Organizatorių archyvo nuotr.

Vis sparčiau besivystančiame skaitmeniniame amžiuje gebėjimas orientuotis didžiulėje skaitmeninėje erdvėje yra būtinas kiekvienam. Nors gali pasirodyti, kad jaunuoliai yra tikri naujovių meistrai, tačiau tyrimai atskleidžia visai kitokią realybę. Darbe su populiariomis kompiuterinėmis programomis jaunuolių žinios labai ribotos ir primityvios, o net 15% visų ES jaunuolių trūksta skaitmeninių įgūdžių, kas ypatingai išryškėjo COVID-19 pandemijos ir nuotolinio darbo ir mokymosi metu.

Suprasdama šį poreikį, asociacija „Neribota ateitis“ rugpjūčio 12-22 d. Kaune įgyvendino jaunimo mainų projektą „Skaitmeninis amžius“ (angl. „Digital age“), finansuojamą Europos Sąjungos Erasmus+ programos. Organizacija siekdama padidinti skaitmeninį raštingumą, subūrė dalyvius net iš šešių šalių: Lietuvos, Lenkijos, Bulgarijos, Slovakijos, Italijos ir Šiaurės Makedonijos. Didelę dalį projekto dalyvių sudarė mažiau galimybių turintys jaunuoliai, taip buvo siekiama, kad žinios pasiektų tuos, kuriems labiausiai to reikia.

Organizatorių archyvo nuotr.

Devynias dienas trukusioje programoje jaunuoliai turėjo intensyvias praktines ir kūrybines veiklas, dalinosi patirtimis ir kūrė bendrus sprendimus. Projekte buvo suorganizuota ir srities ekspertų vizitų, kurie pateikė naudingų, įdomių įžvalgų apie daugialypį MS Office 365 pasaulį ir jo galimybes. Vienas iš srities specialistų Martynas Baužas supažindino dalyvius su platesnėmis „Excel“ (skaičiuoklių) ir „PowerPoint“ (pristatymų rengimo) galimybėmis ir funkcijomis, bei kartu su dalyviais atliko įdomias užduotis, leidusias patiems dalyviams iš karto praktikoje pritaikyti įgytas naujas žinias.

Organizatorių archyvo nuotr.

Dalis projekto veiklų vyko kompiuterių klasėje, kur dalyviai galėjo tiesiogiai ir praktiškai tobulinti savo įgūdžius. Taip pat jaunuoliai gilinosi į projekto temą, kūrė pristatymus ir dalyvavo diskusijose, atliko visuomenės apklausą mieste, analizavo gautus duomenis bei apibendrino, ruošė pristatymus naudodamiesi išmoktais naujais skaitmeniniais įrankiais ir jų funkcijomis. Taip pat dalyviai sužinojo ir mokėsi pritaikyti Youthpass kaip sertifikavimo ir įgūdžių tobulinimo įrankį. O po įdomių mokymų ir diskusijų sekė naujų įgūdžių lavinimas ir pritaikymas gyvenime. Dalyviai kūrė įvairų skaitmeninį turinį – nuo įdomių tinklalaidžių iki įžvalgių pristatymų apie duomenų saugumą ir išmoktas programas. Šie pačių dalyvių parengti kūriniai leidžia kiekvienam daugiau sužinoti apie kompiuterinių programų galimybes, skaitmeninius įrankius, kibernetinį saugumą ir yra visiems pasiekiami asociacijos ,,Neribota ateitis“ socialinėje platformoje.

Organizatorių archyvo nuotr.

Pasibaigus mainų programai, dalyviai geriau suvokė skaitmeninio raštingumo svarbą ir jo poveikį mokymuisi bei darbo rezultatams. Jie buvo supažindinti su gausybe skaitmeninių priemonių ir pasiruošę dirbti ir mokytis efektyviau ir saugiau naudodamiesi išmoktais įrankiais. Projektas „Skaitmeninis amžius“ – tai daugiau nei įprasti jaunimo mainai – tai linksma ateities įgūdžių mokykla, po kurios dalyviai su savimi išsivežė ne tik žinias, bet ir atnaujintą požiūrį į skaitmeninį pasaulį, pasiruošę kurti įtraukesnę ir labiau informuotą skaitmeninę ateitį.

Asociacija „Neribota ateitis“ šiltai dėkoja Europos Sąjungos Erasmus+ programai bei Jaunimo reikalų agentūrai, kurių dėka buvo finansuotas šis projektas. Taip pat visiems prisidėjusiems prie šio projekto įgyvendinimo ir sėkmės. O visus projekto rezultatus ir tolimesnes naujienas rasite adresu www.facebook.com/neribota.ateitis

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: