© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusef) antradienį griežtai pasmerkė Jungtines Valstijas dėl jų vykdomos šnipinėjimo programos, renkančios duomenis apie milijardus pokalbių telefonu ir elektroninių laiškų visame pasaulyje, įskaitant Braziliją – neaplenkiant ir pačios šalies vadovės kontaktų.

Ji taip pat paragino įkurti tarptautinę instituciją, kuri sukurtų teisinį pagrindą interneto reguliavimui, kad JAV ir kitos šalys negalėtų naudoti šio “naujo mūšio lauko” šnipinėjimui.

Kreipdamasi į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją jos kasmetinės sesijos pirmąją dieną, D.Rousseff apkaltino Jungtines Valstijas pažeidus Brazilijos suverenumą ir sakė, kad Vašingtonas įvykdė “šiurkščiai pažeidė žmogaus teises ir pilietinę laisvę”.

“Nesant pagarbos suverenumui, nelieka pagrindo ryšiams tarp valstybių, – pažymėjo D.Rousseff. – Draugiškos vyriausybės ir visuomenės, siekiančios kurti tikrą strateginę partnerystę – kaip mūsų atveju – negali leisti kartotis neteisėtiems veiksmams, tarsi jie būtų normalūs. Tai nepriimtina.”

Praeitą savaitę D.Rousseff atšaukė planuotą valstybinį vizitą Jungtinėse Valstijose, demonstruodama pasipiktinimą dėl tos šalies Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vykdomos programos.

Brazilija yra svarbus transatlantinių šviesolaidžių kabelių centras.

Kaip pranešama, NSA, kuriai pavesta išaiškinti potencialius kontaktus tarp teroristų, taip pat šnipinėjo Brazilijos valstybinės naftos bendrovės “Petrobras” kompiuterinius tinklus.

D.Rousseff sakė, kad NSA taip pat periminėja ekonominę informaciją ir šnipinėja strategiškai svarbias bendroves, skaito Brazilijos diplomatų korespondenciją, įskaitant su Jungtinėmis Tautomis. Šios veiklos taikiniu tapo ir pačios prezidentės biuras, teigė D.Rousseff.

Pasak jos, Brazilijos piliečių asmeniniai duomenys “buvo renkami be jokių skrupulų”.

“Argumentai, kad neteisėtas informacijos ir duomenų perėmimas skirtas valstybių apsaugai nuo terorizmo, negali būti pagrindžiami”, – pažymėjo D.Rousseff ir pridūrė, jog Brazilija “žino, kaip apsisaugoti. Mes atmetame teroristines grupuotes, su jomis kovojame ir jų nepriglaudžiame”.

D.Rousseff sakė pareikalavusi JAV atsiprašymo ir patikinimo, kad elektroninis šnipinėjimas liausis.

JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija sakė, kad žvalgybos programa nenagrinėja perimamų žinučių turinio, jeigu nėra įrodymų, kad jos gali būti įtartinos.

Tačiau Brazilijos žiniasklaidos pranešimuose, pagrįstuose nutekintais NSA dokumentais, teigiama, jog D.Rousseff elektroniniai laiškai buvo skaitomi.

Brazilijos vyriausybė paskelbė dėsianti dideles pastangas apsisaugoti nuo NSA šnipinėjimo, atribodama savo komunikacijas nuo Jungtinių Valstijų. Tarp numatomų priemonių – planai nutiesti šviesolaidžių kabelius tiesiai į Europą ir kaimynines Pietų Amerikos šalis, sukurti Brazilijoje naują interneto infrastruktūrą, nukreipiant duomenų srautą nuo Jungtinių Valstijų, taip pat sukurti vyriausybės valdomą šifruoto elektroninio pašto sistemą.

Daugelis ekspertų kelia klausimą dėl tokių priemonių veiksmingumo, pažymėdami, kad NSA tikriausiai vis tiek galėtų tęsti šnipinėjimą, apeinant tuos saugiklius. Teisės ekspertai argumentuoja, kad reikėtų ne stengtis įveikti NSA technologijų “ginklavimosi varžybose”, o sukurti tvirtus tarptautinius duomenų apsaugos įstatymus, kurie būtų naudojami, siekiant sustabdyti nepageidaujamą JAV šnipinėjimą.

D.Rousseff paragino JT vadovauti daugelio šalių pastangoms nustatyti taisykles, įpareigojančias vyriausybės naudoti internetą tik tokiu būdu, kuris “užtikrintų žodžio laisvę, saugumą ir pagarbą žmogaus teisėms”.

“Informacijos ir telekomunikacijų technologijos negali tapti nauju mūšio lauku tarp valstybių, – D.Rousseff sakė Jungtinėse Tautose. – Dabar mums laikas sukurti sąlygas, kurios neleistų naudoti kibernetinės erdvės kaip karinio ginklo, šnipinėjant, vykdant diversijas ir atakas prieš kitų šalių sistemas bei infrastruktūrą.”

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: