(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Elektroninės įrangos gamintojai bei importuotojai, prekiaujantys savo produkcija Lietuvoje, siunčia pavojaus signalus, virš jų galvų pakibus mirtino smūgio grėsmei. Tokiu smūgiu būtų aplinkos apsaugos ministerijos parengti siūlymai šioms įmonėms sugriežtinti elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo reikalavimą.

Šiais metais buitinės technikos ir elektronikos pardavimai sumažėjo net 50 proc., priešingai nei Finansų ministerijos pateikti duomenys, rodantys tik 16 proc. rinkos sumažėjimą, todėl, Vyriausybei pritarus ministerijos siūlymui, šio sektoriaus įmonės turėtų surinkti ir utilizuoti ne 44 proc., kaip teigiama, o 65 proc. atliekų skaičiuojant nuo jų į rinką išleidžiamos technikos kiekio.

“Esant sunkiai ekonominei situacijai jau dabar mums sudėtinga vykdyti reikalavimą surinkti 27 proc. buitinės technikos atliekų. Buitinės technikos ir elektronikos pardavimai mūsų šalyje sumažėjo 50 proc., apie 80 proc. šio sektoriaus įmonių metus baigs nuostolingai, kai kurios jau bankrutavo. Padidinus atliekų surinkimo reikalavimą Lietuvos įmonėms, darbo netektų daugiau kaip 500 darbuotojų”, – įspėja “Topo grupės” valdybos pirmininkas Aurelijus Rusteika. – Mes manome, kad dabar, kuomet gamintojai ir importuotojai mūsų šalyje išgyvena sudėtingą laikotarpį, neracionalu didinti elektroninių atliekų surinkimo kiekį ir taip žlugdyti šį sektorių.“

Atliekų surinkimo užduoties padidinimas nepadarys Lietuvos švaresnės, atliekų nebus surenkama daugiau. Tuo įsitikinęs elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacijos “EEPA” direktorius Edgaras Kriukonis. Jo teigimu, toliau klestės “pažymų pardavėjai” – tos institucijos, iš kurių įmonės, nesugebėjusios surinkti reikiamą atliekų kiekį, turi pirkti specialias pažymas. Vien per 2006 – 2008 metų laikotarpį už tokias pažymas sumokėta apie 31 mln. litų, bet iki šiol neturime veikiančios šių atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemos.

Asociacija “EEPA” vienija 48 įmones, kurios į Lietuvos rinką išleidžia apie 70 proc. visos šalyje parduodamos elektronikos. Asociacijos įmonės 2008 metais surinko ir sutvarkė 174 tonas atliekų, o už likusias 7227 tonas teko pirkti pažymas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: