© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Po audringų debatų, kurių metu kritikai abejojo vaiko pajėgumu priimti sprendimą mirti, Belgija tapo pirmąja pasaulio valstybe, leidžiančia eutanaziją nepagydomai sergantiems bet kokio amžiaus vaikams.

Nepaisydami Bažnyčios, kuri šį įstatymą vadina “per toli” žengtu žingsniu, ir kai kurių pediatrų nepritarimo, parlamento žemieji rūmai ketvirtadienį 86 balsais priėmė įstatymą, leidžiantį mirtina liga sergantiems nepilnamečiams iki 18 metų taikyti eutanaziją. Prieš įstatymo projektą balsavo 44 parlamentarai, o 12 susilaikė.

Su šiuo istoriniu įstatymu Belgija – daugiausia katalikiška šalis – tapo antrąja pasaulio valstybe po Nyderlandų, leidžiančia nepagydomai sergantiems vaikams nutraukti savo gyvenimą.

Kaimynų olandų įstatymas – pirmasis eutanazijos įstatymas pasaulyje – leidžia eutanaziją sunkiems ligoniams nuo 12 metų, bet Belgija yra pirmoji šalis, panaikinusi bet kokius suvaržymus dėl amžiaus.

Įstatymas teigia, kad bet kuris nepagydomai sergantis vaikas gali prašyti nutraukti jo kančias, jei yra “sąmoningas” ir “pajėgus blaiviai mąstyti”.

Emocingus debatus prieš balsavimą buvo pertraukęs vyras, kuris prancūziškai šaukė “žudikai” ir kuris tada buvo išvestas iš parlamento posėdžių salės.

“Tai ne eutanazijos primetimo kam nors klausimas, … o leidimo vaikui nesikankinti skausmuose”, – prieš balsavimą sakė socialistų parlamentarė Karine Lalieux (Karin Laljė).

Belgija yra viena iš trijų Europos valstybių, kuriose leidžiama eutanazija suaugusiesiems, o pernai spalį atlikta apklausa parodė, kad 73 proc. belgų pritarė tokios teisės suteikimui vaikams.

“Teisė apsvarstyti gyvenimo ir mirties klausimą negali būti taikoma tik suaugusiesiems”, – sakė liberalų parlamentaras Danielis Bacquelaine’as (Danielis Baklenas).

Turėdamas omenyje prieštaringus vertinimus dėl sprendimo nenustatyti amžiaus suvaržymų dėl “blaivaus mąstymo”, jis sakė, kad vaiko “teisinis amžius nėra tas pats, kas protinis amžius”.

Tačiau oponentai, daugiausia – centro, krikščioniškos pakraipos partijų nariai, griežtai kritikavo įstatymą dėl to, kad juo nenustatomas minimalus amžius, nuo kurio vaikas gali prašyti eutanazijos.

“PASAULIS STEBI MUS SU NUOSTABA”

Pareiškusi, kad “pasaulis stebi mus su nuostaba”, krikščionė demokratė Sonja Becq (Sonia Bek) sakė, kad vaiko “pajėgumas blaiviai mąstyti” yra “miglota” koncepcija, “pilkoji zona”.

“Kaip gydytojas nustatys, ar vaikas pajėgus blaiviai mąstyti?” – klausė ji.

Socialistų senatorius Philippe’as Mahoux (Filipas Mahu), Belgijos istorinio 2002 metų įstatymo dėl “teisės mirti” autorius ir gydytojas, ragino išplėsti įstatymą ir nepilnamečių atžvilgiu, kad būtų suformuotos teisinės gairės medikams, kurie iš gailestingumo, bet – už įstatymo ribų, padeda skausmus kenčiantiems vaikams numirti.

Eutanazija yra “didžiausias žmogiškumo gestas”, o “ne skandalas”, sakė jis. “Skandalas yra liga ir vaikų mirtys nuo ligų”, – pridūrė Ph.Mahoux.

Įstatymu numatoma eutanazijos galimybė vaikams “beviltiškoje medicininėje nuolatinės ir nepakeliamos kančios situacijoje, kurios negalima palengvinti ir kuri greitu laiku sukels mirtį”.

Pagal įstatymą būtų reikalingos gydytojų ir psichiatro ar psichologo konsultacijos, taip pat – tėvų sutikimas.

Senatas, prieš didele persvara priimdamas šį įstatymą gruodžio mėnesį, konsultavosi su dešimtimis medicinos specialistų, teisininkų ir interesų grupių.

Tačiau per viešus debatus visų tikėjimų religiniai lyderiai teigė, kad eutanazijos taikymas vaikams gali “trivializuoti” mirtį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: