© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aiški dauguma amerikiečių palaiko JAV vyriausybės programas, pagal kurias renkami duomenys apie telefoninius pokalbius, siekiant užkirsti kelią galimiems teroro išpuoliams, rodo pirmadienį paskelbti dienraščio “The Washington Post” ir sociologinių tyrimų agentūros “Pew Research Center” apklausos rezultatai.

Nors JAV žvalgybos bendruomenė susirūpinusi dėl kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) nutekintos informacijos apie vyriausybės vykdomą privačių interneto vartotojų veiklos stebėseną ir duomenų apie Amerikos piliečių telefoninius pokalbius rinkimą, amerikiečiai atrodo stebinamai pakantūs faktui, kad jų privatumas iš dalies aukojamas nacionalinio saugumo vardan.

Iš viso 56 proc. amerikiečių sakė apklausos organizatoriams, kad jiems atrodo “priimtina”, jog Nacionalinio saugumo agentūra renka duomenis apie milijonų JAV gyventojų telefoninius pokalbius pagal slapto teismo orderius, o 41 proc. respondentų tokia programa atrodo nepriimtina.

45 proc. sakė, kad vyriausybė galėtų žengti toliau ir stebėti kiekvieno veiklą internete, jeigu tokia informacija leistų užkirsti kelią naujoms teroro atakoms, panašioms į įvykdytas 2001 metų rugsėjo 11-ąją.

Tačiau nedidelė mažuma – 52 proc. sakė esantys nusistatę prieš tokias ekstremalias priemones.

29 metų E.Snowdenas šiuo metu slapstosi Honkonge, turinčiame ekstradicijos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis. Jis bendradarbiauja su Didžiosios Britanijos dienraščiu “The Guardian”, kuris atskleidė E.Snowdeno tapatybę jo paties prašymu.

Pareigūnai atsisakė komentuoti, ar Vašingtonas planuoja reikalauti E.Snowdeno ekstradicijos.

Tačiau JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) teigė, kad nutekinus tą įslaptintą informaciją buvo labai sutrikdytos Amerikos žvalgybos pastangos, ir perdavė šią bylą Teisingumo departamentui, kuris pradėjo tyrimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: