(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkė gydytoja Virginija Gailienė pristatė posėdžio programą, susirinkusiems trumpai paaiškino bendruomenės sveikatos tarybos tikslus.

Posėdžio dalyvius pasveikino miesto meras Andrius Kupčinskas. „Bendruomenės sveikatos taryba įsteigta miesto Tarybos sprendimu. Malonu, kad yra kuo pasidžiaugti. Sėkmingai startavo Visuomenės sveikatos biuras. Visuomenės sveikatos taryba skiria atitinkamą dėmesį, kad visuomenės sveikata būtų geresnė. Malonu, kad skatinamas visuomenės fizinis aktyvumas, rūpinamasi neįgaliųjų, senjorų sveikata”, – sakė meras Andrius Kupčinskas.

Konferencijoje dalyvavo mero pavaduotojas Algimantas Kurlavičius, tarybos narės Loreta Kudarienė ir Irena Gerčienė. A. Kurlavičius pažymėjo, jog labai svarbu, jog „miesto Tarybos nariai įsiklausytų į specialistų nuomonę, o tada priimtų teisingus sprendimus”. L. Kudarienė apgailestavo, kad posėdyje dalyvauja nedaug miesto Tarybos narių. „Čia yra galimybė susipažinti su visomis finansuotomis programomis. Vienos tęstinės, kitos naujos. Dabar matysime, kurios programos pasiteisino, kurias numatysime šiems metams”, – sakė Tarybos narė.

Posėdyje buvo perskaityti keli pranešimai. Nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriato vadovas Romualdas Žekas žmogaus gyvenimą, visuomenės sveikatą vaizdžiai palygino su tekančia upe. Rami tėkmė simbolizuoja ramų gyvenimą, o krioklys staigų pasikeitimą, netikėtumą, sveikatos sutrikimą, nelaimę. Kai iškyla sveikatos problemos, tuomet veikia visos gelbėjimo tarnybos, skiriamos didelės lėšos. Tuo tarpu rami tėkmė dažnai nesulaukia paramos, o jai turėtų būti skiriamas atitinkamas dėmesys, tuomet nebūtų ir „krioklių”.

Gera sveikata – tai sveikas gyvenimo būdas, sveika mityba, sportas, nerūkymas, atsisakymas svaigalų ir t.t. Reikia pripažinti, kad ne visi žmonės sugeba sveikai gyventi be atitinkamo švietimo ir paskatinimo.

Bendruomenės sveikatos tarybos paskirtis šviesti visuomenę, skatinti sveikai gyventi. Tam reikalingos mažesnės išlaidos, o rezultatai žymiai geresni, nei pasiekiami gydant sergančius. Šviesti visuomenę būtina įvairiausiomis priemonėmis, tą daryti reikia nuolat ir kantriai.

VDU profesorius Antanas Goštautas susirinkusiems kalbėjo apie atliekamą sunkų, daug pastangų reikalaujantį darbą su mokiniais dėl nerūkymo. Jis teigė, kad kantrus darbas duoda pastebimus rezultatus. Su mokiniais reikia dirbti skirstant juos pagal amžiaus grupes. Su mažesniais reikia dirbti vienaip, o su vyresniais jau kitaip.

Rūkančių mokinių vis daugėja, o dėl rūkymo ir girtuokliavimo vystosi įvairios ligos, todėl prevencinį darbą reikia ir būtina dirbti. Šis darbas neturi pasireikšti akcijomis ir negali būti trumpalaikis, nes tuomet gerų rezultatų nepasiekiama – veltui švaistomos lėšos.

Kiti pranešimai taip pat buvo apie visuomenės švietimą ir prevencinį darbą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: