Nuotraukos šaltinis: unsplash.com

Tikriausiai kiekviena įmonė vykdo daugybę projektų, kurių valdymas – sudėtingas ir daug iššūkių keliantis procesas. Norint sėkmingai vystyti projektą, svarbu pasirinkti tinkamą valdymo modelį. Šiandien viena iš populiariausių metodikų – Agile. Šio projektų valdymo metodo esmė – darbo organizavimas kuo trumpesniais ciklais. Taip užtikrinama, kad vykdomas projektas tilps į biudžetą ir laiku pasieks tikslą. Nors Agile metodika dažniausiai taikoma vystant informacinių technologijų (IT) projektus, kurie šiandien vieni iš perspektyviausių, visgi kitose industrijose, tokiose kaip gamyba, rinkodara ar statyba, Agile metodas dažniausiai naudojamas nevartojant šio termino, bet natūraliai taikant Agile metodikos principus. Taigi, kas tai per metodika? Kuo ji skiriasi nuo paprasto projektų valdymo? Kokie šios metodikos privalumai? Kas lėmė, kad šis metodas tapo vienu iš sėkmingiausių ir populiariausių? Kokie populiariausi Agile metodai? Visi atsakymai – šiame tekste.

Agile metodas: lankstumas ir judėjimas mažais žingsneliais

Projektų valdymo metodologija – tai sistema, apimanti tam tikras technikas, praktikas ir procedūras, naudojamas projektui įgyvendinti. Agile projektų valdymo principai buvo taikomi jau ankstyvais 90-aisiais, tačiau šį vardą gavo po 2001-ųjų, kai buvo pasirašytas Agile manifestas. Agile tai – skėtinis terminas, apibūdinantis projektų valdymo metodus, kurie atitinka Agile Manifesto teiginius ir principus.

Agile manifesto principai

  • Žmones ir bendravimą būtina labiau vertinti už procesus ir įrankius

  • Veikianti programinė įranga – svarbesnė už išsamią dokumentaciją

  • Bendradarbiavimas su klientu – svarbiau už derybas dėl kontraktų

  • Reakcijos į pokyčius labiau vertinamos už plano vykdymą.

Remiantis šiais manifesto principais, susiformavo ne vienas projektų valdymo metodas. Vieni jų tiksliai nurodo projekto vykdymo etapus, kiti palieka daugiau laisvės ir labiau prisitaiko. Visgi, Agile metodo pasirinkimą dažniausiai lemia įmonės ar projekto dydis. Vieni populiariausių metodų, atsiduriančių po Agile metodikos skėčiu, yra: Scrum, Kanban, Extreme Programming, Lean Software Development, DSDM Atern, Crystal, including Crystal Clear, Unified Process, pvz.: RUP, AUP, OUP. Trumpai ir paprastai tariant, Agile metodologijos esmė lankstumas ir iteracinis kūrimo procesas – darbo organizavimas kuo trumpesniais ciklais, taip pasiekiant tikslą – įgyvendinat projektą. Ši metodika siūlo užuot suplanavus kiekvieną projekto žingsnį iš anksto, gautas užduotis daryti atsižvelgiant į situaciją. Todėl, taikant šią metodiką, išmokstama greitai reaguoti į besikeičiančias ir nenumatytas situacijas. Vadinasi, vadovaujantis Agile metodika, svarbiausia – judėti pamažu, trumpais atstumais, taip finišą pasiekti bus žymiai lengviau ir greičiau. Nors Agile metodo principus išplėtojo informacinių technologijų profesionalai sudėtingiems IT projektams valdyti, šiandien ši metodika sėkmingai taikoma ir kituose verslo sektoriuose.

Nuotraukos šaltinis: unsplash.com

Kuo Agile metodika skiriasi nuo įprasto projektų valdymo?

Vystant įvairių verslo segmentų projektus, svarbiausia įgyventi tris pagrindinius veiksmus: pradžioje būtina išsiaiškinti kliento poreikius, tada suplanuoti biudžetą, po to belieka sudaryti veiksmų planą. Skamba paprastai – trys žingsniai ir baigta, tačiau tiesa ta, kad projektų valdymas – tikras iššūkis. Kalbant apie projektų valdymą, dažnai daroma prielaida, kad klientas tikrai žino, ko nori, vykdytojai išmano, kaip tai įgyvendinti, o tada naiviai tikimasi, kad niekas nesikeis. Po to belieka pabaigti įgyvendinti projektą ir atiduoti jį klientui. Žinoma, realybė – visai kitokia, nes viskas vyksta tikrai ne kaip sviestu patepta: klientas, pamatęs galutinį rezultatą, gali suprasti, kad projektas jam netinka, paprašys jį pakeisti, tada jau nebeužteks biudžeto, o pakeitimas užims marias laiko. Toks įprasto projektų valdymo modelis tikrai nėra sektinas pavyzdys.

Todėl Agile metodas nuo įprasto projektų valdymo visų pirma skiriasi tuo, kad šia metodika siekiama išvengti painiavos ir nenusikalbėjimo su klientu, todėl projektas vykdomas ne visas iš karto, o etapais. Iš pradžių lygiai taip pat sudaromas darbų sąrašas (backlog), nustatomi tikslai ir prioritetai, o esminis skirtumas tas, kad viskas padalinama į atskirus etapus. Taikant Agile metodiką, manoma, kad klientas ilgainiui supras, ko nori, vykdytojai sužinos, kaip tai įgyvendinti, o eigoje atsiradę pokyčiai bus lengviau įgyvendinami. Taip maksimaliai sumažinama netikėtumų ir neatitikimų, biudžeto ar projekto vykdymo trukmės svyravimų, nes kiekvienas etapas, net ir pats mažiausias, yra testuojamas ir derinamas su klientu. Tai ypač svarbu IT projektuose, kuriuose būtina pakeitimus daryti kuo anksčiau, o ne tada, kai visas projektas jau yra baigtas.

Agile metodikos sėkmės paslaptis

Dalis – vietoje visumos, taip būtų galima apibūdinti Agile metodiką. Visgi, kokie šios metodikos privalumai, privertę projektų vykdytojus rinktis būtent Agile metodą?

  • Lengviau, greičiau, paprasčiau. Taikant Agile metodiką, dažniau išvengiama klaidų ir neatitikimų. Taip projektas įgyvendinamas per trumpesnį laiką ir žymiai lengviau, nes nereikia atlikti papildomo darbo.

  • Pigiau. Kai išvengiama nesusikalbėjimo su klientais ir nepatenkintų iliuzijų, pavyksta gerokai sutaupyti, nes nereikia keisti/perdaryti viso projekto ar koreguoti esminių jo dalių.

Vadinasi, taikant Agile metodiką, projektus pavyksta įgyvendinti gerokai greičiau ir lengviau, lyginant su įprastu projektų valdymu. Todėl tai ekonomiškai palankesnė metodika.

Populiariausias Agile metodas – Scrum

Šio metodo esmė – bendradarbiavimas komandos viduje ir noras pasiekti reikiamą rezultatą tinkamu būdu per trumpiausią laiką. Taikant šį metodą, projektas įgyvendinamas etapais, kurie yra nuolat aptariami ir, jeigu reikia, tobulinami. Scrum metodui būdingi skirtingi įvykiai: sprintai (trumpos iteracijos, kurių metu užbaigiamos stambios užduotys), planavimo sesijos (jų metu išrenkamos ir priskiriamos užduotys tolesniam sprintui), sprinto pabaigos susitikimai (analizuojama praėjusio sprinto patirtis: kaip ir kodėl užduočių laikas skyrėsi nuo realiai prie jų praleisto laiko. Be to, aptariama, ar projektas yra įgyvendintas iki galo).

Nuotraukos šaltinis: unsplash.com

Kad projektų vystymas nebūtų tikras iššūkis

Svarbu pasirinkti patikimą metodiką, kuri padėtų įgyvendinti projektą žymiai lengviau, greičiau ir pigiau. Šiandien viena iš populiariausių metodikų – Agile, kurios esmė – projekto skaidymas etapais. Šis metodas skiriasi nuo įprasto projektų valdymo tuo, kad leidžia užtikrinti, jog vykdomas projektas tikrai tilps į biudžetą, bus įgyvendintas laiku ir pasieks iškeltą tikslą. Taip pat svarbu tai, kad Agile tai – skėtinis terminas – po juo slypi ne vienas metodas, kuris vadovaujasi Agile manifesto tikslais ir principais. Kai metodas – ne vienas, žymiai lengviau pasirinkti kiekvienai įmonei tinkantį metodą pagal jos dydį ir prioritetus. Tada projektus įgyvendinti tampa žymiai lengviau.

Užsakymo Nr. KMC2010032

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: