© Evelinos Pabricaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Jau seniai kalbama, kad internetas sukelia priklausomybę, tik ši priklausomybė yra šiek tiek kitokia – ji nesukelia fizinių potyrių (alkoholizmas, rūkymas), tik psichologinius.

Ne vieną kartą teko pastebėti žmones, kurie be interneto negali ištverti net kelių valandų, nekalbant jau apie tai, kad kai kurie iš jų negali išverti net keliolikos minučių. Atsiradus socialiniui tinklalapiui „Facebook“, ypatingai jauni žmonės tapo ganėtinai priklausomi nuo šio tinklapio. Iš pradžių, jei neturėdavai „Facebook“ anketos, draugai stebėdavosi, kaip taip įmanoma, juk ten tiek visko daug.

Dažnai tenka išgirsti, kad šis tinklalapis iš žmogaus atima daug brangaus laiko bei mažina pasitikėjimą savimi realiame gyvenime, nes virtualus bendravimas pasidaro daug paprastesniu ir priimtimesniu. Tokie elementarūs pavyzdžiai, kaip kiekvieno gyvenimo įvykio afišavimas, siekis gauti nuolatinius „patinka“ paspaudimus, kuriuos psichologai dar vadina „emociniais paglostymais“, leidžia galvoti, kad žmogus po truputį tampa priklausomas nuo šio tinklapio, nors kaip ir kiekvienas, kuris turi priklausomybių, to nepripažįsta. Tad kokie galėtų būti 10 požymių, kurie leistų suprasti, jog tampi priklausomu nuo „Facebook“?

1. Vos atsibudus, puolate tikrinti „Facebook“ naujienas

Jei vos atmerkus akis ryte, pirma šovusi mintis jums yra pasitikrinti „Facebook“ profilį visiškai be jokio rimto tikslo (atmetant rimtus dalykus, kaip darbas, studijos ir t.t.), reikėtų rimtai susimąstyti, ar nesate priklausomas nuo virtualių socialinių ryšių.

2. Neturėdami galimybės pasitikrinti „Facebook“ paskyros tampate neramūs, susirūpinę

Tenka dažnai girdėti : „Nebuvau „Facebook‘e“ visą dieną, būtų laikas prisėsti prie kompiuterio“ arba „Visą savaitgalį būsiu gamtoje, tad neturėsiu galimybės prisijungti prie „Facebook“, nerašykite ten“. „Facebook“ trūkumas neturėtų sukelti jums nemalonių emocijų ar nerimo.

3. Lažybos ar bandymas apriboti savo lankymosi laiką „Facebook“

Ne vieną kartą teko matyti bei girdėti, kaip žmonės lažinasi ar nusprendžia, kad jei kažko nepadarys, savaitę, mėnesį ir t.t. nesilankys šiame tinklalapyje. Kodėl gi negalima būtų be lažybų tą sutartą laiką skirti apsilankymui sporto salėje ar mokytis šokti? Ne gi jūs tiesiog negalite paimti ir išjungti „Facebook“ anketos su niekuo nesilažindami?

4. Kai vos sužinoję kažką apie naują renginį, įvykį ar žmogų, informacijos puolate ieškoti „Facebook‘e“

Niekas jums to nedraudžia, bet yra tokių žmonių, kurie neradę informacijos šiame tinklalapyje, kitomis informacinėmis priemonėmis net nepasinaudoja…

5. Kai įsijungę internetinę naršyklę, net patys to nejausdami, įvedate „Facebook“ internetinį adresą

Galite juoktis, tačiau šis teiginys ne iš piršto laužtas – teko matyti net kelis tokius pavyzdžius, kai žmogus, kalbėdamas apie vieną tinklalapį, internetinėje naršyklėje suveda „Facebook“ internetinį adresą, o po to nusijuokęs pasako „Oi, įprotis“. Nuskamba kaip prisipažinimas, kad vis dėl to, priklausomybė šiam tinklalapiui – tikrai įmanoma.

6. Jūsų asmeninis gyvenimas tampa viešu

Gan keista, kai žmogus savo asmenines problemas, džiaugsmus ar liūdnesnes akimirkas paviešina vietoj to, kad pasidalintų tuo su artimiausiais žmonėmis. Reikėtų susimąstyti, jog jūs tampate priklausomu nuo kitų žmonių nuomonės, nors žmonės, esantys realiame gyvenime, turėtų būti jums svarbiausi.

7. Didesnį pasitenkinimą jums teikia virtualus bendravimas „Facebook“ erdvėje nei realybėje

Žmogų, kurio jūs beveik nepažįstate, vadinate draugu? Draugams sakote, kad neturite laiko susitikimams, tačiau „Facebook“ anketoje visada esate „online“? Bendraudamas virtualiai, jaučiatės šaunesnis, nei realybėje? Išjunkite „Facebook“, jūs tampate nuo jo priklausomas ir griaunate santykius su tikrais draugais.

8. Jei „Facebook“ anketoje tampate tokiu žmogumi, kokiu neesate realybėje

Jūsų gražiausios nuotraukos, patalpintos „Facebook‘e“, sulaukia labai daug dėmesio ir komplimentų, tačiau realiame gyvenime jūs savo grožio neatskleidžiate? Veliatės į įvairiausias diskusijas, dalinatės protingomis mintimis, tačiau susitikus su jumis, neturite ką pasakyti? Atskleiskite save realybėje, netapkite priklausomybės „Facebook“ auka.

9. Kai aukojate savo miegą, pietų pertrauką, paskaitas ar susitikimus vien tam, kad „Facebook‘e“ pabaigtumėte žaisti savo mėgstamą žaidimą

Taip, galbūt tai būtų galima pavadinti priklausomybe žaidimams, tačiau greičiausiai apie tokius „Facebook“ žaidimus, kaip „Farmville“, girdėjote daug atsiliepimų. Gal būt jums teko matyti reklamą apie internetinį planą, kurioje yra pašiepiamas šis žaidimas. Reklamos siužetas toks, kad nusivylęs mažos mergaitės tėtis maldauja kaimynės, jog ši įjungtų internetą, nes dukra jau kelinta diena negali pašerti savo gyvūnų, nuimti derliaus. Žmogau, geriau padėk tėvams nupjauti žolę, nukasti bulves,nugrėbti lapus ar sunešti malkas, manau, tai bus naudingiau tiek tau, tiek pradžiuginsi tėvus savo pagalba. Internetinės avys, karvės, malkos ar obuoliai sotumo nepriduos ir žiemą nesušildys.

10. Valandų valandas praleidžiate be tikslo naršydamas „Facebook’e“

Jei sugebate 30 minučių laukti, kol jums kas nors parašys, užtrukti valandą, kol peržiūrėsite visas draugų nuotraukas ir naujus įrašus, pusdienį žaisti įvairiausius žaidimus, aukoti savo brangų laiką tokiems niekams, vadinasi esate priklausomas nuo „Facebook“. Laikas susimąstyti, kad savo gyvenimą švaistote veltui, kai vietoj to galėtumėte jį praleisti savęs tobulinimui ir realaus gyvenimo teikiamiems malonumams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: