(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vakar Ramučiuose (Kauno r.) vykusiame Karmėlavos seniūnijos gyventojų susitikime su žemės ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi bei socialinės apsaugos ir darbo ministru Donatu Jankausku, daugiausiai klausta dėl žemės nuosavybės tvarkymo procedūrų, paramos melioracijos darbams ir sudėtingos socialinių išmokų tvarkos. Į renginį atskubėjęs žemės ūkio ministras sulaukė išskirtinio dėmesio – Pakaunės gyventojai jo kalbą sutiko plojimais. Porą valandų trukusiame susitikime du ministrai vienas paskui kitą atsakinėjo į šūsnius raštu pateiktų susirinkusių gyventojų klausimų.

Aktyvūs Pakaunės gyventojai, iš anksto sužinoję apie jų į Seimą išrinkto nario, dabartinio ministro D. Jankausko susitikimą su rinkėjais, organizatorių paprašė į renginį pakviesti ir žemės ūkio ministrą. Mat Karmėlavos seniūnijos gyventojai – vieni iš tų, kurių keliami įsisenėję klausimai dėl žemės nuosavybės yra bene opiausi visoje Kauno apskrityje. Tarp Kauno ir Ramučių keliolika metų formuojamoje Laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) iki šiol niekaip nepavyksta išspręsti žemės paėmimo valstybės reikmėms klausimo iš čia žemę turinčių savininkų. Procedūrą stabdo ginčai dėl žemės vertės – atlygio savininkams, kurį jie gautų perdavę turimą nuosavybę valstybės reikmėms.

„LEZ formavimas ir žemės paėmimo tvarka valstybės reikmėms neturi nei nuskriausti čia žemę turinčių tikrųjų savininkų, nei leisti iš šio sandėrio pasipelnyti šiose vietose žemę apdairiai įsigijusiems spekuliantams“, – susitikime su Karmėlavos seniūnijos gyventojais sakė žemės ūkio ministras K. Starkevičus.

Kaip visada gerų naujienų susitikimuose su rajonų gyventojais nestokojantis žemės ūkio ministras susirinkusiuosius informavo apie jau artimiausiu metu vyksiančius esminius pasikeitimus žemės nuosavybės tvarkymo procedūrose. K. Starkevičius teigė, kad šiuo metu ruošiamasi žemės tvarkymo darbų revizijai, kuri duos neabejotiną naudą visų pirma patiems žemės savininkams – žadama, kad daugelis žemės tvarkymo procedūrų sutrumpės iki minimalaus laikotarpio – mėnesio.

Gyventojai žemės ūkio ministrui klausimų turėjo dėl keliolika metų apleistų, neprižiūrėtų melioracijos griovių, melioracijos įrenginių priežiūros, apleistų žemių, ES paramos skyrimo. Ir nors žemės ūkio ministro atsakymų ir pateiktos gausios informacijos apie palankias galimybes kaimo vietovėse kurti verslą bei naudotis ES supaprastinta parama galimybes susirinkusieji klausė susidomėję, po renginio akis į akį pabendrauti su K. Starkevičiumi apstojo būrys vietinių gyventojų.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: