Organizatorių archyvo nuotr.

Vinilinės plokštelės, dažnai dar vadinamos paprasčiausiais vinilais, šiomis dienomis, kartu su plokštelių grotuvais sulaukia itin didelio visuomenės susidomėjimo. Vintažinėmis laikytos ir daugelio žmonių iki šiol laikomos vinilinės plokštelės išgyvena tarsi savo renesansą. Į madą grįžta ne tik prieš kelis dešimtmečius buvusi madinga ir populiari muzika bei atlikėjai, bet ir šių dienų muzikantai savo albumus išleidžia būtent vinilų formatu. Melomanai, muzikos mylėtojai labai vertina ir saugo vinilines plokšteles, dalis žmonių – jas kolekcionuoja. Nors daugeliui atrodo, kad vinilinės plokštelės yra pasenusios, niekuo neypatingos, jos iš tiesų suteikia visiškai kitokias muzikos klausymosi patirtis, nei esame įpratę. Pats vinilinių plokštelių naudojimo, klausymo procesas tampa išskirtine patirtimi, o jų skleidžiami muzikos garsai yra išskirtiniai. Tad, net ir tas pats muzikos kūrinys, klausomas iš vinilinės plokštelės ir lyginamas su skaitmeniniu formatu, gali skambėti visiškai kitaip. Galima rasti įvairiausių muzikos žanrų vinilinių plokštelių, o tai reiškia, kad kiekvienas, tiek roko, tiek hiphopo ar klasikinės muzikos fanas ras sau tinkamą vinilą. Tačiau, planuojant įsigyti ar jau įsigijus vinilines plokšteles, labai svarbu žinoti, kad joms reikalinga tinkama, speciali priežiūra. Neprižiūrimos ir nevalomos vinilinės plokštelės greičiau nusidėvės, o tai reiškia, kad negalėsite jomis mėgautis, klausydamiesi girdėsite nešvarų, trukdžių pilną garsą.

Vinilinių plokštelių laikymas

Vinilinės plokštelės reikalauja specialios priežiūros, atsakingo laikymo, siekiant, kad juos tarnautų ilgai ir leistų mėgautis kokybiškais muzikos garsais. Na, o specialistai teigia, kad tinkamai laikant, sandėliuojant vinilines plokšteles, jų nereikės taip dažnai valyti.

Daugelis laikosi nuomonės, kad popieriniai dėklai, kuriuose būna supakuotos vinilo plokštelės ir yra vienintelis būdas jas laikyti. Tačiau, tai ne pats geriausias laikymo būdas, kadangi, šie dėklai gali pažeisti plokšteles chemiškai. Na, o vieninteliai saugūs ir tinkami dėklai yra tie, kurie yra gaminami iš plastiko. Taip pat, labai svarbu žinoti, kad vinilines plokšteles būtina laikyti vertikalioje padėtyje, negalima jų suspausti į krūvą. Vinilų laikymas horizontaliai ir sukrovimas vienas ant kito gali juos deformuoti.

Tiesa, labai svarbus ne tik pats vinilinių plokštelių sandėliavimas, bet ir laikymas rankose, jais naudojantis. Atminkite, kad svarbiausia yra neliesti vinilinės plokštelės paviršiaus. Imant vinilą į rankas, labai svarbu pirštus laikyti ant užklijuotos plokštelės etiketės, išorinio krašto. Tokiu būdu, bus užkertamas kelias riebalų dėmių, kurios susidaro nuo pirštų, atsiradimui ant vinilinės plokštelės paviršiaus. Na, o kaskart naudojant, grojant vinilinę plokštelę, naudinga ją nušluostyti specialiu, anglies pluošto šepetėliu ar, blogiausiu atveju, šluoste. Žinoma, ir pats plokštelių grotuvas privalo būti švarus ir prižiūrimas – taip, vinilinė plokštelė nesusibraižys ir tarnaus ilgiau.

Skirtingi vinilinių plokštelių valymo būdai

Vinilinių plokštelių valymas, dažnu atveju, yra neišvengiamas. Tačiau, naudinga žinoti, kad sėkmingam ir efektyviam jų valymui gali būti pasitelkiami skirtingi valymo būdai.

Greitasis vinilinių plokštelių valymas

Greitasis valymo būdas yra būdas, kai vinilinę plokštelę nuvalote prieš ir po kiekvieno klausymo. Tokiu būdu, išvengiamos riebalų dėmės nuo rankų, nušluostomos dulkės, kurios braižo paviršių. Na, o šiam valymo būdui atlikti reikalingas specialus anglies pluošto šepetėlis, skirtas būtent vinilų valymui. Dažnai, toks šepetėlis yra vadinamas antistatiniu, vinilinių plokštelių valymo šepetėliu. Jis ne tik pašalina dulkes, riebalus ir nešvarumus, bet sumažina plokštelės paviršiaus įsielektrinimą. Jei nerandate tokio šepetėlio, galite naudoti ir mikropluošto šluostę. Valant su ja, reikėtų valymą atlikti sukamaisiais judesiais.

Intensyvus rankinis valymas

Jei ant turimų vinilinių plokštelių pastebite susikaupusį dulkių ir nešvarumų sluoksnį, jums prireiks intensyvesnio valymo, kuris dažnai yra vadinamas generaliniu. Tokiam valymui prireiks specialių priemonių. Visų pirma, reikės jau anksčiau minėto vinilinių plokštelių šepetėlio, mikropluošto šluostės, specialaus vinilų valiklio bei distiliuoto vandens. Specialiai vinilinių plokštelių valymui skirtas valiklis sudėtyje neturėtų turėti izopropilo alkoholio. Pirmiausia nešvarumai yra nuvalomi, išjudinami specialiu anglies pluošto šepetėliu, o vėliau, ant plokštelės yra purškiamas specialus valiklis. Valiklis padeda pašalinti susikaupusius nešvarumus, o distiliuotas vanduo galutinai nuvalo valiklį ir nešvarumų likučius. Labai svarbu atminti, kad sausinant vinilinę plokštelę ją reikėtų lengvai tapšnoti sausa mikropluošto šluoste. Na, o baigus valymą būtina leisti plokštelei tinkami išdžiūti ir svarbu įsitikinti, kad vinilas yra visiškai sausas, prieš jį grojant. Tiesa, tiems, kurie neturi lėšų specialiems vinilų valikliams, naudinga žinoti, kad vietoj jų galima naudoti actą arba indų ploviklį. Tiesa, juos svarbu skiesti su distiliuotu vandeniu. Na, o pats valymo procesas išlieka toks pats.

Vinilinių plokštelių valymas specialiu siurbliu

Nors rankinis vinilinių plokštelių valymas yra naudojamas dažniau, taip pat, galima vinilus valyti siurbliu. Tam naudojamas specialus vinilinių plokštelių siurblys, kuris nusiurbia nuo paviršiaus dulkes ir purvą, susikaupusį vinilo grioveliuose. Visą šį procesą, specialus vinilinių plokštelių siurblys, atlieka praktiškai neliesdamas vinilo paviršiaus, todėl, rizika jį sugadinti yra minimali. Vinilinė plokštelė yra įstatoma į specialiai valymui skirtą vietą siurblyje, o paspaudus mygtuką, visas valymo darbas yra atliekamas be papildomos pagalbos. Tiesa, tokie siurbliai yra brangūs, todėl, juos, dažniausiai, naudoja tik tie, kurie turi dideles vinilinių plokštelių kolekcijas.

Tinkamai prižiūrimos ir valomos vinilinės plokštelės džiugins kur kas ilgiau, o jų grojama muzika bus kokybiška! 

KMC220062

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: