lsp.lt nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad kai kurie krizės metais didelių atidėjinių padarę bankai, mokėję mažesnį pelno mokestį, atgaline data tai turės padaryti dabar.

“Bus pareikalauta, kad keli bankai susimokėtų – bus pareikalauta, kad būtų atstatyta apskaita – sutvarkyta finansinės atskaitomybės dokumentacija, parodyta iš tikrųjų, kokios buvo sąnaudos, kad būtų sutvarkyta, kad blogų paskolų portfelis būtų daug mažesnis. Kad rizikingų paskolų, kurios priklauso ketvirtai ar penktai grupei, skaičius turėtų būti mažesnis”, – LRT laidai “Dėmesio centre” pirmadienį sakė A.Butkevičius.

Pasak premjero, kai kurie bankai sunkmečiusukaupė didesnį blogų paskolų portfelį nei leido normatyvai, o tai leido sumažinti apmokestinamąjį pelną.

“Ekonominiu sunkmečiu kai kurie bankai blogų taip vadinamą paskolų portfelį sukaupė didesnį negu leido normatyvai ir kita finansų apskaitos tvarka. Kai blogų paskolų portfelis didėja, jis sumažina apmokestinamąjį pelną – tu sumoki daug mažesnį pelno mokestį”,- aiškino A.Butkevičius.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas LRTradijui antradienį teigė, kad kol kas niekas nesiūlo keisti įstatymų, kad bankai būtų apmokestinami kitaip. Anot jo, Seimo Biudžeto ir finansų komitete svarstant bankų apmokestinimą, buvo pripažinta, kas “bankų atidėjiniai – adekvatūs”.

“Aukšto lygio specialistai ir vadovai diskutavo, iš viso apie 30 žmonių, informacija buvo pateikta detali, vertinimai padaryti išsamūs ir, mano nuomone, buvo iš esmės pripažinta, kad bankų atidėjiniai adekvatūs. Dėl atidėjimų niekas įstatymų keisti nesiūlė ir nematė jokio poreikio”, – teigė S.Kropas.

Pasak jo, bankų apmokestinimas Lietuvoje atitinka ESreikalavimus.”Lietuvos mokesčių bazė ir mokesčių šitos srities atitinka reglamentavimas ES tendencijas”, – LRT sakė S.Kropas, pasak kurio, panaši praktika, kaip ir Lietuvoje, dėl atidėjinių ir bankų apmokestinimo taikoma 17-oje ES šalių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: