Mokausi kalbų: „kosmos“ graikiškai reiškia „tvarka“ arba „ornamentas“. Dabartiniais laikais „kosmosą“ kai kas tapatina su Visata. Siauresne prasme kosmosas yra „išorinė erdvė“, kai kuriose slavų kalbose (bulgarų, rusų) jis ta prasme ir vartojamas.

*

„Astra“ lotyniškai reiškia „žvaigždės“.

*

Šįryt per radijo kalbos valandėlę išgirdau, kad tie, kurie erdvėlaiviais pakyla aukštai aukštai, yra kosmonautai, jei jie rusai, bet astronautai, jei jie amerikiečiai, anglai ir pan. Nesusipratimas, galvoju. Astronautai turi skristi į žvaigždes! Matyt, amerikiečiai buvo animacinių filmukų apie astronautus prisižiūrėję, todėl savo kosmonautus ir pavadino astronautais.

Ne, galvoju, čia man rusų įtaka žodžius painioja. Jei lietuvis (pavyzdžiui, aš) pakiltų virš padangės, reikėtų jį vadinti astronautu – mes juk ne rusai kokie…

***

Rusijoje ta lentelė vadinama „Dmitrijaus Mendelejevo periodine elementų sistema“. Lietuvoje tos lentelės pavadinime vardo ir pavardės nėra. Nes jos nėra nei JAV, nei Vokietijos mokyklose rodomose lentelėse (aš taip manau…).

*

Kas išrado radiją? Jau esu čia rašęs, kad mane mokė – radiją išrado rusas Vasilijus Popovas. Aš ir jo (išradėjo) nuotrauką prisimenu. Dabar pažiūrėkite į „Wikipedia“. Ten paminėta daug išradėjų, nuotraukos jų įdėtos, bet V.Popovo nėra…

*

Dar vienas fenomenas, apie kurį jau rašiau: vakaruose tai yra Gauso teorema, Rusijoje – Ostrogradskio teorema, o Lietuvoje (kol kas?) – Gauso-Ostrogradskio teorema.

***

Adomas Mickevičius – mūsų! Česlovas Milošas – mūsų! Tomas Manas – mūsų! Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – mūsų!

Tik Albertas Einšteinas, Izaokas Niutonas – visų. Nes žydai – visada visų…

burgis.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: