space.com archyvo nuotr.

Mokslininkai atrodo tolimiausią ir seniausią kol kas pastebėtą galaktiką, praneša internetinė svetainė space.com

Naudodamiesi Hablo ir Keck I teleskopais, Keck observatorijos, kuri yra Havajuose, astronomai patvirtino, jog galaktika, pavadinta z8_GND_5296, susiformavo per pirmus 700 milijonų metų nuo visatos susikūrimo pradžios. Tai reiškia, kad tai yra pati tolimiausia ir seniausia kada nors atrasta galaktika.

Dėl didelio nuotolio nuo Žemės, mokslininkai mato z8_GND_5296 tokią, kokia ji buvo maždaug prieš 13 milijardų metų.

„Labiausiai jaudinanti mano profesijos dalis yra tai, kad galime pamatyti įvykius, kurie vyko ankstyvajame visatos laikotarpyje. Šviesos greitis nėra pastovus, šviesai reikia laiko, kol ji atsklinda iki mūsų, todėl nematome galaktikų tokių, kokios jos yra dabar. Matome jas tokias, kokios jos buvo prieš 13 milijardų metų, kas 95 procentai kelio atgal link didžiojo sprogimo“, teigė astronomas Steven Finkelstein.

Įmanoma, kad Hablo teleskopas aptiko galaktikas, kurios yra toliau, bet ši yra tolimiausia, ką tvirtina stebėjimai naudojant kitus astronominius prietaisus.

Galaktika z8_GND_5296 turi dar vieną išskirtinę savybę: tolimiausioje galaktikoje žvaigždės kūrėsi 150 kartų greičiau, nei mūsų Paukščių tako galaktikoje. Paukščių take kasmet susikuria viena ar dvi į Saulę panašios žvaigždės, tuo tarpu z8_GND_5296 kasmet susikurdavo po 300, pasak astronomų stebėjimų.

Naujoji rekordininkė buvo atrasta toje pačioje dangaus vietoje kaip ir praeita, kurioje  taip pat susikurdavo daug žvaigždžių.

„Gali būti, jog atradome dvi keistuoles, bet kadangi radome jas toje pačioje vietoje, galima manyti, jog toje tolimoje visatos vietoje tam tikros sąlygos įtakoja spartesnį žvaigždžių kūrimąsi“, teigė Finkelstein.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: