© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Italijos teismas pirmadienį skyrė buvusiam premjerui Silvio Berlusconi (Silvijui Berluskoniui) septynerius metus laisvės atėmimo ir uždraudė jam eiti viešas pareigas, pripažinęs jį kaltu dėl mokėjimo už seksą su nepilnamete prostitute, taip pat piktnaudžiavus savo pareigomis, kad nuslėptų savo ryšius.

S.Berlusconi užsipuolė “neįtikėtiną nuosprendį – dar neregėtą ir negirdėtą smurtą, paskelbtą mėginant pašalinti mane iš politinio gyvenimo”, o jo advokatai sakė skųsiantys šią teismo nutartį.

Skirta bausmė buvo griežtesnė nei reikalavo prokurorai, raginę pasiųsti 76 metų milijardierių už grotų šešeriems metams. Šis nuosprendis gali sukelti pavojingą įtampą Italijos netvirtoje koalicinėje vyriausybėje.

“Buvau visiškai įsitikinęs, kad būsiu išteisintas, nes nebuvo visiškai jokios galimybės, jog būsiu pripažintas kaltu, remiantis tais įrodymais, – S.Berlusconi nurodė savo pranešime. – Esu visiškai nekaltas.”

Nuosprendis yra “visiškai nelogiškas”, teigė jo advokatas Niccolo Ghedini (Nikolas Gedinis), pritariant gausiam ekspremjero šalininkų chorui, kaltinančiam Milano teisėjus persekiojant tris kartus vyriausybei vadovavusį veikėją.

Šis nuosprendis tapo atomazga dvejus metus nagrinėtoje byloje, sukėlusioje didžiulį žiniasklaidos susidomėjimą procesu, per kurį buvo aptarinėjami audringi premjero rengti vakarėliai su striptizo šokėjomis, persirengusiomis vienuolėmis, ir erotiniai žaidimai su krūtinių neprisidengusiomis merginomis. Paskelbus nutartį, pasigirdo prie teismo rūmų susirinkusių S.Berlusconi priešininkų džiaugsmingi šauksmai ir plojimai.

Tuo tarpu šio žiniasklaidos magnato svitos nariai, kurių daugelis savo pasibjaurėjimą išliejo socialiniame tinkle “Twitter”, tvirtino, kad nuosprendis yra “beviltiškai gėdingas” – “politinė nutartis, perversmas”.

S.Berlusconi atstovas Paolo Bonaiuti (Paolas Bonajutis) sakė, kad šis nuosprendis patvirtina “mėginimą pašalinti Berlusconi iš politikos scenos … tačiau šis mėginimas, peržengiantis visas įtikinamumo ribas, žlugs.”

S.Berlusconi dukra Marina, kur yra jo investicijų bendrovės “Fininvest” valdybos pirmininkė, sakė, jog šis procesas buvo “absurdo vaidinimas, niekaip nesusijęs su teisingumu”, ir kad ekspremjero kaltę pripažįstantis nuosprendis “buvo parašytas nuo pat pradžių”.

Amerikos universiteto Romoje politologijos profesorius Jamesas Walstonas (Džeimsas Volstonas) pažymėjo, kad šis nuosprendis “pabrėš jau esamus nesutarimus (ministrų) kabinete”.

“Berlusconi šalininkai gina jį netgi aistringiau nei anksčiau. Jie spjaudosi ugnimi ir krauju”, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministras Angelo Alfano (Andželas Alfanas), kuris yra S.Berlusconi Laisvės žmonių partijos (PDL) sekretorius, sakė, kad teismo nutartis buvo “blogesnė nei blogiausias scenarijus”, taip pat paragino buvusį premjerą “žygiuoti toliau” – tikriausiai užsimindamas apie jo palaikymą vyriausybėje.

Margai Italijos koalicijai labai svarbus PDL palaikymas, o apžvalgininkai perspėjo, kad kaprizingas milijardierius gali nuo jos nusigręžti, jeigu jam pasirodys, kad valdantieji nelinkę užtikrinti teisinės apsaugos.

Nuosprendis nebus vykdomas, kol bus išnaudotos visos galimybės jį užginčyti, o šis procesas veikiausiai truks dar ne vienerius metus.

Be to, mažai tikėtina, kad S.Berlusconi kada nors atsidurs kalėjime, nes Italijoje galioja švelnios laisvės atėmimo taisyklės vyresniems nei 70 metų asmenims.

Šis procesas susijęs su nusikaltimais, įvykdytais 2010 metais, kai S.Berlusconi buvo premjeras, o prokurorai juo siejo su erotiniais vakarėliais, rengtais jo prabangioje viloje netoli Milano.

S.Berlusconi buvo apkaltintas kelis kartus mokėjęs už seksą su Maroke gimusia egzotinių šokių atlikėja Karima El Mahroug (Karima Mahrug), dar žinoma kaip “Ruby Rubacuori” (Rubi Širdžių Daužytoja), kai jai buvo 17 metų.

Tuometis premjeras taip pat buvo kaltinamas daręs spaudimą policijai, kad pareigūnai paleistų K.El Mahroug, kai ši buvo suimta dėl smulkios vagystės.

S.Berlusconi advokatai tvirtino, kad premjeras manė, jog K.El Mahroug yra buvusio Egipto prezidento Hosni Mubarako (Hosnio Mubarako) dukterėčia, ir norėjęs išvengti diplomatinio incidento, tačiau prokurorai teigė, jog tai tebuvo bandymas nuslėpti jųdviejų ryšius.

Nors kaltinimai įgaliojimų viršijimo buvo sunkesni, visuomenė labiausiai domėjosi buvusio premjero intymiais santykiais su ta šokėja aplink stulpą jo vilos rūsyje po audringų vakarėlių, pramintų “bunga bunga”.

K.El Mahroug, duodama parodymus tyrėjams 2010 metais, sakė, kad “bunga bunga” vakarėliai buvo erotinių šokių sesijos, taip pat teigė, kad S.Berlusconi jas organizuodavo, nusižiūrėjęs nuo buvusio Libijos diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio).

Tiek ekscentriškas milijardierius, tiek K.El Mahroug neigė kada nors turėję lytinių santykių.

Nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio, kai iškilo į valdžią, S.Berlusconi buvo įsivėlęs į daug teismo procesų, tačiau ankstesni kaltinimai buvo arba atmetami, arba sueidavo senatis, arba kaltę pripažįstantys nuosprendžiai būdavo panaikinami per apeliacinius procesus.

Buvęs kruizinių laivų dainininkas seniai skundėsi, kad teisinių rūpesčių patiria tik dėl teisėjų “komunistų” persekiojimo, o pirmadienį vėl svaidėsi žaibais.

Milano teismas praeitą mėnesį patvirtino nutartį, pagal kurią S.Berslusconi buvo pripažintas dėl mokestinio sukčiavimo, susijusio su jo žiniasklaidos imperija “Mediaset”.

Taip pat buvo patvirtintas jam skirtas vienerių metų laisvės atėmimas ir draudimas penkerius metus užimti viešas pareigas, tačiau šio sprendimo vykdymas sustabdytas, kol bus išnagrinėta antra apeliacija.

Pirmadienį paskelbtas nuosprendis buvo griežtesnis negu kai kurie tikėjosi. Jis tampa bloga lemiančiu precedentu, likus vos keliems mėnesiams, kai bus paskelbta galutinė nutartis byloje dėl mokesčių vengimo – jos tikimasi sulaukti maždaug spalį.

“Temperatūra aplink Berlusconi nepaprastai padidėjo, – pastebėjo J.Walstonas. – Dabar jis turi panaudoti kiekvieną ginklą savo arsenale, kad išsisuktų nuo kaltės pripažinimo “Mediaset” byloje.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: