lsdp.lt archyvo nuotr.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį pranešė davęs pavedimą išsiaiškinti, kodėl 2010 metais Seimas atmetė įstatymo projektą dėl pavardžių rašybos nelietuviškais rašmenimis.

Tuomet pats A.Butkevičius taip pat nepalaikė šio įstatymo per šį balsavimą susilaikydamas.

“Šiandien anksti ryte buvo duotas pavedimas išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių buvo tas įstatymo projektas atmestas. Nes man šiandien dar rūpi, dėl ko vyko toks balsavimas, netgi ir būnant opozicijoje, kai kurie tikriausiai taip balsavo, taip pat ir aš, man atrodo”, – “Znad Willi” radijui sakė premjeras.

2010 metų balandį balsuojant dėl Vardų ir pavardžių dokumentuose įstatymo “už” balsavo vienintelis socialdemokratas – buvęs premjeras Gediminas Kirkilas. Trys socialdemokratai buvo prieš, o aštuoni susilaikė.

Už tuometinio premjero konservatoriaus Andriaus Kubiliaus pateiktą projektą balsavo aštuoni jo partijos bendražygiai, prieš buvo 11, o 15 susilaikė.

Kalbėdamas apie vietovardžių rašybą tautinės mažumos kalba, A.Butkevičius penktadienį sakė, kad Vyriausybės darbo grupė kovo mėnesį turėtų pateikti išvadas.

Paklaustas, ar pats pritartų, kad vietovardžius būtų leidžiama rašyti ne tik lietuvių, bet ir tautinės mažumos kalba, premjeras tiesiai neatsakė:”Visada spręsime pagal mūsų tiek tarptautinę, tiek Lietuvos teisę”.

Užsienio reikalų ministras socialdemokratas Linas Linkevičius interviu Lenkijos žiniasklaidai atsiprašė dėl 2010 metų balsavimo, kuris įvyko tą pačią dieną, kai į Vilnių atvyko tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis).

“Tai didelė gėda. Prezidentas Lechas Kaczynskis buvo didelis Lietuvos draugas. Apmaudu, kad taip nutiko jo vizito metu. Tuomet nebuvau deputatas, tačiau norėčiau už tai atsiprašyti”, – ketvirtadienį paskelbtame interviu dienraščiui “Rzecpospolita” sakė ministras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: