota didžioji dalis rūsio bei pirmo aukšto grindų. Šiuo metu įrenginėjama lifto šachta, vyksta paviljono palėpėje metalinių konstrukcijų montavimo darbai. Rotušės atnaujinimo darbus planuojama baigti 2023 metų vasarą“, – įvardija savivaldybės atstovas.

© KaunoZinios.lt nuotr.

Atsigavimas užsitęs ilgiau nei įprastai

Visgi šiuo metu Vilniaus gatvė atrodo gana niūriai, neskaitant kalėdinių dekoracijų – savivaldybės pripirktų ir vazonuose visoje gatvėje išdėliotų kalėdinių eglučių su šviečiančiomis girliandomis. Apie Kauno senamiesčio NT rinką kalbamės su UAB „Ober Haus“ Kauno biuro vadovu Svajūnu Šarausku.

Ober Haus“ duomenimis, komercinio NT 1 kv. m nuomos kainos (be PVM) Kauno senamiestyje šiuo metu siekia: 6,5–14 Eur (biurai), 7,5–18 Eur (prekybinės patalpos). Komercinio NT 1 kv. m pardavimo kainos (be PVM) Kauno senamiestyje dabar yra: 1.150–2.100 (biurai), 1.350–2.400 (prekybinės patalpos).

© KaunoZinios.lt nuotr.

Ekspertai nepastebi tendencijos, jog Vilniaus gatvėje būtų staiga išaugusios NT įsigijimo apimtys. Šiuo metu Kauno senamiestyje yra susiformavusi tokia parduodamų komercinių patalpų pasiūla – pirkėjų ieškoma 10-iai patalpų.

NT prasme Senamiestis yra labai specifiška vieta, ji skiriasi ir nuo Laisvės alėjos, kur šalia „sugyvena“ įvairūs verslai. Vilniaus gatvėje patalpos yra labiausiai tinkamos kavinėms, barams, restoranams, suvenyrų parduotuvėms, nes ši gatvė yra orientuota į turistą ir taip yra visame pasaulyje, – įvardija S. Šarauskas. – Kol turizmo apimtys dėl geopolitinės įtakos yra sumažėjusios, tol ir senamiesčiui nebus lengva atsigauti – todėl čia yra nemažai tuščių patalpų. Žinoma, prie to prisidėjo ir pandemija, ir gatvės remontas. Įprastai po gatvių remontų verslai atsigauna ne mažiau kaip po pusės metų arba metų, bet Vilniaus gatvės atsigavimas tikrai užsitęs ilgiau.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: