Apdovanoti gražiausių Kauno rajono sodybų savininkai
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Jau daugiau kaip dešimtmetį Kauno rajono savivaldybė tęsia tradiciją – renka gražiausiai tvarkomas rajono gyventojų sodybas.

Šiemet konkurse dalyvavo 42 šeimos iš 20 seniūnijų, buvo vertinamos gražiausios kaimo, gražiausios ūkininko sodybos, renkamas gražiausiais namo sklypas ir gražiausia kaimo gyvenamoji vietovė. Nugalėtojams Kauno rajono savivaldybės vadovai Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje surengtoje šventėje įteikė ąžuolo lentas, liudijančias kurioje kategorijoje konkurso dalyviai šiemet pripažinti geriausiais.

Fabijorita ir Laimutis Makauskai iš šventinio renginio į namus Valmantiškių kaime (Vilkijos apyl. sen.) grįžo su aukščiausi apdovanojimu nominacijoje „Gražiausia sodyba 2011m.“.

Šiųmetinės gražiausiai tvarkomos sodybos šeimininkai sakė esantys pensininkai ir negalintys daug lėšų skirti aplinkos gražinimui. Tačiau viską, ką daro, daro su didžiule meile. „Grožį kuriame tėviškėje“, – su pasididžiavimu sakė Laimutis Makauskas.

I vieta nominacijoje „Gražiausias namo sklypas 2011m.“ skirta Gintarės ir Arūno Vilbikių sodybai. Šlienavos kaime (Samylų sen.) įsikūrę Vilbikiai nuo tiesioginių darbų likusį laiką sakė skiriantys aplinkai puoselėti. Belieka tik spėlioti, kada grožio oazę spėja kurti Babtų seniūnijos ūkininkai Džiuljetos ir Leono Rudinskai, nugalėję nominacijoje „Gražiausia ūkininko sodyba 2011m.“

„Esame be galo dėkingi visiems konkurse dalyvavusiems sodybų šeimininkams, kad svetingai įsileido, parodė puoselėjamus kiemus, namų aplinkas, stebino savo išradingumu ir darbštumu: parodydami tai, ką sukūrė, jie ne tik pasidalija savo nuveiktu aplinkos kūrimo darbu, bet ir įkvepia kitus ieškoti, kurti ir dirbti.

Žvelgiant į su meile tvarkomas sodybas kyla pasididžiavimas Kauno rajono žmonėmis, jų darbštumu. Šie metai yra ypatingi, nes Savivaldybė organizavo net tris konkursus: gražiausių sodybų, gražiausių sodų ir gražiausiai tvarkomų seniūnijų. Tuo norime pabrėžti, kad grožis turi būti kuriamas kompleksiškai: ne tik mūsų kiemuose, bet ir aplink juos, įtraukiant seniūnijų darbuotojus, puoselėjant viešąsias erdves ir siekiant, kad grožis nesibaigtų ties nuosavo sklypo ribomis, o darniai įsilietų į mūsų visų – miestelio, kaimo, gyvenvietės – bendrą aplinką“, – sakė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Vertinant sodybas daugiausia balų buvo skiriama už sodybos pastatų, sodo, daržo, gėlynų, žaliųjų vejų, poilsio zonų, takelių ir kitų elementų išdėstymą. Daug dėmesio skirta ir sodybų originalumui, etnografiniams elementams, spalvoms bei regionui būdingų medžiagų panaudojimui, mažosios architektūros elementams (pavėsinėms, vandens telkiniams, šuliniams).

Komisijos pirmininkė, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Raminta Popovienė sakė, kad gražiausias Kauno rajono sodybas šiemet renkančiai Savivaldybės komisijai teko nelengva užduotis. Seniūnų pasiūlytos sodybos buvo savaip išskirtinės, tad nugalėtojas buvo renkamas peržiūrėjus gražiausius kiemus net kelis kartus.

„Pirmiausia mano žvilgsnis į statinių ansambliškumą. Sodybose nebuvo aiškių kontrastų tarp pagrindinio gyvenamojo namo ir kitų sklypo statinių ir įrengimų. Vienaip ar kitaip buvo pasistengta suderinti apdailos medžiagas, spalvas, atkartoti kai kuriuos namo elementus pavėsinių, pagalbinių statinių ar tvorų dalyse.

Gal kiek disharmonijos į tą subtilią aplinką savo intensyvia spalva ir dirbtine supančiai aplinkai svetima forma bei medžiaga įnešė lauko baseinai. Buvo tikrai itin puikių sprendimų, kurie „apramino“ šį įrenginį – atskyrimas gyvatvorės tvorele ar išradinga neapibrėžto kontūro akmenų danga aplink jį“, – pastebėjimais dalijosi komisijos narė, Urbanistikos skyriaus vyr. architektė Irena Bertašiūtė.

„Renkant gražiausią ūkininko sodybą vėlgi laikėmės nustatytų konkurso vertinimo kriterijų, tačiau vykdomos veiklos mastai ir specifika vertė mus būti atlaidesniais vertinant ūkio estetinę pusę. Pirmosios vietos nugalėtojas komisijos nariams pateikė staigmeną ir privertė aiktelėti komisijos narius – labai racionaliu gėlynų ir dekoratyvinių augalų grupių išdėstymu, estetiškai sutvarkyta ne tik gyvenamąja aplinka, bet ir gamybine bei technikos laikymo zonomis. Jos susilieja organiškai su supančia gamtine aplinka, teritorija“, – prisiminė Aplinkos skyriaus vyr. specialistė Giedrė Juknienė.

Nauja tradiciniame renginyje tai, kad prizus įsteigė S.Zarecko gėlininkystės ūkio vadovas Simas Zareckas, Kauno miškų ir Dubravos eksperimentinė mokomoji miškų urėdijos bei UAB „Terra animalis“.

Į visų konkurse dalyvavusių šeimų namus iškeliavo pušelės – visžaliai medžiai, simbolizuojantys nemirtingumą, o kadangi atlaiko stiprius vėjus, tapę dvasinės jėgos ir gyvybingumo simboliu. Dvasinės stiprybės su viltimi, kad grožis taps grandininke reakcija, linkėta visiems konkurso dalyviams. Komisijos nariai patikino, kad vasarą užsuks į gražiausias sodybas pažiūrėti, kaip prigijo dovanoti medeliai. Renginyje koncertavęs Edmundas Kučinskas dainavo: „Šiandien – ne paskutinis vakaras drauge“. Tai buvo tarsi pažadas, kad grožio puoselėtojai Kauno rajone ir ateityje bus pastebėti paskatinti, įvertinti ir pagerbti.

Konkurso nugalėtojai:

Nominacijoje „Gražiausia sodyba 2011m.“

I vieta – Fabijoritos ir Laimučio Makauskų sodybai (Vilkijos apyl. sen., Valmantiškių k.).

II vieta – Ritos ir Arūno Drumstų sodyba (Vandžiogalos sen., Padaugupės k.).

III vieta – Vidos ir Romualdo Andriuškevičių sodybai (Babtų sen., Babtų mstl., Beržų g. 1).

Nominacijoje „Gražiausias namo sklypas 2011m.“

I vieta – Gintarės ir Arūno Vilbikių sodybai (Samylų sen., Šlienavos k.).
II vieta – Daivos ir Kęstučio Sasnauskų sodybai (Kulautuvos sen., Kulautuvos mstl., Kranto g. 87).
III vieta – Janinos ir Sigito Kasakaičių sodybai (Karmėlavos sen., Ramučių k., Parko g. 26).

Nominacijoje „Gražiausia ūkininko sodyba 2011m.“

I vieta – Džiuljetos ir Leono Rudinskų sodybai (Babtų sen., Kikonių k.).
II ir III vietos komisija nusprendė neskirti.

Nominacijoje „Gražiausia kaimo gyvenamoji vietovė 2011m.“

I vieta – Pociūnų kaimui.
II ir III vietos komisija nusprendė neskirti.

Paskatinamieji prizai skirti:

Editos ir Ričardo Dagilių sodybos šeimininkams (Samylų sen., Girionių k.) – už senovinės kaimo statybos ir mažosios architektūros išsaugojimą.

Ramutei ir Juozui Martikaičiams (Garliava, Bijūnų g. 18) – už originaliai tvarkomą aplinką.

Ingai ir Vladui Vidrevičiams (Garliavos apyl. sen., Naugardiškės k., Medžiotojų g. 14) – už moderniai tvarkomą aplinką.

Vilhelminai Kakanienei ir Gediminui Šneideriui (Raudondvario sen., Didvyrių k., Laimės g. 14B) – už augalų įvairovę ir gausą.

Virginijai ir Algirdui Bielskiams (Zapyškio sen., Kluoniškių k., Beržų g. 13) – už tradicinių ir modernių augalų suderinimą.

Linai ir Kęstučiui Bružikams (Alšėnų sen., Dievogalos k.) – už nuolatinį ūkio aplinkos tvarkymą ir puoselėjimą.

Inesai ir Olegui Naturjevams (Vandžiogalos sen., Didžiųjų Ibėnų k.) – už šeimyninių tradicijų tęstinumą.

Alinai ir Laimiui Šileikiams (Zapyškio sen., Kuro k.) – už darbščias rankas ir jaunatvišką entuziazmą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: