Organizatorių archyvo nuotr.

Nešiojamasis kompiuteris yra inžinerijos šedevras. Daug darbo įdėta projektuojant ir gaminant visus atskirus techninės įrangos komponentus. Paskui juos valdant, išnaudojant ir sujungiant programinės įrangos pagalba, kuriai sukurti prireikė dešimtmečių. Kompiuteriai tapo tokie spartūs ir geri, kad šiais laikais gamintojams atsirado galimybė uždirbti iš to, kad nauji nešiojamieji kompiuteriai būtų lėtesni ir prastesni, nei tikimasi pagal reklamuojamas specifikacijas.

Dėl ypač didelės konkurencijos kompiuterių rinkoje, gamintojai ieško būdu kaip pasiūlyti juos rinkai kuo pigiau. Kadangi net pigiausi kompiuteriai tapo pakankamai spartūs, kaina tapo vienu iš pagrindinių kriterijų galutiniam vartotojui renkantis kokį kompiuterį pirkti. Tai suprasdami gamintojai pradėjo siūlyti gerų specifikacijų kompiuterius vis pigiau ir pigiau. Imamasi įvairių priemonių kaip tai įgyvendinti. Būdas buvo rastas. Nauji kompiuteriai pradėti pardavinėti jau su įdiegta įvairia trečiųjų šalių vartotojo nepageidaujama programine įranga. Ar žinojote, kad jei nusipirkote naują kompiuterį, jis galėtų veikti daug greičiau ir geriau, pašalinus nepageidaujamą programinę įrangą (angl. Bloatware)? Toliau šiame straipsnyje papasakosime jums, kas tai yra ta nepageidaujama programinė įranga ir kaip kompiuterių remontas gali juos ypač pagreitinti. Pateiksime patarimus, kokių veiksmų galima imtis atlikti remontą pačiam.

Nepageidaujama programinė įranga neša pelną ne tik kompiuterių gamintojams, bet ir nepageidaujamų programų kūrėjams

Jūsų nešiojamojo kompiuterio gamintojas tikrai nemano, kad Kaspersky ar Norton antivirusinė programa yra geriausias saugumo sprendimas kompiuterio apsaugai nuo virusų arba, kad kažkokiame neaiškiame atsitiktinių žaidimų portale yra geriausi internetiniai žaidimai. Trečiosios šalys jiems moka už tai, kad šie dalykai būtų iš anksto įdiegti. Gamintojai tiesiog sukrauna į kompiuterį krūvą potencialiai nepageidaujamos programinės įrangos, daug negalvodami apie jos naudingumą. Ši dažnai nenaudinga programinė įranga lėtina nešiojamąjį kompiuterį, todėl jis ilgiau įkraunamas, mažėja turimos atminties ir apskritai lėtinamas kompiuterio kasdienių darbų atlikimas ar rodomos erzinančios reklamos ir pranešimai. Papildomos įrankių juostos gali būti įterpiamos į naršykles, o iššokantys pranešimai gali raginti vartotoją atnaujinti mokamas bandomosios programinės įrangos kopijas. Bandomųjų antivirusinių programų pranešimai gali būti ypač bauginantys, įspėjantys naudotojus, kad jiems gali kilti pavojus ar bus reikalingas kompiuterio remontas, jei jie neatvers piniginės ir nesumokės pinigų. Tokios programos paprastai yra bandomosios versijos, raginančios įsigyti mokamą programinę įrangą. Taip pat tai gali būti tiesiog nuorodos į vietas, kuriose galima įsigyti programinę įrangą, ar naršyklės įrankių juostos, skatinančios naudoti kitas mažiau efektyvias paieškos sistemas. Programinės įrangos bendrovės moka gamintojams, kad nepatyrę naudotojai galiausiai įsigytų pilnas bandomosios programinės įrangos versijas, mokėtų už prastus atsitiktinius žaidimus ir naudotų mažiau naudingas paieškos sistemas.

Kiek nepageidaujama programinė įranga lėtina nešiojamąjį kompiuterį?

Tam, kad būtų tiksliai įvertinta kiek nepageidaujama programinė įranga lėtina kompiuterius, o ne tik klausytis kompiuterių specialistų nuomonės, reikalingi aiškūs lyginamieji testai, kurie padėtų konkrečiai įvertinti daromą neigiamą tokių programų poveikį. Microsoft savo parduotuvėse parduoda nešiojamuosius kompiuterius be įprastos gamintojo įdiegtos programinės įrangos ir tai užtikrina savo sertifikatu (angl. Microsoft Signature Edition PC). Microsoft netgi siūlydavo bet kurį nešiojamąjį kompiuterį paversti sertifikuotu nešiojamuoju kompiuteriu atlikdami automatinį kompiuterio remontą bei pašalindami nepageidaujamai įdiegtą programinę įrangą – už 99 JAV dolerius. Įdomi situacija, jūs mokate Microsoft už Windows licenciją, kuri gaunama kartu su kompiuteriu, o paskui mokate jiems dar, kad jūsų naujas nešiojamasis kompiuteris veiktų taip, kaip turėjo veikti iškart. Microsoft reklamuoja savo sertifikuotus kompiuterius, nurodydama, kad sertifikuotas kompiuteris yra daug greitesnis už nesertifikuotą kompiuterį – ši statistika parodo, kiek greitesnis yra nešiojamasis kompiuteris, kai kompiuteris sutaisomas ir pašalinama visa nepageidaujama programinė įranga. Nors dabar šie statistiniai duomenys pašalinti (galbūt jie buvo nepatogūs Microsoft partneriams?), galima remtis seniau skelbtais duomenimis. Remiantis Microsoft bandymais su šešiais skirtingais Windows nešiojamaisiais kompiuteriais, suremontavus kompiuterį ir pašalinus nepageidaujamą programinę įrangą, nešiojamieji kompiuteriai vidutiniškai įsijungdavo beveik 40% greičiau. Jau senesniam PC Pro tyrime buvo nustatyta, kad dėl papildomos programinės įrangos, įkrovos laikas gali pailgėti daugiau nei minute, o “Acer” nešiojamieji kompiuteriai dėl visos pridėtos papildomos programinės įrangos ilgiau kraudavosi net dvi minutes.

Kompiuterio remontas šalinant nepageidaujamas programas

Pateikiame sąrašą, kokių veiksmų galima imtis norint atsikratyti nepageidaujamų programų lėtinančių kompiuterio darbą:

  1. Rankiniu būdu pašalinti nepageidaujamas programas.

Tokias programas pašalinti galite iš standartinio Windows valdymo skydelio “Add or remove programs” (pridėti ar pašalinti programas). Tačiau turite žinoti, kurias programas turėtumėte pašalinti, o kurias palikti. Kai kurios programos yra reikalingos, o kai kurios yra visiškai nenaudingos. Iš anksto įdiegtos programos įvairiuose nešiojamuosiuose kompiuteriuose labai skiriasi. Apie kiekvienos programos funkcionalumą galite ieškoti Google ir rasti paaiškinimą, ką kiekviena programa daro. Galbūt netgi rasite išsamų, vartotojų sukurtą vadovą, kuriame pateiktas sąrašas, kokia programinė įranga yra jūsų konkrečiame nešiojamajame kompiuteryje ir kurias programas turėtumėte pašalinti.

  1. Naudoti specialias programos, skirtas nepageidaujamos programinės įrangos pašalinimui.

Jei nenorite patys atlikti viso sudėtingo darbo ir aiškintis kiekvienos programos naudingumo, pabandykite naudoti tam skirtas nemokamas programas, kurias galit rasti naudodami Google. Tokios programos nuskaitys jūsų kompiuterį ir automatiškai nepageidaujamas programas pašalins. Tačiau tokios programos nėra tobulos ir jos neaptiks iki galo pilnai visų programų.

  1. Iš naujo įdiekite “Windows”.

Efektyviausias būdas yra į naujus kompiuterius įdiegti švarią “Windows” kopiją, pašalinti visą gamintojo programinę įrangą ir pradėti viską naujai. Tam jums reikės “Windows” disko. Taip pat po to turėsite atsisiųsti ir įdiegti atitinkamas nešiojamojo kompiuterio tvarkykles ir kitas reikalingas programas. Paprastai tvarkykles rasite nešiojamojo kompiuterio gamintojo svetainėje.

Jei nei vienas iš šių būdų neatrodo priimtinas, tačiau norite, kad naujas kompiuteris veiktų greičiau ir geriau, kreipkitės į artimiausią kompiuterių remonto centrą.

Užsakymo Nr. KMC220018

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: