© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Apie tūkstantis žmonių šeštadienį surengė taikią protesto demonstraciją prie Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo vietos Australijos mieste Brisbane, nepabūgę didelės kaitros ir sutelktų stiprių policijos pajėgų, kad atkreiptų dėmesį į aktualias problemas.

Ši demonstracija vyko mieste, kuriame eismas buvo iš dalies paralyžiuotas dėl dviejų dienų forumo, kuriame susitinka kai kurie įtakingiausi pasaulio lyderiai, kaip JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

“Jie sako “karas”, mes sakome “gerovė”, – skandavo dalis protestuotojų, prižiūrimų daugybės policininkų, kai kiti laikė plakatus su šūkiais prieš skurdą ir nelygybė. Oro temperatūra tuo metu buvo didesnė negu 30 laipsnių Celsijaus.

Demonstrantai siekė atkreipti dėmesį į įvairiausias problemas, tarp kurių ir tos, kurios jau pateko į G-20 derybų akiratį – kovą su pasaulinio klimato pokyčiais, socialinę nelygybę ir konfliktą Ukrainoje.

74 metų June Norman (Džun Norman) sakė atėjusi į mitingą, nes nori, kad klimato pokyčių tema būtų oficialiai įtraukta į G-20 diskusijų programą, kurią Australija stengėsi susiaurinti iki ekonomikos klausimų.

“Esu čia, kad atkreipčiau dėmesį į faktą, jog (Australijos) premjeras neįtraukė klimato pokyčių į G-20” susitikimo darbotvarkę, pabrėžė ji.

Per kitą protestą, kurio dalyviai simboliškai atsigulė ant žemės, vaizduodami žmones, žuvusius per liepą įvykusią tragediją, kai virš rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės “Malaysia Airlines” reiso MH17 lėktuvas. Jie tvirtino, kad V.Putino rankos suteptos tų aukų krauju ir kad jis nepageidaujamas Australijoje.

“Vienas iš Australijos privalumų – kad visokiausių požiūrių besilaikantys žmonės gali pagarsinti savo pažiūras demokratinėje visuomenėje, tačiau prieš tokią visuomenę nusistatęs Putinas”, – sakė Australijos Ukrainos organizacijų federacijų atstovas Pete’as Shmigelis (Pitas Šmigelis).

Kitas protestuotojas, vardu Seanas Cleary (Šonas Kliris), sakė norintis atkreipti dėmesį į padėtį Meksikoje, kur 43 studentai veikiausiai buvo nužudyti vieno narkotikų kontrabandininkų kartelio, veikusio išvien su korumpuotais policijos pareigūnais.

Neįprasčiausiai atrodė G-20 šalininkų demonstracija, kurios dalyviai pasisakė už laisvosios rinko kapitalizmą ir teigė, kad ši sistema padėjo milijonams Kinijos žmonių ištrūkti iš skurdo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: