(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kiekvienas didmiestyje gyvenantis Lietuvos pilietis, neretai susiduria su kasdiene problema – spūstimis gatvėse. Tačiau kaip ir kasmet, taip ir šių metų Lietuvos keliai žiemos metu – tampa dar sunkesne ir didesne problema tiek vairuotojams, kuriems dėl prastų keliavimo sąlygų tenka praleisti kelias valandas mašinų spūstyje dėl pripustytų kelių, tiek ir pėstiesiems, kurie pasislėpę žieminių rūbų gausumoje nelabai žiūri ir stebi kur eina, taip pat mokyklų mokiniams, studentams, praleidžaintiems reikiamus užsiėmimus mokymosi įstaigose.

Žiema mus užklupo taip nelauktai ir netikėtai: ryte atsikėlę ir gerdami rytinę kavą už lango pamatėme, jog laukai, pievos, gatvės, net ir automobiliai, stovėję kieme, yra apdengti nemenku sniego sluoksniu, o ką jau kalbėti apie miesto kelius.

Matome, jog žiema su savimi „atsinešė“ piktas, baltas ir daug sunkumų bei nemalonumų sukeliančias pūgas, kurios daugelį Kauno gyventojų privertė pajusti pirmuosius žiemos nemalonumus – važiavimą slidžiais, užpustytais keliais, trikdančiais normalų mūsų gyvenimo ritmą.

Tokių nelaimių priežastimis tapo – prastai valomi keliai, kurie esti padengti storu sniego sluoksniu, ilgainiui tampančiu prispaustu provėžotu keliu, kuris yra slidus ir labai nepatikimas bet kokiems eismo dalyviams. Visų pirma, kelius reiktų valyti ir barstyti ne tik pripustytose vietose, tačiau net ir tokius keliukus, kurių turinį sudaro sutryptas, susimaišęs su purvu provėžotas sniegas, esantis dar pavojingesnis už tą baltąjį – purųjį. Galima džiaugtis tuo, kad bent centrinės miesto gatvės – kiek geriau prižiūrimos, ko negalima būtų pasakyti apie Kauno miesto rajoninius kelius, tuo labiau kaimo keliukus, kurie neatkreipia tiek daug dėmėsio ir tokiu būdu tampa nepritaikytais keliauti.

Tikrai nenorime šio sezono metu dar daug įvyksiančių avarijų ar kitokių nelaimingų eismo įvykių, kurie mus lydi nuo pat pirmųjų žiemos apsilankymo dienų. To išvengti galima tik nedelsiant sprendžiant šią problemą, taip galint sumažinti jos įvykių padarinius.

Žinoma, kad po pūgos eismo sąlygos tampa labai sudėtingos ir sunkios, Kauno miesto įkalnėse stringa troleibusai, autobusai, vilkikai, bei lengvieji automobiliai, kurie tokiu atveju uždaro kelią kitiems eismo dalyviams, sukeldami kamščius. Be to, tokiu būdu yra trukdoma ir kelininkams atlikti savo darbą – valyti ar barstyti kelius. Kauno miesto tarnybos kruopščiai atlieka savo darbą, tačiau miesto savivaldybė susimąstė dėl kylančių problemų ir esamų priežasčių, sukeliančių tokius nepatogumus per vėlai. Didžiausia netvarkingai išvalytų kelių priežastis ta, jog tiek valančių kelius, tiek juos barstančių įmonių bendrovės yra skirtingos ir suderinti jų darbą sunku – teigia atsakingas už miesto tvarkymą skyriaus vegėjas Aloyzas Pakalniškis. Dėl to savivaldybė žada paskelbti naują konkursą ir ieškoti naujos įmonės, kuri apsiimtų itin svarbiu šiuo metu darbu – atsakingu kelių valymu ir barstymu. Juk koordinuotas darbas visada yra našesnis ir ir atliekamas tavrkingiau, ir atsakingiau.

Tikėkimės, kad įpūsėjus žiemai mūsų situacija pasikeis ir eismo dalyviams neteks savo nervų lieti ne tik dėl šeimoje, darbe bet ir dėl gatvėse vyksiančių problemų.

Tačiau reikia nepamiršti, jog sprendžiant šią problemą nors sniego keliuose ir sumažės, tačiau tai neleidžia atsipalaiduoti ir neapdairiai elgtis keliaujant. Vairuotojai turi persiorientuoti prie naujų eismo sąlygų. Žiema – toks metų laikas, kuris tikrai labai apsunkina eismo sąlygas. tad visi eismo dalyviai, tiek vairuotojai, tiek ir pėstieji turi būti atsargūs, budrūs ir įvertinę esamą situaciją stengtis pasirinkti saugų keliavimo būdą, saugoti ne tik savo bet ir aplinkinių sveikatą.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Džestinos Borodinaitės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: