Organizatorių archyvo nuotr.

Spalio 6–8 dienomis Kalmaro pilyje (Švedijos Karalystė) vykusioje tarptautinėje konferencijoje Raudondvario dvaras (Kauno r.) buvo priimtas į Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociaciją. Jau 2022 metais Raudondvaryje vyks šios organizacijos forumas.

Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė pasakojo, kad konferencija buvo skirta šios organizacijos trisdešimtmečiui, kartu buvo aptartos tolesnės jos veiklos gairės.

Organizatorių archyvo nuotr.

Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociacijos pirmininkė Ina Line (Latvija) prisiminė šios organizacijos istoriją, kuri prasidėjo 1991 m. Malborko pilyje-muziejuje (Lenkija). Tada į asociaciją susibūrė devynios šalys: Danija, Estija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Rusija, Suomija, Švedija ir Vokietija.

Šiemet kartą Kalmaro pilyje vykusioje asamblėjoje dalyvavo septynių šalių atstovai iš Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos ir Švedijos, susirinko daugiau nei penkiasdešimt dalyvių. Lietuvai atstovavo Gedimino pilies, Trakų pilies ir Raudondvario dvaro atstovai bei asociacijos Garbės narys, istorikas Virgilijus Poviliūnas.

Navickienė konferencijos dalyvius supažindino su Raudondvario dvare vykdoma veikla, papasakojo apie ateities planus, buvo parodytas Raudondvario dvaro kompleksą pristatantis filmas. Vykusio balsavimo metu Raudondvario dvaras vienbalsiai priimtas į Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociaciją.

Asociacijos konferencijos ir Generalinė asamblėja kasmet vyksta vis kitoje valstybėje, todėl tęsiant šią tradiciją, 2022 m. susitikimą buvo pasiūlyta surengti Raudondvario dvare.

Organizatorių archyvo nuotr.

Asociacijos tikslas – plėsti bendradarbiavimą tarp muziejininkų ne tik savo šalyje, bet ir kaimyninėse valstybėse, būti kultūros ambasadoriais. Šiuo metu Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociacija vienija daugiau kaip 40 pilių ir sėkmingai plečiasi, įtraukdama vis naujus objektus aplink Baltijos jūrą.

Raudondvario dvaras pirmą kartą tarptautinio įvertinimo sulaukė 2018 metais. Tada Raudondvario dvaro direktorė S. Navickienė iš Kipro grįžo su Afroditės skulptūrėle ir diplomu – prestižiniu Europos kultūrinio turizmo tinklo ECTN ir jo partnerių apdovanojimu už projektą “Raudondvario dvaro žirgyno sutvarkymas ir pritaikymas menų inkubatoriaus veiklai”.

Raudondvario dvaras sėkmingai bendradarbiauja su Bauskės pilies muziejumi (Latvija), kitais dvarais ir muziejais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: